Ez√©rt azt kezdem√©nyezik, hogy jelentŇĎsen gyorsabban, ak√°r n√©h√°ny napos hat√°ridŇĎvel lehessen lefolytatni egyes menek√ľlt√ľgyi elj√°r√°sokat ‚Äď nyilatkozta K√≥sa Lajos.

Ehhez az √ļgynevezett biztons√°gos kibocs√°t√≥ orsz√°g √©s a biztons√°gos harmadik orsz√°g kateg√≥ri√°j√°t haszn√°ln√°k, √©s aki ilyen ‚Äď a korm√°ny √°ltal list√°zott ‚Äď √°llamokb√≥l √©rkezik menek√ľltk√©nt Magyarorsz√°gra, azt ak√°r azonnal vissza lehet ford√≠tani, mondta a politikus.

Ha nem kezelj√ľk most a probl√©m√°t, akkor adott esetben egy olyan idegenellenes hull√°m s√∂p√∂rhet v√©gig Eur√≥p√°n, aminek nyilv√°nval√≥an a sz√©lsŇĎjobboldali politikai erŇĎk lenn√©nek a haszon√©lvezŇĎi.

K√≥sa is elmondta, hogy √ļj menek√ľltpolitik√°ra van sz√ľks√©g, mert a jelenlegi szab√°lyoz√°s nincs tekintettel a tranzitorsz√°gok √©rdekeire. Szerinte hasonl√≥ √°ll√°sponton vannak a g√∂r√∂g, az olasz, a m√°ltai, a spanyol √©s a portug√°l hat√≥s√°gok is, √ļgyhogy egy k√∂z√∂s √°ll√°sfoglal√°s kialak√≠t√°sa ut√°n egy√ľtt fordulhatn√°nak az orsz√°gok Br√ľsszelhez.

A magyar adatokr√≥l elmondta: m√≠g 2012-ben csak 2300-2500 menek√ľlt √©rkezett az orsz√°gba, 2014-ben m√°r 42 ezer ‚Äď d√∂ntŇĎ t√∂bbs√©g√ľk meg√©lhet√©si menek√ľlt ‚Äď, √©s tavaly csup√°n 500 kapta meg a menek√ľltst√°tust. Hozz√°tette azt is, hogy a Magyarorsz√°gra √©rkezŇĎ menek√ľltek 95 sz√°zal√©ka "iszl√°m identit√°s√ļ", t√∂bbs√©g√ľk Koszov√≥b√≥l, Sz√≠ri√°b√≥l √©s Afganiszt√°nb√≥l j√∂n.

Advertisement

Kósa azt is elmondta, hogy a mai helyzetben támogatná a letelepedési kötvény közvetítésének államosítását, és a mostani sajtótájékoztatót akkor is megtartotta volna, ha nem történnek meg a párizsi terrorcselekmények.

(MTI)