This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Wermer András a sírból is eladta a mosószert

Illustration for article titled Wermer András a sírból is eladta a mosószert

A Fidesz 90-es évekbeli stratégájától származik a hasonlat, miszerint a politika pont olyan, mint a mosószer. Fantáziátlan utódai Wermer párhuzamát szó szerint vették: a rezsicsökkentés kampánya egy az egyben mosószerreklám.

Advertisement

Vasárnap este láttam Kőbányán egy busz oldalán először azt a Fidesz-plakátot, hogy „Olcsóbb lett a rezsi”. Ekkor esett le, hogy ezek végig mosószert árultak. Jobban teljesít? Olcsóbb lett? Klasszikus mosószerszlogenek, eszközök olyan termékek eladására, melyek árukon kívül semmiben nem különböznek versenytársaiktól. És még ez a színes, össze-vissza mutató nyilakból épített képi világ, ez is a mosószerreklámok világa.

A 2010-ben elhunyt Wermer 2005-ben adott egy hosszú interjút az Indexnek, ahol szintén szóba került a mosószer. A szakembernek ekkor már évek óta nem volt köze a Fideszhez, utoljára a 2002-es kampányon dolgozott. Ezt mondta Bogád Zoltánnak és Spirk Józsefnek:

Kedvenc példáim egyike valóban, hogy a politika pont olyan, mint a mosószer. Nem arról van szó, hogy a politika is olyan egyszerű ügy lenne, mint a mosószer, hanem arról, hogy a két dolog eladása technikailag semmiben sem különbözik. A kis műtét és nagy műtét közötti különbség sem az, hogy másik szakma kell hozzá, mindkettőben végig kell csinálni ugyanazokat a fogásokat, csak a nagy műtétben nagyobb a veszély, és nagyobb a tét. Ennyi a különbség a mosószer és politika között is.

Advertisement

Wermer ezt valószínűleg hasonlatként értette, de a 2014-es, a kormánytól bagóért vásárolt Fidesz-kampány készítői szó szerint vették; a magyar tévéreklámok állócsillagaira, a mosószerre, az öblítőre és a vízkőoldóra húzták fel a kampányt, a politikai üzenetet arra redukálva, hogy mindenki kap a zsebébe egy marék aprót.

Szomorú, de működött. És nem azért, mert ez egy agyalágyultakkal benépesített ország, hanem mert ez egy szegény ország, és meg lehet nyerni azzal egy választást, hogy tessék, itt van háromezer forint, vegyél belőle magadnak valami rendes ebédet. Ilyen agyalágyult ellenzék ellen meg aztán pláne meg lehet.

Advertisement

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy Wermer mit szólt volna hozzá.

Fotó: A Fidesz Facebook-oldala

Share This Story

Get our newsletter