Illustration for article titled Zöldre festik a manausi stadion gyepét, ahol az angol–olasz lesz

Az elviselhetetlen klímájú Manausban, az amazóniai dzsungel közepén nem sikerült túl jól a stadion. A héten még a homokfoltos gyep képei keringtek, most már rámentek javítani – zöld festékkel. Itt játszik szombat este Anglia Olaszországgal.

Advertisement

Az Egyenlítőtől valamivel délre fekvő város erődként kezdte a 17. század végén, nagyon, nagyon messze mindentől. Itt folyik össze – egészen teátrálisan – a Rio Negro és a Solimões, innentől hívják a gigászi folyamot Amazonasnak. Ebbe a mára kétmilliós városba szervezték a foci-vb négy meccsét, elsőként a D csoportból az Anglia–Olaszországot.

Már a klímával is súlyos gondjaik lesznek az európai játékosoknak. Az átlaghőmérséklet ilyenkor júniusban 31 fok körül alakul, amivel még nem is lenne olyan komoly probléma – a héten Budapesten ennél melegebb volt –, de az átlagosan 83%-os, esőerdői páratartalom vérfagyasztó. Még jó, hogy csoportmeccsen nem lehet hosszabbítás.

Advertisement

Ennél jóval nagyobb gondnak tűnik, hogy a rohamtempóban felhúzott, három munkás életét követelő Arena da Amazônia gyepe egyszerűen nem sikerült. A gyep eleve a hűvös Észak-Európa bohócsága, az ehhez szokott perjék a képek tanúsága szerint felfordulnak a hőségben.

Carlos Botella, a gyepért felelős Royal Verd vállalat vezető gyepfelelőse a BBC-nek bevallotta, hogy a gyep karbantartása nem egyszerű. „Nincsenek utak. Minden gépet és anyagot hajón kellett idehozni. Nem volt műtrágya, nem voltak magok. Mostanra szereztünk műtrágyát, a trágyázás hatékonyságát biostimulánsokkal és további fűmaggal fogjuk kiegészíteni, hogy minél többet tudjunk kihozni a gyepből.”

Advertisement

A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója, Natalie Pirks tvitelte ki, hogy az egyik biostimuláns nem más, mint zöld festék. Egy másik újságíró csinált is egy képet a frissen lefestett zöld sávról:

Advertisement

Fotó: Richard Heathcote/Getty Images

Share This Story

Get our newsletter