Gy√ļjtasz? - k√©rdezte tŇĎlem a kimenŇĎruh√°s √∂regkatona a nagyat√°di buszp√°lyaudvar m√∂g√∂tt, majd m√©lyen, komolyan a szemembe n√©zett. J√©zus √ļristen, ez az elmebeteg velem egy√ľtt akarja f√∂lgy√ļjtani a meg√°ll√≥t - gondoltam r√©m√ľlten, mert csak 18 √©ves voltam, egyh√°zi fi√ļiskol√°ba j√°rtam √©s nem cigiztem.

H√°√°√°t - h√ļztam az idŇĎt, hogy h√°tha feltŇĪnik valaki, √©n meg el tudok futni. A fi√ļ meglepettnek l√°tszott. "Na, testv√©rem, gy√ļjtasz vagy nem?" - k√©rdezte pattog√≥sabban, √©s ekkor h√°la istennek √©szrevettem a kez√©ben tartott szimfis dobozt. √ögy fell√©legeztem, hogy k√©rtem egy sz√°lat, hogy a fuldokl√°ssal √∂t √∂nfeledt percet szerezzek az √ļjdons√ľlt haveromnak.

Ez az eml√©k szegezett a sz√©khez, ahogy Szab√≥ Stein Imre egykori t√©v√©eln√∂k-jel√∂lt √©s √≠r√≥, ez√ļttal kommunik√°ci√≥s igazgat√≥k√©nt, bemutatta a meg√ļjul√≥ Zenekad√©mia √ļj arculat√°t, benne a log√≥val, ami egy j√≥ nagy adag z√∂ldk√∂ret k√∂zep√©ben elhelyezett Symphonialog√≥-szerŇĪ forma.

Advertisement

Van egy z√∂lds√©gmentes verzi√≥ is, ami a koncertk√∂zpont jelv√©nye lesz, ahol ugyanazt a k√∂zponti hangszerform√°t olajfalevelek helyett absztrakt vonalkoszor√ļ veszi k√∂rbe. A cucc egy√©bk√©nt el√©g j√≥l n√©z ki, fŇĎleg a lev√©lpap√≠rokon √©s hasonl√≥kon, ahol a lev√©lmintha eleg√°ns selyetap√©t√°t id√©z.

Advertisement

A sajt√≥esem√©ny √©rdemi inform√°ci√≥tartalma k√°b√© ennyi volt, megfejelve annyival, hogy a Zenekad√©mi√°nak √ļj, elsŇĎ blikkre kifejezetten pof√°s, √°tl√°that√≥ weboldala lesz, ami egyszerre szolg√°lja aki a koncertk√∂z√∂ns√©get √©s az egyetemist√°kat. √Čs azzal, hogy a fel√ļj√≠tott koncerttermeben olyan korszerŇĪ technika √©s rengeteg kamera lesz, hogy Mezzo-szintŇĪ k√∂zvet√≠t√©sek gy√°rt√°s√°ra is k√©pesek lesznek. No meg hogy a teremŇĎr n√©nik - ma m√°r hosztesznek h√≠vj√°k ŇĎket - "pingvinegyenruha helyett" ci√°nsz√≠nŇĪ nyakkendŇĎben lesznek! √Čn azonban a Cink-olvas√≥k meghosszabb√≠tott f√ľlek√©nt mindenre odafigyeltek, √©s lejegyeztem a n√©ha m√°gikus-expresszinista st√≠lusban fogalmaz√≥ Szab√≥ Stein legjellemzŇĎbb mondatait, hogy pontosabban meg√©rthess√©tek, mit is szeretne kommunik√°lni az ismert zeneiskola √©s koncetterem:

- Iszony√ļan robusztus, bitangerŇĎs honlap

- a patina √©s a progresszi√≥ k√∂z√∂tt fesz√ľlŇĎ √≠vben

- akár a nyugati-európai trendeknél is progresszívebben

- Nem buksisimogatás kell nemzetközi szinten

- A hatás nem marad el ilyen brutálisabb Bartók-zenével

- ErŇĎs, szigor√ļ vizu√°lis rend-ŇĎrs√©g eddig nem mŇĪk√∂d√∂tt az int√©zm√©ny falai k√∂z√∂tt

- Mindenki színkódol

- A m√©diatartalom-fejleszt√©s egyelŇĎre egy potencia

Egy filmet is l√°ttunk, az √ľnnep√©lyes nyit√≥elŇĎad√°son ugyanis pap√≠rral z√∂rgŇĎ konferanszi√© helyett klipek k√∂tik majd √∂ssze a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ zenei blokkokat. A m√©g nyers, f√©lig k√©sz klipen Devich GergŇĎre, az igen fiatal √©s √°ll√≠t√≥lag zseni√°lis tehets√©gŇĪ csellist√°ra n√©znek olyan √©desk√©sen a tan√°rai, hogy Belgiumban m√°r fel is √°ll√≠tott√°k volna a k√ľl√∂nleges nyomoz√≥csoportot.

Advertisement

Szabó Stein után Batta András rektor beszélt pár szót.

Advertisement

Nekem √≥ri√°si revel√°ci√≥ volt, mert most tal√°lkoztunk elŇĎsz√∂r √©lŇĎben, √©s Batta lehengerlŇĎ elŇĎad√≥. Pont √ļgy n√©z ki, mint Gordon Brown vagy Mocsai Lajos, √©s igen √©rtelmesen √©s sz√≥rakoztat√≥an besz√©lt arr√≥l, hogy mi√©rt kell meg√ļjulnia egy tradicion√°lis int√©zm√©nynek. R√°ad√°sul megh√∂kkentŇĎen ny√≠lt volt, amikor megjegyezte, hogy az √ļj felsŇĎoktat√°si t√∂rv√©ny "g√ļzsba k√∂ti" a mŇĪv√©szeti iskol√°kat, √≠gy ŇĎket is, √≠gy az int√©zm√©nyrŇĎl lev√°lasztott √©s nonprofit c√©gbe szervezett koncertk√∂zpont egyfajta menek√ľlŇĎ √ļt lesz, mert ott "nem k√∂ti semmi a kez√ľnket."

Advertisement

√öjfajta kiadv√°nyai is lesznek a Zeneakad√©mi√°nak. Az egyedi elŇĎad√°sok programf√ľzetei kifejezetten izgalmasnak tŇĪnnek a Kov√°cs Lehet-grafik√°kkal √©s a tartalomk√©nt adott miniessz√©kkel.

A vastag, 120 oldalas koncetrmagazin klasszul n√©z ki, elsŇĎ belelapoz√°sra tartalmilag is √©rdekes, √©s r√∂gt√∂n a legelsŇĎ fot√≥ egy olyan Orb√°n Viktor-portr√©, amin a Mester √ļgy n√©z ki, mint egy frissen lesminkelt transzvesztita. Ezt a legkev√©sb√© sem negat√≠v √©rtelemben mondom, sŇĎt ki is der√ľl, hogy Orb√°nnak, mint a legt√∂bb f√©rfinak, kifejezetten j√≥l √°ll egy leheletnyi arcfest√©s.

Advertisement