Baszott nagy harcsa

Egy kis Malackaraj retr√≥ 2010-bŇĎl:

"Az eg√©sz akkor kezdŇĎd√∂tt, amikor valami nagy harcsa fot√≥j√°ra elkezdtem okoskodni, hogy ez a k√©ppel menŇĎz√©sen k√≠v√ľl m√°sra nem is j√≥, hogy ugye zs√≠ros, mint az k√∂zismert. Most elmondjuk, hogyan dŇĎlt meg ez a m√≠tosz, egyben arra is r√°mutatunk, hogy a ha hallgatt√°l volna, b√∂lcs maradt√°l volna t√©tel sem mindig igaz. Ha akkor b√∂lcs vagyok √©s hallgatok, nem tal√°lkozunk a konyh√°ban az √ļn. baszott nagy harcs√°val √©s √°mulatba ejtŇĎ h√ļs√°val.

Az eur√≥pai harcsa vagy lesŇĎharcsa (Silurus glanis) a m√°sodik legnagyobb √©desv√≠zi hal Eur√≥p√°ban. A viza a legnagyobb, azt Magyarorsz√°gr√≥l siker√ľlt ki√≠rtani. A harcsa r√©szeg horg√°szok mes√©iben 4-5 m√©teresre is megnŇĎ, a val√≥s√°gban 278 centis √©s 144 kil√≥s volt a valaha kifogott legnagyobb, hiteles√≠tett p√©ld√°ny. 2 m√©ter, illetve 70 kil√≥ f√∂l√∂tt m√°r a c√≠mben jelzett m√©retrŇĎl besz√©l√ľnk. H√ļsa sz√°lkamentes, finom, enyhe √≠zŇĪ, ennek ellen√©re kev√©s n√©p konyh√°ja ismeri el √©s szereti, a magyar igen. Rokona a t√∂rpeharcsa, ami macer√°s tiszt√≠that√≥s√°g√°r√≥l k√∂zismert. T√°voli rokonai a haz√°nkban teny√©sztett afrikai harcsa, √©s a c√°paharcsa (pangasius) is, de ezek h√ļs√°nak t√°rgyal√°sa nem tartozik a blog t√°rgyk√∂r√©hez. Vegy√©k az eur√≥pait, van az is a boltban, √©s finomabb, jobb szerkezetŇĪ, √°ltal√°ban vad, term√©szetes √°llom√°nyb√≥l sz√°rmaz√≥ h√ļs. Term√©szetesen a filantr√≥pia szakon v√©gzett Hintamester volt ez√ļttal is a kulcsember. Szerez, egy igazoltan baszott nagy harcs√°b√≥l sz√°rmaz√≥ fil√©t, mondta, √©s megl√°tjuk. Egy h√≥nap sem telt el, j√∂tt az e-mail, a poszt c√≠m√©vel egyezŇĎ t√°rggyal √©s az al√°bbi fot√≥val, amin a horg√°sz, Totya, √©s a harcsa l√°that√≥:

Igazol√°snak ennyi el√©g is volt, m√°r csak a fil√©t v√°rtuk. √Ėt kil√≥ gy√∂ny√∂rŇĪs√©get kaptunk a sz√∂rnybŇĎl, hozz√° egy kompakt f√ľst√∂lŇĎt, p√°r tippet √©s n√©h√°ny receptet. Mi is hozz√°gondoltunk valamennyit √©s m√°snap nekiest√ľnk az anyagnak.

Advertisement

Az r√∂gt√∂n l√°tszik a fil√©n, hogy ehetetlen zs√≠ross√°gr√≥l sz√≥ sincs. Tapint√°sra is kellemes, √©pp csak annyira olajos, amennyi a s√ľthetŇĎs√©ghez kell. Ut√≥lag persze logikus: a vadon √©lŇĎ ragadoz√≥halnak eg√©sz √©let√©ben dolgoznia kell a meg√©lhet√©s√©rt, √≠gy nem tud elzs√≠rosodni - a teny√©sztett viszont igen, teh√°t a zs√≠ross√°ga nem m√©ret f√ľggv√©nye, az √≥ri√°sok is lehetnek finomak.

A lesŇĎharcsa nevet munkast√≠lusa ut√°n kapta: lesbŇĎl, fŇĎk√©nt √©jjel t√°mad. Nagyobb p√©ld√°nyai emlŇĎs√∂ket, v√≠zimadarakat is elkapnak. S√≠kvid√©ki foly√≥kban √©s √°ll√≥vizekben √©l, szeret elrejtŇĎzni g√∂dr√∂kben, haj√≥roncsokban.

F√ľst√∂lt√ľk, wokoztuk, konfit√°ltuk, cevich√©zt√ľk, paprik√°soztuk - mindenhogyan fantasztikus volt."

Advertisement

Egy fontos komment

Ekkerjoz: ‚Äú√Ėsszeturmixoltam fokhagym√°t, lilahagym√°t, kaporot, t√∂kmagolajat es n√©mi worcestershire sz√≥szt. P√°roltam majd tejf√∂llel d√ļs√≠tottam. A paprik√°s kukoricalisztben megforgatott fil√©-szeleteket hirtelen elŇĎs√ľt√∂ttem, majd a fenti sz√≥szban p√°roltam meg. Gig√°szok eledele.‚ÄĚ (c) Hintamester

Világrekord pergetett harcsát fogtak a Pón

Fél Magyarország is az olasz folyóra jár harcsázni, ahol ez a hal egyébként kiirtandó hulladéknak számít. Dino Ferrari harcsája 267 centis és 127 kilós volt.

Az olasz sajt√≥ szerint mŇĪcsalival m√©g soha senki nem fogott ekkora harcs√°t a vil√°gon. Ferrari az ikertestv√©r√©vel horg√°szott a P√≥n Mantova k√∂rny√©k√©n, febru√°r 15-√©n, √©s durv√°n negyvenperces f√°raszt√°s ut√°n emelte ki a halat, amit a fot√≥z√°s ut√°n visszaengedtek.

A nem ŇĎshonos harcs√°k p√°r √©vtizede terjedtek el a nagy, de fura m√≥don ronda olasz foly√≥n. A helyiek √°tkozz√°k, mert az egyik kedvenc t√°pl√°l√©ka egy v√©dett, ŇĎshonos halfaj, a tenger √©s az √©desv√≠z k√∂z√∂tt kolb√°szol√≥ p√©r. A p√≥i p√©r leghumorosabb tulajdons√°ga, hogy a k√∂zeledŇĎ motorcs√≥nak hangj√°t√≥l p√°nikba esik, delfink√©nt kiveti mag√°t a v√≠zbŇĎl, hogy kŇĎkem√©ny, 0,7-2 kil√≥s teste 30-40 kilom√©ter per √≥r√°s sebess√©ggel csap√≥djon a gyan√ļtlan horg√°sz arc√°ba. √Čn a p√≥i t√ļr√°mat az elsŇĎ t√≠z perc ut√°n v√©gig a cs√≥nakfen√©kbe fek√ľdve t√∂lt√∂ttem.

B√°r a p√©r v√©dett, rengeteg van belŇĎle, pont ez√©rt tudtak igen r√∂vid idŇĎ alatt kiv√©telesen nagyra nŇĎni a gasztron√≥miai bev√°ndorl√≥k.

A Po egyes szakaszain visszadobni is tilos a harcs√°t, amit az olaszok r√°ad√°sul meg sem esznek. Miut√°n felfedezt√©k a halb√°ny√°t, a magyar pec√°sok seregest√ľl kezdtek √°ramlani a foly√≥ra, amit a n√©metek is felfedeztek maguknak. Az olaszok p√°r √©v ut√°n r√°j√∂ttek, hogy az √°rt√©ri erdŇĎben szab√°lyos m√©sz√°rsz√©keket fenntart√≥ magyarok mekkor√°t keresnek ezen az eg√©szen. Ehhez j√°rult az a t√©ny, hogy egyes magyarok nem el√©gedtek meg a leg√°lisan foghat√≥ mennyis√©ggel √©s durva orvhal√°sz m√≥dszereket is bevetettek. A k√©t t√©nyezŇĎ hat√°s√°ra a hat√≥s√°gok kem√©nyen r√°sz√°lltak a magyarokra, b√°r a fesz√ľlts√©g mostan√°ban √°ll√≠t√≥lag cs√∂kkent.

Advertisement

A Ferrari fiv√©rek igazi harcsam√°ni√°sok, Dino szerint az elm√ļlt 20 √©vben 1800-at fogtak abb√≥l a ragadoz√≥b√≥l, amit Herman Ott√≥ mindannyiunk √∂r√∂m√©re vedersz√°j√ļnak is nevezett.

Ez eddig a nagyközönségnek szólt, a horgászokat egy dolog érdekli. Tessék, itt a csali, kinagyítva az egyik fárasztós fotóról, hátha valaki felismeri a típust:

Advertisement

(via munchausenparokaja)