This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Visszakézből indítaná haza a Fidesz a gazdasági bevándorlókat

Illustration for article titled Visszakézből indítaná haza a Fidesz a gazdasági bevándorlókat

Ezért azt kezdeményezik, hogy jelentősen gyorsabban, akár néhány napos határidővel lehessen lefolytatni egyes menekültügyi eljárásokat – nyilatkozta Kósa Lajos.

Advertisement

Ehhez az úgynevezett biztonságos kibocsátó ország és a biztonságos harmadik ország kategóriáját használnák, és aki ilyen – a kormány által listázott – államokból érkezik menekültként Magyarországra, azt akár azonnal vissza lehet fordítani, mondta a politikus.

Ha nem kezeljük most a problémát, akkor adott esetben egy olyan idegenellenes hullám söpörhet végig Európán, aminek nyilvánvalóan a szélsőjobboldali politikai erők lennének a haszonélvezői.

Advertisement

Kósa is elmondta, hogy új menekültpolitikára van szükség, mert a jelenlegi szabályozás nincs tekintettel a tranzitországok érdekeire. Szerinte hasonló állásponton vannak a görög, az olasz, a máltai, a spanyol és a portugál hatóságok is, úgyhogy egy közös állásfoglalás kialakítása után együtt fordulhatnának az országok Brüsszelhez.

Advertisement

A magyar adatokról elmondta: míg 2012-ben csak 2300-2500 menekült érkezett az országba, 2014-ben már 42 ezer – döntő többségük megélhetési menekült –, és tavaly csupán 500 kapta meg a menekültstátust. Hozzátette azt is, hogy a Magyarországra érkező menekültek 95 százaléka "iszlám identitású", többségük Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból jön.

Kósa azt is elmondta, hogy a mai helyzetben támogatná a letelepedési kötvény közvetítésének államosítását, és a mostani sajtótájékoztatót akkor is megtartotta volna, ha nem történnek meg a párizsi terrorcselekmények.

Advertisement

(MTI)

Share This Story

Get our newsletter