Visszavonták a lex Mocsait, de valószínű, hogy csak átmenetileg

Miután mindenki megírta – mi is –, hogy fideszes törvénymódosító javaslat készült arról, hogy doktori cím nélkül is lehessen egyetemi tanár, aki jó a sportban, vagy esetleg Kossuth-díja van, a fideszes Pósán László visszavonta egyéni indítványát. Na de kinek is készült volna?

Advertisement

Első nekifutásra mindenki a plagizált doktorija miatt megbukott Schmitt Pálra gondolt, másodikra viszont inkább Mocsai Lajos kézilabdaedzőre, állítólag eldőlt ugyanis, hogy ő lesz a vissza-önállósítandó Testnevelési Egyetem rektora. Pósán a hvg.hu-nak azt mondta, nem személyre szabta a javaslatot, amit azért von vissza, mert nem felelt meg a házszabály előírásainak. Merthogy:

Bár a gondolatot továbbra is helyesnek látja, de átgondolta, hogy túl sok paragrafust kellene megnyitni ahhoz, hogy a módosító alkalmazható legyen, "azok azonban nincsenek megnyitva", így viszont a javaslata nem felel meg a házszabálynak.

Szerintem azt mindannyian tudjátok, hogy a kormánypárti képviselői egyéni indítványokat soha nem maguk a képviselők találják ki, hanem csak a nevükre veszik őket, hogy ki lehessen kerülni a közigazgatási egyeztetéseket. Jelen esetben valószínűleg későn vették észre, hogy valami gikszer van, és majd nekifutnak még egyszer. Ezt a feltételezést erősíti, hogy Pósán is mondta, ősszel úgyis hozzányúlnak a törvényhez.

Mocsai korábban a rektori ambícióval kapcsolatos vs.hu-értesülést megerősítve a közölte, a Semmelweis Egyetemhez kötött TF számára az elmúlt 14 év „csak leépülést hozott", de ő a független egyetem rektoraként vállalná a felelősséget az intézmény fejlesztéséért, és nemzetközi hírű intézményt faragna belőle.

Share This Story