Andrew Sullivan brit l√©t√©re lett a politikai blogol√°s legfontosabb alakja Amerik√°ban, van, aki egyenesen az elm√ļlt h√ļsz √©v legnagyobb hat√°s√ļ k√∂zgondolkod√≥jak√©nt m√©ltatja. √Čs mi lesz √≠gy a blogol√°ssal?

"A meleg, brit sz√°rmaz√°s√ļ, konzervat√≠v-libert√°rius, Ron Paul-kedvelŇĎ √©s Obama-im√°d√≥, katolikus, fŇĪsz√≠v√≥ Sullivan" a Daily Dish nevŇĪ blogj√°n jelentette be m√©g szerd√°n, hogy felhagy a blogol√°ssal, az√≥ta pedig sz√°mos √≠r√°sban m√©ltatt√°k a munk√°ss√°g√°t. SullivanrŇĎl annak idej√©n a Cink is meg√≠rta, hogy 2013 elej√©n lel√©pett a Daily BeasttŇĎl, √©s √∂n√°ll√≥s√≠totta mag√°t, a blogj√°t pedig k√∂zadakoz√°sb√≥l finansz√≠rozta.

"Sullivan a blogol√°st menŇĎ √ļjs√°gszerkesztŇĎk√©nt hobbib√≥l kezdte egymaga, azt√°n annyira j√≥l bej√∂tt a megmond√≥embers√©g, hogy az egyre sikeresebb, nagy √©s hŇĪs√©ges olvas√≥t√°bort √∂sszekov√°csol√≥ Dish-sel leszerzŇĎd√∂tt a Time-hoz, majd n√∂vekvŇĎ st√°bj√°val egy√ľtt anyalapr√≥l anyalapra v√°ndorolt. Konkr√©tan elŇĎbb az Atlantic Monthly, majd a Newsweek/Daily Beast domainje alatt jelent meg a Dish" ‚Äď √≠gy foglalta √∂ssze Szily Sullivan bloggerkarrierj√©t k√©t √©ve, √©s akkor az volt a k√©rd√©s, meg tud-e √©lni a blog f√ľggetlenk√©nt is.

Nos, Sullivan teljesen m√°sfajta okokkal indokolja a visszavonul√°s√°t: az egyik, hogy tizen√∂t √©v folyamatos blogol√°s ut√°n egyszerŇĪen valami m√°st akar csin√°lni, egy kicsit ki√©gett. A m√°sik pedig az, amit online √©lŇĎ emberk√©nt mi is abszol√ļt √°t tudunk √©rezni: t√ļls√°gosan a neten √©lte az √©let√©t, √©s ebbŇĎl is elege lett: "Szeretn√©k √ļjra lassan, figyelmesen olvasni. El akarok m√©lyedni neh√©z k√∂nyvekben, √©s ut√°na m√©g sok√°ig √©rlelni a gondolataimat. Szeretn√©m, hogyha van valami √∂tletem, akkor azt hagyhassam lassan kibontakozni, nem pedig azonnal kiblogolni."

Advertisement

Tov√°bb√° essz√©ket √©s k√∂nyvet akar √≠rni, t√∂bb idŇĎt akar t√∂lteni a sz√ľleivel √©s a f√©rj√©vel, t√∂bbsz√∂r tal√°lkozni a bar√°taival, √©s az eg√©szs√©g√©re is t√∂bb idŇĎt szeretne ford√≠tani, mert a tizen√∂t √©v folyamatos stresszel j√°r√≥ blogol√°s annak sem tett j√≥t.

Sullivan visszavonul√°s√°r√≥l k√©t √©rdekes cikket is k√∂z√∂lt a Vox: az egyikben nevezi a k√∂zgazd√°sz Tyler Cowen korunk legnagyobb hat√°s√ļ √©rtelmis√©gij√©nek, akinek tagadhatatlan hat√°sa volt a melegh√°zass√°g bevezet√©s√©ben (m√°ra 36 amerikai √°llamban van erre lehetŇĎs√©g), l√©v√©n ŇĎ volt az egyik elsŇĎ, √©s aki m√©g √©vtizedekkel ezelŇĎtt komolyan kamp√°nyolni kezdett ez√©rt, √©s makacsul kitartott mellette.

Advertisement

M√©g enn√©l is fontosabb, hogy Cowen gyakorlatilag neki tulajdon√≠tja a politikai blogol√°s megteremt√©s√©t, √©s Sullivan hib√°it is a mŇĪfajb√≥l ad√≥d√≥ k√∂vetkezm√©nyeknek tartja, hiszen a blogol√°s szem√©lyes mŇĪfaj. Amibe belef√©rt, hogy Sullivan eleinte t√°mogatta az iraki h√°bor√ļt, de azt√°n t√©ved√©s√©t elismerve √©lesen szembefordult az USA k√ľlpolitik√°j√°val √©s egy√ļttal a republik√°nusokkal is.

(Azzal is sokat t√°madt√°k, hogy a kor√°bbi jobboldalis√°g√°t kompenz√°land√≥ t√ļlz√°sba vitte a lelkesed√©st Obama ir√°nt, √©s m√°ni√°kusan t√°madta Sarah Palint, sŇĎt, k√©sŇĎbbi Izrael-elleness√©ge miatt m√©g antiszemitizmussal is megv√°dolt√°k.)

A m√°sik cikkben pedig Ezra Klein √≠rt arr√≥l, mit √ľzen mag√°nak a blogol√°snak Sullivan visszavonul√°sa. Szerinte a hagyom√°nyos blogol√°s egyszerŇĪen nem igaz√°n tud versenyezni m√°sfajta tartalmakkal a Facebook-megoszt√°sok kor√°ban, mert a blogol√°s legink√°bb besz√©lget√©s, √©s azt nem szokt√°k t√∂megesen megosztani.

Advertisement

M√°sr√©szt a blog l√©nyege a saj√°t, szem√©lyes hang, de min√©l nagyobb egy blog l√°togatotts√°ga, √©s min√©l ink√°bb √ľzlet lesz belŇĎle, ann√°l nehezebb megtartani az eredeti, szem√©lyes hangv√©telt. Klein szerint Sullivan p√©ld√°ja is azt mutatja, hogy az elŇĎzŇĎ √©vtizedben haszn√°lt √©rtelemben vett blogol√°s ma m√°r nem √©letk√©pes, annak ellen√©re is, hogy Nick Denton pont nemr√©g hirdette meg a visszat√©r√©st a blogol√°shoz.