Mégsem kapott egy nyomorult Aranylabdát sem, pedig megérdemelte volna. Ma vonult vissza.

Nekem nem volt a kedvencem, fŇĎleg az√©rt, mert azt az Arsenalt, amelyben Henry villogott, m√°r nagyon nem szerettem, de azt k√©szs√©ggel elismerem b√°rmikor, hogy 2002 √©s 2004 k√∂z√∂tt nem volt n√°la jobb csat√°r. Nemcsak a Premiershipben, a vil√°gon sem.

Az ezredfordul√≥ k√∂rny√©k√©n k√©t kimagasl√≥ csapat volt Angli√°ban, a Man Utd √©s az Arsenal, mindkettŇĎ korszakos nagy klub volt, de az ut√≥bbi ideje akkor j√∂tt el, amikor a United √°tmeneti f√°zisba ker√ľlt, Ferguson elŇĎbb a visszavonul√°ssal kac√©rkodott, majd gyakorlatilag √ļj csapatot kellett √©p√≠tenie.

Ars√©ne Wenger pont ekkorra alak√≠totta ki azt a csapatot, amilyet mindig is szeretett volna, fŇĎleg francia j√°t√©kosokra √©p√≠tve, akik k√∂z√ľl Henry volt a legfontosabb. Az a csapat t√©nyleg tudott nagyon sz√©pen j√°tszani, de a mindent megsz√©p√≠tŇĎ eml√©kekkel ellent√©tben pont a veretlen 2003-2004-es szezonban sokat is szenvedett.

Bennem az az Arsenal √ļgy maradt meg, hogy egyszerŇĪen nem tudtak annyira rosszul j√°tszani, hogy ne lett volna el√©g egyszer kiugratni Henryt, aki ezeket a helyzeteket mindig ber√ļgta. R√°ad√°sul nem csak ennyit tudott: amellett, hogy gyors volt, intelligens, erŇĎteljes √©s j√≥l cselezett, lŇĎni is t√∂k√©letesen tudott, t√©nyleg komplex j√°t√©kos volt.

Az, hogy nem honor√°lt√°k nemzetk√∂zi szinten, a h√ľlyes√©g mellett annak k√∂sz√∂nhetŇĎ, hogy az Arsenal nem szerepelt j√≥l a BL-ben, √©s a francia v√°logatott sem volt a cs√ļcson azokban az √©vekben. Pedig Henry akkor sokkal jobb csat√°r volt, mint a dagi Ronaldo, √©s sokoldal√ļbb, mint az Angli√°ban k√©sŇĎbb nagyot buk√≥ Sevcsenko, ut√≥bbiak m√©gis kaptak Aranylabd√°t, Henrynak meg csak egy m√°sodik hely j√∂tt √∂ssze egyszer.

Advertisement

Amikor v√©gre egyszer az Arsenal is BL-d√∂ntŇĎt j√°tszhatott, akkor m√°r Henry t√ļl volt a cs√ļcson, de legal√°bbis hi√°ba vitte a v√°ll√°n a csapat√°t, a bajnoks√°gban az m√°r kev√©snek bizonyult. √Čs v√°rhat√≥ volt, hogy elŇĎbb vagy ut√≥bb elmegy egy olyan csapatba, ahol nem rajta √°ll vagy bukik minden.

Ez volt a Barcelona, ahol √©n m√°r nem k√∂vettem annyira a p√°ly√°j√°t, de tal√°n nem mondok h√ľlyes√©get, ha √ļgy eml√©kszem r√°, hogy ott ŇĎ csak egy volt a sok k√∂z√ľl, legink√°bb a sz√©len j√°tszott, √©s b√°r el√©rt mindent, amit a klubbal lehetett, de az a csapat nem r√≥la sz√≥lt.

Amerik√°ban m√©g el√©g sok√°ig h√ļzhatta, egyszer haza is ugrott p√°r meccsre az Arsenalhoz, de jobb volt √≠gy, hogy nem √°llt bele teljesen a nosztalgi√°ba. Ja, azt nem is mondtam, hogy nyert m√©g fiatalon egy v√©b√©t √©s egy Eb-t a francia v√°logatottal, k√©sŇĎbb m√©g egy vb-ez√ľst is √∂sszej√∂tt.

Advertisement

J√≥ kis p√°lyafut√°sa volt, biztos remek szakkomment√°tor lesz, √©s ahogy lenni szokott, m√°r √©n se haragszom r√°, sem az √≠rek elleni kezez√©se miatt, sem az√©rt, mert egyszer t√∂nkretette a versenyt a Premier League-ben ‚Äď m√©gis, mit csin√°lt volna, amikor annyival jobb volt mindenkin√©l?

Fotó: AP Photo/Robin Nowacki, File