Nem fogh√°zat, eltilt√°st, de az is el√©g soknak tŇĪnik. A szigetszentmikl√≥si tr√©ner rasszist√°skodott, az MLSZ-tŇĎl megtudtuk azt is, hogy nem cig√°nyoz√°s √©s nem is araboz√°s volt a v√©tke.

Tegnap j√°rta be a sportsajt√≥t, hogy az NB II-es Szigetszentmikl√≥s edzŇĎje s√ļlyos b√ľntet√©st kapott a Vasas elleni m√©rkŇĎz√©sen elk√∂vetett "kirekesztŇĎ, rasszista megnyilv√°nul√°s√©rt". Az als√≥bb oszt√°ly√ļ magyar foci lelkes rajong√≥ja, Szily L√°szl√≥ pedig megk√©rdezte az MLSZ-t, hogy pontosan mit is mondott V√°g√≥ √©s kinek.

Advertisement

Az MLSZ kommunikációs osztálya az alábbit válaszolta:

A jegyzŇĎk√∂nyvek tanuls√°ga alapj√°n a konkr√©t esetben az t√∂rt√©nt, hogy az edzŇĎ f√©lp√°ly√°n√°l, a kispadok k√∂zel√©ben vitatott egy j√°t√©kvezetŇĎi √≠t√©letet. A sz√≥csat√°ba 'besz√°llt' az ellenf√©l j√°t√©kosa Rodenb√ľcher (Vasas SC) is, aki azt k√©rdezte, hogy V√°g√≥ mi√©rt reklam√°l a kispadr√≥l. Erre rasszista tartalm√ļ (zsid√≥z√≥) tr√°g√°r v√°lasz √©rkezett. A 12 h√≥napos eltilt√°s elsŇĎre ak√°r tŇĪnhet t√ļlz√≥nak is, √°m a hat√°lyos fegyelmi szab√°lyzat szerint rasszista cselekm√©ny√©rt s√ļlyosabb esetben ak√°r 5 √©ves eltilt√°s is kiszabhat√≥. A sportszakembereknek, edzŇĎknek kiemelt felelŇĎss√©ge van (k√ľl√∂n√∂sen a professzion√°lis szakembereknek), hiszen mint√°ul szolg√°lnak a saj√°t j√°t√©kosaiknak √©s a k√∂z√∂ns√©gnek √©s a telev√≠zi√≥ k√∂zvet√≠t√©sek ok√°n a nagyobb nyilv√°noss√°gnak egyar√°nt.

A d√∂nt√©s egy√©bk√©nt m√©g nem jogerŇĎs, V√°g√≥ fellebbezhet, de "amennyiben val√≥ban ezt mondta, a kispad mellŇĎl, abban az esetben mindenk√©ppen s√ļlyos k√∂vetkezm√©nyekkel kell sz√°molnia", mert az MLSZ nagyon komolyan veszi a rasszizmus kiz√°r√°s√°t a focib√≥l.

V√°g√≥ Attila egy√©bk√©nt kor√°bban az NB I-ben is edzŇĎsk√∂d√∂tt a Videoton, a B√©k√©scsaba √©s a Di√≥sgyŇĎr csapatain√°l, illetve k√©tszer volt a nŇĎi v√°logatott sz√∂vets√©gi kapit√°nya is. Ňźt illeti a k√©tes dicsŇĎs√©g, hogy Videoton-szurkol√≥k√©nt az ŇĎ edzŇĎsk√∂d√©se alatt sokalltam be, √©s √°lltam le a rendszeres meccsre j√°r√°ssal, de ennek nem a szem√©lye, hanem az NB II-es szintŇĪ j√°t√©kosokkal felt√∂lt√∂tt csapat kil√°t√°stalan focija volt az oka.