Isten mentsen att√≥l, hogy egy Gy√∂rgy P√©terbe oltott sir√°mot √≠rjak ide, ha m√°r oda jutottunk a popkult√ļr√°ban, hogy annyi mindent fetisiz√°lunk a nyolcvanas √©vekbŇĎl a dekort√≥l kezdve a zen√©n √°t az √∂lt√∂zk√∂d√©sig, akkor jobban oda kellene figyelni arra, hogy archiv√°ljunk olyasmiket is, amik egyszeriek, reproduk√°lhatatlanok, m√©gis t√∂bbet mondanak a korszak popkult√ļr√°j√°r√≥l mint mondjuk egy Communards-kitŇĪzŇĎ.

Ilyenek azok a t√∂m√©nytelen mennyis√©gben elŇĎ√°ll√≠tott, f√©lilleg√°lis bark√°csolt VHS-szinkronok is, amik az orsz√°g jelentŇĎs r√©sz√©nek a filmes mŇĪvelts√©g√©t form√°lt√°k a nyolcvanas-kilencvenes √©vekben. √Čs ezek azok, amikbŇĎl a blackdevilangler nevŇĪ magyar YouTube-felhaszn√°l√≥ elkezdett a saj√°t gyŇĪjtem√©ny√©bŇĎl fontos r√©szleteket kitenni.

A kal√≥zszinkronok meg√≠t√©l√©se k√∂r√ľlbel√ľl olyan, mint egy napiszaros vide√≥√© - vicces, k√∂rbe lehet adogatni, azt mondj√°k benne, hogy √°rt√ļ ditua, mindenki l√°jkolja, azt√°n meg j√∂n helyette a k√∂vetkezŇĎ trambulinos hanyattes√©s. K√∂zben pedig ugyanannyira m√ļland√≥ak, mint egy kazett√°n k√∂rbeadott Neurotic-dem√≥. Csak m√≠g azoknak a gyŇĪjt√©s√©re ott volt a ma m√°r sajnos nem friss√ľlŇĎ Ultra Rock Agency, a VHS-szalagokat mintha mindenki hagyn√° a francba.

blackdevilangler, aki egy√©bk√©nt Viktor, m√©g gyerekkor√°ban l√°tott egy csom√≥ ilyen filmet¬† √©s nem hagyta, hogy a sz√ľlei r√°vegyenek valamit a TDK-kazett√°kra. √Čs j√≥ √©rz√©kkel, vagyis ink√°bb egy k√©pernyŇĎre ir√°ny√≠tott kamer√°val, siker√ľlt legal√°bb valamit megŇĎrizni abb√≥l, amit ap√°ink n√©ztek a haverjaikkal a t√©v√© elŇĎtt.

Advertisement

Viktor gyŇĪjtem√©ny√©bŇĎl az a legszembetŇĪnŇĎbb, hogy olyan filmek is vannak k√∂z√∂tt√ľk, mint a a Veszett vagy a Parazit√°k, k√©t korai David Cronenberg-horror, de olyanok is, amik meghat√°rozt√°k azt, amit ma VHS-korszaknak h√≠vunk: Chuck Norris, Arnold Schwarzenegger, Forr√≥ r√°g√≥gumi 3, a Hal√°l ezer arca. Azt√°n olyanok, amikre ma m√°r kutya sem eml√©kszik, mint p√©ld√°ul A legjobb v√©dekez√©s c√≠mŇĪ 1984-es Dudley Moore-film, aminek az eg√©szen √©letvid√°m narr√°toros szinkronja Viktor szerint pont szembemegy azzal a monotons√°ggal, amit mindenki ezekrŇĎl a hangal√°mond√°sokr√≥l gondol.

M√©g ha a Vater√°n lehet is n√©ha eredeti VICO VHS-kazett√°kat venni, ezeket a kal√≥zv√°ltozatotak neh√©z felhajtani. Viktor 5 h√≥napja kezdte, a legut√≥bbi vide√≥t, a Csak k√©tszer √©lsz c√≠mŇĪ Bond-film r√©szlet√©t p√°r √≥r√°ja tette ki. De azt mondta, hogy nem biztos, folytatni fogja, mert macer√°s felvenni √©s neh√©z j√≥ r√©szeket tal√°lni a filmekben. Pedig kev√©s jobb dolog van ezekn√©l a vide√≥kn√°l, amik √©rdekesebb lenyomatai lehetnek a rendszerv√°lt√°s elŇĎtti √©s ut√°ni t√∂megkult√ļr√°nak. Valaki hozza ŇĎt √∂ssze a Del√≠ria bloggal √©s egy kult√ļrminiszterrel √©s legyen ez a MŇĪcsarnokban ki√°ll√≠tva.