Visszaszól a kamuzó Tarlósnak az iskolás gyerek anyja

Illustration for article titled Visszaszól a kamuzó Tarlósnak az iskolás gyerek anyja

A pedagógus-főpolgármester megtanított a nebulóknak, mit jelent az a vicces, hokis-szánkós-curlinges hangulatú szó, hogy "csúsztatás".

Advertisement

Az FKF Zrt. nevében ugyanis uzsonnás dobozt ajándékozott minden budapesti elsősnek Tarlós István, amihez levelet is mellékelt. Ebben szerepel a következő mondat:

Budapesten azért is vezette be új szolgáltatásként az FKF Zrt. a házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtési rendszert. Ami ugyanis felesleges holminak látszik, külön gyűjtve és hasznosítva fontos nyersanyagként is szolgálhat. A hasznosítható hulladék így nem megy pocsékba, és jobban tudunk vigyázni a környezetünkre.

Advertisement

Bátor mondat, különösen annak a fényében, hogy nálunk például egyáltalán nincs még házi szelektív gyűjtés, csak utcai kukák, pedig Budapesten lakom. De nem mennek még házhoz annál a budapesti anyánál sem, akinek a gyereke megkapta az ajándék dobozt, majd a mama válaszlevelet írt Tarlósnak, amit elküldött a Cinknek:

Kedves Elsősök, kedves főpolgármester Úr!

Az alábbi levélke érkezik az 1. osztályos gyerekek számára egy ajándék uzsonnás doboz kíséretében:

[Itt a levél]

Szép gesztus, dicséretes figyelmesség.

Egy apró hibára azonban felhívnám a Főpolgármester Úr figyelmét. A házhoz jövő szelektív hulladékgyűjtés még nem lett bevezetve. Folyamatban van. ’Kisebb’ anomáliák kísérik az ügyet, mint például olyan lakóhelyek, ahol idén tavasszal, pontosabban 2013. áprilisában eltűntek a köztéri szelektív hulladékgyűjtő szigetek és az ütemezés szerint 2014. IV. negyedévében kerülnek ki a házhoz jövő hulladékgyűjtők. Addig a lakók az elavult, a frontján óriási réssel bíró papírgyűjtőbe dobálhatják a papírt, ahonnan egy egész egyszerű jelenség miatt kihullik a papír, mégpedig hogy a nagyobb lyukon át a kis valami átfér.

Torzítanám a valóságot, ha a másik opciót elhallgatnám: a papírhulladékot a többi szelektív szeméttel együtt az 1 km-re fekvő legközelebbi közterületi gyűjtőhöz is el lehet sétáltatni. Így nem megy pocsékba. És jobban tudnak a gyerekek vigyázni a környezetükre. Plusz a testmozgás is kipipálva.

A szülők pedig, ha a testmozgáson túl közösségileg előremutató hobbira is vágynak, kedvükre levelezhetnek – telefonálgathatnak az illetékes FKF Zrt-nek és a helyi önkormányzatnak, mert simán beillik szabadidős tevékenységnek az utánajárás, nyomozás, miért bontották el idő előtt a köztérit, van-e lehetőség a visszaállításra addig is, amíg nincs más, kinek kell ehhez írni, ki fog intézkedni, miért nem intézkedtek eddig?, stb.

Nálunk, a Római úti lakótelepen 5 hónap kevésnek bizonyult, hogy a köztéri hulladékgyűjtő szigetek visszaállításra kerüljenek, ami megoldhatná a köztes időben a köztes helyzetet. Lehet, hogy ez is az árvíz számlájára írható?

Advertisement

Csináltam egy semennyire sem reprezentatív közvéleménykutatást a Cink és a Gawker Media szerkesztőségében. Elfogultságmentesen elindultam jobbfelé, és megkérdeztem az első 13 embert, hogy van-e már náluk otthoni szelekítv gyűjtés. 10-nél volt, 3-nál még nem. Az összekép tarkább, mint egy érett szemétdomb. A legtöbb helyen két szeletív kuka van, egy sárga a PET-palackoknak és a fémdobozoknak, és egy másik kék a papírnak. De akadt olyan kolléga, akinél csak a petes-fémes van meg, a papírnak nem adtak semmit. Van, ahol palacktömörítőt is felszereltek, van, ahol meg nem. Az egyik kolléga rendszeresen látja, ahogy ürítéskor összeöntik a papíros és a műanyagos kuka tartalmát. Szentendrei vendégjátékosunknál pedig nem kukát adnak, hanem zsákokat, amiket ingyen elvisznek. De az ő eredménye nem szíámított bele az értékelésbe.

Share This Story

Get our newsletter