A Fidesz 90-es évekbeli stratégájától származik a hasonlat, miszerint a politika pont olyan, mint a mosószer. Fantáziátlan utódai Wermer párhuzamát szó szerint vették: a rezsicsökkentés kampánya egy az egyben mosószerreklám.

Vas√°rnap este l√°ttam KŇĎb√°ny√°n egy busz oldal√°n elŇĎsz√∂r azt a Fidesz-plak√°tot, hogy ‚ÄěOlcs√≥bb lett a rezsi‚ÄĚ. Ekkor esett le, hogy ezek v√©gig mos√≥szert √°rultak. Jobban teljes√≠t? Olcs√≥bb lett? Klasszikus mos√≥szerszlogenek, eszk√∂z√∂k olyan term√©kek elad√°s√°ra, melyek √°rukon k√≠v√ľl semmiben nem k√ľl√∂nb√∂znek versenyt√°rsaikt√≥l. √Čs m√©g ez a sz√≠nes, √∂ssze-vissza mutat√≥ nyilakb√≥l √©p√≠tett k√©pi vil√°g, ez is a mos√≥szerrekl√°mok vil√°ga.

A 2010-ben elhunyt Wermer 2005-ben adott egy hossz√ļ interj√ļt az Indexnek, ahol szint√©n sz√≥ba ker√ľlt a mos√≥szer. A szakembernek ekkor m√°r √©vek √≥ta nem volt k√∂ze a Fideszhez, utolj√°ra a 2002-es kamp√°nyon dolgozott. Ezt mondta Bog√°d Zolt√°nnak √©s Spirk J√≥zsefnek:

Kedvenc p√©ld√°im egyike val√≥ban, hogy a politika pont olyan, mint a mos√≥szer. Nem arr√≥l van sz√≥, hogy a politika is olyan egyszerŇĪ √ľgy lenne, mint a mos√≥szer, hanem arr√≥l, hogy a k√©t dolog elad√°sa technikailag semmiben sem k√ľl√∂nb√∂zik. A kis mŇĪt√©t √©s nagy mŇĪt√©t k√∂z√∂tti k√ľl√∂nbs√©g sem az, hogy m√°sik szakma kell hozz√°, mindkettŇĎben v√©gig kell csin√°lni ugyanazokat a fog√°sokat, csak a nagy mŇĪt√©tben nagyobb a vesz√©ly, √©s nagyobb a t√©t. Ennyi a k√ľl√∂nbs√©g a mos√≥szer √©s politika k√∂z√∂tt is.

Wermer ezt val√≥sz√≠nŇĪleg hasonlatk√©nt √©rtette, de a 2014-es, a korm√°nyt√≥l bag√≥√©rt v√°s√°rolt Fidesz-kamp√°ny k√©sz√≠tŇĎi sz√≥ szerint vett√©k; a magyar t√©v√©rekl√°mok √°ll√≥csillagaira, a mos√≥szerre, az √∂bl√≠tŇĎre √©s a v√≠zkŇĎold√≥ra h√ļzt√°k fel a kamp√°nyt, a politikai √ľzenetet arra reduk√°lva, hogy mindenki kap a zseb√©be egy mar√©k apr√≥t.

Advertisement

Szomor√ļ, de mŇĪk√∂d√∂tt. √Čs nem az√©rt, mert ez egy agyal√°gyultakkal ben√©pes√≠tett orsz√°g, hanem mert ez egy szeg√©ny orsz√°g, √©s meg lehet nyerni azzal egy v√°laszt√°st, hogy tess√©k, itt van h√°romezer forint, vegy√©l belŇĎle magadnak valami rendes eb√©det. Ilyen agyal√°gyult ellenz√©k ellen meg azt√°n pl√°ne meg lehet.

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy Wermer mit szólt volna hozzá.

Fotó: A Fidesz Facebook-oldala