A Delta légitársaság zsiráfot legyőző Szabadság-szoborral ünnepelte a Ghánát 2-1-re verő amerikai válogatottat. Sajnos azonban Ghánában nem élnek zsiráfok.

Advertisement
Illustration for article titled Zsiráffal gúnyolódtak Ghánán, pedig ott nem is élnek zsiráfok

Kilenc alfaja ismert a jellegzetes külsejű párosujjú patásnak, Ghánába azonban nem jutott belőlük. Legközelebb a nyugat-afrikai zsiráf (Giraffa camelopardalis peralta) él az országhoz – Niger délnyugati részén, a benini határtól északra –, a korábban Szenegáltól a Csád-tóig elterjedt alfajból mindössze 310 egyed maradt.

Advertisement
Illustration for article titled Zsiráffal gúnyolódtak Ghánán, pedig ott nem is élnek zsiráfok

A mérhetletlenül nagy, színes, változatos és bonyolult Afrikát néhány rajzfilm-komplexitású szimbólummal homogén masszaként bemutatni nem új jelenség. A Quartz nemrég nagyszerűen kínos válogatást közölt az Afrikáról szóló, borítónak naplementében álló akáciafát használó könyvek tömkelegéről. Az akácia egyébként a zsiráfok kedvelt tápláléka, bár ez nem tartozik szorosan ide.

Advertisement

Mentségükre szólva, a Delta tájékozatlan közösségimédia-menedzsere a képet azóta leszedte, és elnézést kért.

Advertisement

A címlapképen az Ugandában és Kenyában élő Rothschild-zsiráfok (G. c. rothschildi) láthatók, a gifet Markó Ferenc készítette az ugandai Murchison-vízesés Nemzeti Parkban.

Share This Story

Get our newsletter