Világrekord pergetett harcsát fogtak a Pón

Illustration for article titled Világrekord pergetett harcsát fogtak a Pón

Fél Magyarország is az olasz folyóra jár harcsázni, ahol ez a hal egyébként kiirtandó hulladéknak számít. Dino Ferrari harcsája 267 centis és 127 kilós volt.

Advertisement

Az olasz sajtó szerint műcsalival még soha senki nem fogott ekkora harcsát a világon. Ferrari az ikertestvérével horgászott a Pón Mantova környékén, február 15-én, és durván negyvenperces fárasztás után emelte ki a halat, amit a fotózás után visszaengedtek.

A nem őshonos harcsák pár évtizede terjedtek el a nagy, de fura módon ronda olasz folyón. A helyiek átkozzák, mert az egyik kedvenc tápláléka egy védett, őshonos halfaj, a tenger és az édesvíz között kolbászoló pér. A pói pér leghumorosabb tulajdonsága, hogy a közeledő motorcsónak hangjától pánikba esik, delfinként kiveti magát a vízből, hogy kőkemény, 0,7-2 kilós teste 30-40 kilométer per órás sebességgel csapódjon a gyanútlan horgász arcába. Én a pói túrámat az első tíz perc után végig a csónakfenékbe feküdve töltöttem.

Advertisement

Bár a pér védett, rengeteg van belőle, pont ezért tudtak igen rövid idő alatt kivételesen nagyra nőni a gasztronómiai bevándorlók.

A Po egyes szakaszain visszadobni is tilos a harcsát, amit az olaszok ráadásul meg sem esznek. Miután felfedezték a halbányát, a magyar pecások seregestül kezdtek áramlani a folyóra, amit a németek is felfedeztek maguknak. Az olaszok pár év után rájöttek, hogy az ártéri erdőben szabályos mészárszékeket fenntartó magyarok mekkorát keresnek ezen az egészen. Ehhez járult az a tény, hogy egyes magyarok nem elégedtek meg a legálisan fogható mennyiséggel és durva orvhalász módszereket is bevetettek. A két tényező hatására a hatóságok keményen rászálltak a magyarokra, bár a feszültség mostanában állítólag csökkent.

Advertisement

A Ferrari fivérek igazi harcsamániások, Dino szerint az elmúlt 20 évben 1800-at fogtak abból a ragadozóból, amit Herman Ottó mindannyiunk örömére vederszájúnak is nevezett.

Ez eddig a nagyközönségnek szólt, a horgászokat egy dolog érdekli. Tessék, itt a csali, kinagyítva az egyik fárasztós fotóról, hátha valaki felismeri a típust:

Illustration for article titled Világrekord pergetett harcsát fogtak a Pón
Advertisement

(via munchausenparokaja)

Share This Story

Get our newsletter