This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Zsidózásért kapott 1 évet Vágó Attila futballedző

Illustration for article titled Zsidózásért kapott 1 évet Vágó Attila futballedző

Nem fogházat, eltiltást, de az is elég soknak tűnik. A szigetszentmiklósi tréner rasszistáskodott, az MLSZ-től megtudtuk azt is, hogy nem cigányozás és nem is arabozás volt a vétke.

Advertisement

Tegnap járta be a sportsajtót, hogy az NB II-es Szigetszentmiklós edzője súlyos büntetést kapott a Vasas elleni mérkőzésen elkövetett "kirekesztő, rasszista megnyilvánulásért". Az alsóbb osztályú magyar foci lelkes rajongója, Szily László pedig megkérdezte az MLSZ-t, hogy pontosan mit is mondott Vágó és kinek.

Az MLSZ kommunikációs osztálya az alábbit válaszolta:

A jegyzőkönyvek tanulsága alapján a konkrét esetben az történt, hogy az edző félpályánál, a kispadok közelében vitatott egy játékvezetői ítéletet. A szócsatába 'beszállt' az ellenfél játékosa Rodenbücher (Vasas SC) is, aki azt kérdezte, hogy Vágó miért reklamál a kispadról. Erre rasszista tartalmú (zsidózó) trágár válasz érkezett. A 12 hónapos eltiltás elsőre akár tűnhet túlzónak is, ám a hatályos fegyelmi szabályzat szerint rasszista cselekményért súlyosabb esetben akár 5 éves eltiltás is kiszabható. A sportszakembereknek, edzőknek kiemelt felelőssége van (különösen a professzionális szakembereknek), hiszen mintául szolgálnak a saját játékosaiknak és a közönségnek és a televízió közvetítések okán a nagyobb nyilvánosságnak egyaránt.

Advertisement

A döntés egyébként még nem jogerős, Vágó fellebbezhet, de "amennyiben valóban ezt mondta, a kispad mellől, abban az esetben mindenképpen súlyos következményekkel kell számolnia", mert az MLSZ nagyon komolyan veszi a rasszizmus kizárását a fociból.

Vágó Attila egyébként korábban az NB I-ben is edzősködött a Videoton, a Békéscsaba és a Diósgyőr csapatainál, illetve kétszer volt a női válogatott szövetségi kapitánya is. Őt illeti a kétes dicsőség, hogy Videoton-szurkolóként az ő edzősködése alatt sokalltam be, és álltam le a rendszeres meccsre járással, de ennek nem a személye, hanem az NB II-es szintű játékosokkal feltöltött csapat kilátástalan focija volt az oka.

Share This Story

Get our newsletter