A Delta l√©git√°rsas√°g zsir√°fot legyŇĎzŇĎ Szabads√°g-szoborral √ľnnepelte a Gh√°n√°t 2-1-re verŇĎ amerikai v√°logatottat. Sajnos azonban Gh√°n√°ban nem √©lnek zsir√°fok.

Kilenc alfaja ismert a jellegzetes k√ľlsejŇĪ p√°rosujj√ļ pat√°snak, Gh√°n√°ba azonban nem jutott belŇĎl√ľk. Legk√∂zelebb a nyugat-afrikai zsir√°f (Giraffa camelopardalis peralta) √©l az orsz√°ghoz ‚Äď Niger d√©lnyugati r√©sz√©n, a benini hat√°rt√≥l √©szakra ‚Äď, a kor√°bban Szeneg√°lt√≥l a Cs√°d-t√≥ig elterjedt alfajb√≥l mind√∂ssze 310 egyed maradt.

A m√©rhetletlen√ľl nagy, sz√≠nes, v√°ltozatos √©s bonyolult Afrik√°t n√©h√°ny rajzfilm-komplexit√°s√ļ szimb√≥lummal homog√©n masszak√©nt bemutatni nem √ļj jelens√©g. A Quartz nemr√©g nagyszerŇĪen k√≠nos v√°logat√°st k√∂z√∂lt az Afrik√°r√≥l sz√≥l√≥, bor√≠t√≥nak naplement√©ben √°ll√≥ ak√°ciaf√°t haszn√°l√≥ k√∂nyvek t√∂mkeleg√©rŇĎl. Az ak√°cia egy√©bk√©nt a zsir√°fok kedvelt t√°pl√°l√©ka, b√°r ez nem tartozik szorosan ide.

Advertisement

Ments√©g√ľkre sz√≥lva, a Delta t√°j√©kozatlan k√∂z√∂ss√©gim√©dia-menedzsere a k√©pet az√≥ta leszedte, √©s eln√©z√©st k√©rt.

A c√≠mlapk√©pen az Ugand√°ban √©s Keny√°ban √©lŇĎ Rothschild-zsir√°fok (G. c. rothschildi) l√°that√≥k, a gifet Mark√≥ Ferenc k√©sz√≠tette az ugandai Murchison-v√≠zes√©s Nemzeti Parkban.