Illustration for article titled Zsidó ötlet: fizess, ha kommentelni akarsz!

Két dollár az anyázás. Egyelőre rohadtul senki sem akar kommentelni a Tablet cikkei alatt. Mi elsőztünk egyet, de nem volt semmi értelme.

Advertisement

A Nagy Kommentprobléma kreatív megoldását próbálja ki éppen a zsidó kultúráról és életmódról író Tablet magazin. A megoldásuk az, hogy tejelned kell, ha kommentelni akarsz.

A probléma: a neten egyszerre a legjobb és legrosszabb dolog, hogy beszélgetni lehet más emberekkel. Akiknek nem kis része vagy eleve seggfej, vagy online környezetben ezt az énjét élvezi igazán, ezért beszól vagy egyenesen trollkodik, ami zavarja az ontopik beszélgetőket.

Advertisement

A Gawker erre a problémára a Kinja kommunikációs platform fejlesztésével próbál válaszolni, ami a mesterséges intelligencia és a felhasználói visszajelzések kombinálásával a neked releváns beszélgetéseket mutatja meg, és plusz moderálás nélkül sorolja lejjebb az érdektelen anyázókat, illetve lehetőséget ad, hogy akár egy képet vagy annak bármely részletét kommentáld. De nyilván nem ez az egyetlen megoldási lehetőség.

A Tableté radikális: mától napi 2, havi 18 vagy évi 180 dollárt kérnek azért az olvasóiktól, hogy kommentelhessenek.

Advertisement

Az erről szóló cikkükben azt írják, hogy ezekkel a jelképes összegekkel nem pénzt akarnak keresni, hanem távol akarják tartani a kommentelők legalját. Az összegek viszont a legkevésbé sem jelképesek. A Spotify prémium verziója ennek a felébe kerül havonta, és azért kapunk is valamit azon felül, hogy kommentelhetünk.

Nyilván csalóka pár órával a váltás után bármilyen következtetést levonni, az mindenestre igaz, hogy az azóta írt cikkek egyikénél sem találtam egy kommentet sem. Egyetlen egynél jelez hozzászólásokat a rendszer, a váltást magát bejelentő fenti bejegyzésnél.

Advertisement

A bátor kísérlet feltüzelte Eszpee kollégát, aki kivágta az asztalra a két dezsőt, és előfizetett kommentelésre. Íme a bizonyíték, hogy a legszebb magyar kommentelőhagyományok előtti főhajtással kezdte:

Illustration for article titled Zsidó ötlet: fizess, ha kommentelni akarsz!
Advertisement

Viszont ő sem látja abban a bizonyos posztban a 7 másik állítólagos hozzászóló kommentjeit. Ez, gondolom, a friss rendszer hibája lehet. A nulla érdeklődés miatt nekem egyelőre azt sem világos, hogy ha rendesen fog működni, akkor a nem fizető átlagjúzerek látni fogják-e egyáltalán a fizetős arisztokrácia kommentjeit.

Egy írott tartalmat szolgáltató oldalon a kommentelés lényege a közösségépítés. Nem ez tűnik a legegyszerűbb útjának. Nyilván szükség van valami óriási hozzáadott értékre ahhoz, hogy kimutatható számú ember fizessen valamiért, ami mindenhol ingyenes. De elképzelhető, hogy a Tablet simán le akarta zárni a kommentlést, ám ezt abban a formában nem merte meghúzni, így ezt az ugyanarra a véeredményre vezető megoldással próbálja elérni.

Advertisement

Pár hét, és többet fogunk tudni, adig is visszasírom az időket, amikor még a Tékozló Homárt szerkesztettem, és a románok Batz-papucsban, pospuNpát lengetve lopták el a lovainkat.

Share This Story

Get our newsletter