This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Zalatnay Saroltát nyúlt le egy világsztár

Diplo, a világhírű producer tavalyelőtti száma egy az egyben lemásolja az Adj egy percet című Zalatnay-dalt. Csak most vette észre a magyar sajtó, pedig már itt-ott emlegették.

Advertisement

Moroncsik Ádám szúrta ki a tumblrén, hogy a 2012-es About That Life-nak azért olyan ismerős az alapja, mert tulajdonképpen az egész egy Zalatnay Sarolta-dal 1972-ből. Ott a poszt elején az eredeti, itt meg hallgassátok meg a Diplo-féle változatot:

Diplo, azaz Wesley Pentz egyébként híres zenei kolonialista, ő csinált sztárt M.I.A.-ból, ő mutatta meg az amerikai partiközönségnek a brazil favelák zenéjét, a baile funkot (erről később forgatott egy dokumentumfilmet), a Major Lazer művésznév alatt először egy kollégával, de most már egyedül nyúlta le tulajdonképpen teljesen a jamaikai digital dancehall stílusát. Az About That Life meg olyan, mint egy hetvenes évekbeli pszichedelikus popszám. Most már tudjuk, hogy miért.

Advertisement

Pénzt viszont nem hiszem, hogy keresett vele Diplo, mert a szám kereskedelmi forgalomban nem jelent meg, ingyen le lehetett tölteni a kiadó Mad Decent honlapjáról.

Két dolgot érdemes tudni az egész, Kanye Westhez hasonlító sztoriról. Egyrészt Zalatnay Sarolta és az egész hetvenes évek magyar popzenéje évekkel ezelőtt egészen nagy publicitást kapott, ugyanis több régi lemez újra megjelent a Finders Keepers kiadó jóvoltából. Ilyen volt Zalatnay bemutatkozó albuma, amiről például az akkoriban népszerű és hiteles Stylus Magazine írt kritikát is, vagy a Well Hung, irtó dilis című válogatás, amiről szintén lehetett olvasni akkoriban.

Advertisement

A másik pedig az, hogy Diplo általában úgynevezett elektronikus tánczenét készít, néha veretősebbet, néha nyugisabbat, de néha elkalandozik más műfajokban is, itt van például a Chasing The Dragon fantázianevű mixe, ami csak pszichedelikus popzenéből áll:

Advertisement

Ez mondjuk nem magyarázza azt meg, hogy miért nem szólt sem Diplo, sem a Mad Decent arról, hogy ez a szám Zalatnay-tól, vagyis pontosabban Frenreisz Károlytól, a dal zeneszerzőjétől van.

Azért írtam, hogy már korábban is észrevették emberek a nyúlást, mert 5 hónapbal ezelőtt a brutkó mikroblogon is valaki szóvátette a hasonlóságot, a Diplo-szám alatt a Youtube-on pedig valaki csak hűvösen megjegyezte, hogy ez bizony Zalatnay.

Share This Story

Get our newsletter