Új ízekre vágysz, de be sem teszed a lábad egy belvárosi étterembe, mert azt hiszed, hogy a fizetésed felét fogod ott hagyni, és még éhes is maradsz? Tévedsz, és most elmagyarázzuk, miért. A Paris Budapestben jártunk.

A v√°ros k√∂zep√©n, a Sz√©chenyi Istv√°n t√©r sark√°n √°ll√≥ Sofitel Hotel legals√≥ szintj√©nek j√≥ r√©sz√©t elfoglal√≥ √©tterem nem csup√°n egy a k√∂rny√©ken tal√°lhat√≥k k√∂z√ľl, hanem t√∂bb azokn√°l: a nemr√©g indult Sunday Brunch keret√©ben minden vas√°rnap 11 √©s 15 √≥ra k√∂zt 7500, illetve 8000 forint leszurkol√°sa mellett t√∂mhetj√ľk tele magunkat a t√∂bb mint √∂tven hozz√°val√≥ tetszŇĎleges kombin√°l√°s√°val k√©sz√≠tett b√ľf√©eb√©den. Az √°r att√≥l f√ľgg, hogy szeretn√©nk-e megk√≥stolni a h√°z bor√°t √©s a muskot√°lyos pezsgŇĎt, vagy megel√©gsz√ľnk az alkoholmentes italokkal.

A minŇĎs√©g garanci√°ja a francia s√©f, Jeremy Cayron, aki tizenh√°rom, igen magasan jegyzett √©tteremben ‚Äď a h√°rom Michelin-csillagos monac√≥i Hotel de Paris, Alain Ducasse szint√©n h√°romcsillagos Le Louis XV-je, az egycsillagos Le P'tit Polyte, vagy √©pp Paco P√©rez egy-k√©t csillagos spanyol helyei ‚Äď t√∂lt√∂tt √©v ut√°n tavaly kezdte meg munk√°j√°t Budapesten, √©s h√°t a helysz√≠n ellen sem lehet k√ľl√∂n√∂sebb kifog√°sunk.

A brutt√≥ harminck√©t fokb√≥l az √©tterembe √©rkezve a pinc√©rek m√°ris p√°nc√©los hadoszt√°lyk√©nt t√°madj√°k az embert egy poh√°r pezsgŇĎvel, ami f√©l egykor nem tŇĪnik √©pp a legjobb √∂tletnek, de √©lni ugyeb√°r tudni kell, az iv√°st pedig sosem lehet el√©g kor√°n elkezdeni, √ļgyhogy az elsŇĎ pillanatban fejest ugrunk a j√≥ba. (A pezsgŇĎ igen kellemes √©s kerek volt, otthonra is √∂r√∂mmel venn√©k belŇĎle, felt√©ve, ha nem felejtettem volna el megk√©rdezni vagy legal√°bb lelesni a nev√©t.)

A fŇĎ√©tel rendel√©se egy, az asztalra helyezett bev√°s√°rl√≥list√°val t√∂rt√©nik, amelyen bejel√∂lhetj√ľk az alapanyagokat, amibŇĎl a konyh√°n elk√©sz√ľl a nap f√©nypontja:

Advertisement

Erre a rendel√©sre csak p√°r percet kell v√°rnunk, de addig is v√°logathatunk a tucatnyi elŇĎ√©tel k√∂z√ľl. Egy francia s√©ffel oper√°l√≥ √©tteremben csinos blam√°zs lenne, ha nem tal√°ln√°nk n√©h√°ny tisztess√©ges sajtot a pulton, de szerencs√©re ilyen hib√°ba nem futottunk bele, sŇĎt a h√ļsokn√°l t√∂bb kellemes meglepet√©s is √©rt: az √©rett sonka, a marin√°lt lazac, valamint az √°ltalunk kiv√°lasztott fŇĪszerekkel, a szem√ľnk elŇĎtt egy percen bel√ľl elk√©sz√ľlŇĎ lazac- vagy (a m√°s elŇĎ√©telekkel ellent√©tben egy√©bk√©nt m√©retes) tat√°r bifsztek mind-mind rendben voltak, de a p√©k√°ru miatt sem kell sz√©gyenkezni√ľk.

Na j√≥, a bifszteket k√©sz√≠tŇĎ l√°ny nem volt a helyzet magaslat√°n, de ebben az is k√∂zrej√°tszhatott, hogy k√©ts√©gbeesett arccal pr√≥b√°ltam seg√≠ts√©get k√©rni tŇĎle a hozz√°val√≥k kiv√°logat√°s√°ban. A kapribogy√≥t, a hagym√°t √©s a majon√©zt siker√ľlt k√∂z√∂s erŇĎvel felismern√ľnk, v√©g√ľl elŇĎbbi kettŇĎbŇĎl k√©rtem is.

Advertisement

A bifsztek kellŇĎen rossz v√°laszt√°s volt, fŇĎleg, hogy a kellet√©n√©l tal√°n egy fokkal cs√≠pŇĎsebbre siker√ľlt, √≠gy a fŇĎ√©tellel majdnem egy idŇĎben √©rkezŇĎ, Ries-link nevet viselŇĎ h√°z bor√°t (54% rizling, 33% ZengŇĎ, 13% Z√∂ld veltelini) elŇĎsz√∂r nem is tudtam kellŇĎk√©pp √©rt√©kelni. Szerencs√©re ezen a f√°zison siker√ľlt √°tesni, el√©g nagy butas√°g is lett volna figyelmen k√≠v√ľl hagyni. A 2013-as Bor√°szok Bor√°sza, Szentesi J√≥zsef seg√≠ts√©g√©vel, annak nadapi dŇĪlŇĎin tal√°lhat√≥ szŇĎlŇĎbŇĎl k√©sz√≠tett bor sz√ľlet√©s√©n√©l a Sofitel munkat√°rsai ‚Äď elmond√°suk szerint legal√°bbis ‚Äď minden fontosabb f√°zisn√°l jelen voltak, a v√©geredm√©ny pedig t√©nyleg t√ľkr√∂zni l√°tszik a belefektetett energi√°t. Az egyens√ļly m√©g nem az igazi, ez egy kis idŇĎ eltelt√©vel persze helyre√°llhat, de v√©gsŇĎ soron mindegy is, hiszen egy szimpla vas√°rnapi eb√©dhez (√©s fŇĎleg a h√°z borak√©nt) jobbat nem is k√≠v√°nhat az ember.

A konyha iszony√ļ gyorsan dolgozott (igaz, alig nyolc-t√≠z ember l√©zengett benn), sz√≥val √©ppen siker√ľlt az asztalhoz vergŇĎdni a m√°r eml√≠tett elŇĎ√©telekkel, mire meg√©rkezett az √°ltalam elsŇĎ k√∂rben rendelt lep√©nyhal, dorade (= aranydurbincs), vajas gomba √©s s√ľlt paradicsom. Annyira meglepŇĎdtem a gyorsas√°gon, hogy nem siker√ľlt egyetlen √©rt√©kelhetŇĎ fot√≥t sem k√©sz√≠tenem, √≠gy bemond√°sra kell elhinnetek: a lep√©nyhal apr√≥ jellegtelens√©g√©vel szemben mind a dorade, mind a k√©t, k√∂retk√©nt rendelt z√∂lds√©g rendben volt, noha kicsivel t√∂bb fŇĪszert a nagymam√°m fŇĎztj√©n felnŇĎtt gyomrom bŇĎven elb√≠rt volna.

Advertisement

A pinc√©rek √©s az √©tteremvezetŇĎ egy√©bk√©nt igen kommunikat√≠vak voltak, √∂r√∂mmel seg√≠tettek ak√°r a v√°laszt√°sban is, b√°r az, hogy ezen Budapesten meg kell lepŇĎdn√∂m, sŇĎt, pozit√≠vumk√©nt kell eml√≠tenem, valahol el√©g elszomor√≠t√≥.

N√©mi vacill√°l√°s ut√°n egy m√°sodik k√∂rrel is megpr√≥b√°ltam felvenni a harcot, makr√©l√°t rendeltem s√ľlt paradicsommal √©s ratatouille-jal. A francia √©teleket ilyenkor t√©nyleg v√©tek kihagyni, sŇĎt, √©rdekes lehet l√°tni, hogy Cayron hogyan pr√≥b√°lja t√°lalni a klasszikusokat. Az elsŇĎ t√°lban l√°that√≥ halakhoz hasonl√≥an a makr√©l√°b√≥l is egy k√∂zepes darab fil√©re sz√°m√≠tottam, a s√©f viszont √∂t perccel a rendel√©s ut√°n egy sz√©p, szimbolikus jobbegyenessel megind√≠tott a tot√°lis eb√©d ut√°ni k√≥ma fel√©:

Advertisement

Egy√°ltal√°n nem szeretn√©k minden el√©m ker√ľlŇĎ √©telt az egekig d√≠cs√©rni, de √ļjra meggyŇĎzŇĎdtem arr√≥l, hogy ebben az eb√©dben majdnem lehetetlen hib√°t tal√°lni, sŇĎt, tal√°n el kellene fogadni, hogy a Belv√°ros k√∂zep√©n is lehet el√©rhetŇĎ √°ron ilyen sz√≠nvonalon √©tkezni. N√©zz√ľk csak p√©ld√°ul a magyar all-you-can-eat z√°szl√≥shaj√≥it, a hatvanas nyugd√≠jasok sz√≠ve cs√ľcsk√©t, a Tr√≥fea √©ttermeket, amelyek h√©tv√©g√©n hatezer forint√©rt aj√°nlanak j√≥val egyszerŇĪbb, a magyar sz√≠vhez k√∂zelebb √°ll√≥ √©teleket korl√°tlan italfogyaszt√°s k√≠s√©ret√©ben.

A desszertekre alig maradt energiánk, de természetesen a terepszemle után nem tudtam ellenállni.

Advertisement

V√©g√ľl egy m√°lna mousse, egy piszt√°ci√°s hab √©s egy eper√°gyon pihenŇĎ feh√©rcsokol√°d√©s hab ugrott √°t gyan√ļtlanul a t√°ny√©romra, amelyeknek az asztal al√° cs√ļsz√°s elŇĎtt n√©h√°ny pillanattal siker√ľlt egy m√°sik dimenzi√≥ba transzport√°lniuk engem. ErrŇĎl m√°r ink√°bb nem is mondok semmit, elfogytak a szavak.

Advertisement

Az √©ttermet gyerekekkel is aj√°nlott megl√°togatni, ŇĎket egy el√©g kultur√°lt, Kis Herceg-tematik√°j√ļ gyereksarok v√°rja, anim√°torral √©s el√©g cuki men√ľvel, amirŇĎl csak haz√©rkezve √©rtes√ľltem, pedig mennyivel nagyobb buli lehet m√°r azon ikszelgetni a rajzok mellett!

________________

Verdikt:

√Čtteremkritika rovatunkban Albertnek, Lacinak √©s Kl√°g D√°vidnak (<3 D√ĀVID!!) kor√°bban t√∂bbek k√∂zt hŇĎre l√°gyul√≥ mŇĪanyaggal, valamint ny√°lk√°val kent j√≥gaszŇĎnyeggel kellett irt√≥zatos csat√°t v√≠vniuk, a Gundelben viszont komoly meglepet√©sben volt r√©sz√ľk. Viszonylag √ļjonnan nyitott √©tteremben azonban nem j√°rtak, √≠gy nem jogos azokhoz hasonl√≠tani az √©lm√©nyt, de a k√©pzeletbeli "t√≠zezer forintb√≥l az√©rt elv√°rom, hogy egyek m√°r egy finomat" kateg√≥ri√°ban a Paris Budapest mindenk√©pp a cs√ļcson van, geostacion√°rius p√°ly√°n √°ll felette, Jeremy Cayron pedig boldog vigyorral integet kifel√© az ablakon.

Advertisement

________________

A képek egy része saját, a többit az étterem Pinterest boardjáról, illetve Facebook-oldaláról szereztem.