Ez az √°llat egy t√≠znapos f√∂ldimalac (Orycteropus afer), t√≠z napja sz√ľletett a gyŇĎri √°llatkertben. A k√ľl√∂n√∂s c√≠mre is van magyar√°zat.

M√©ghozz√° az, hogy Bazs√≥ ‚ÄěKarotta‚ÄĚ G√°bor bar√°tomnak van egy Hangy√°sz n√©vre hallgat√≥, kalandos t√∂rt√©netŇĪ versenyaut√≥ja, aminek a fenek√©n egy f√∂ldimalac sziluettje l√°that√≥:

A zool√≥giai katyvaszt a szerzŇĎ n√©h√°ny √©vvel ezelŇĎtt kibontotta egy posztban:

Na j√≥, de mit keres egy f√∂ldimalac egy hangy√°szon? Ford√≠t√≥i √©s illusztr√°tori szabads√°g. Az √©n konkr√©t aut√≥m magyar beceneve Hangy√°sz, de az angol anyagokban Aardvarknak [f√∂ldimalacnak] h√≠vom. Ennek fŇĎleg eszt√©tikai oka van, az egyik nyelven az egyik hangzik j√≥l, a m√°sikon a m√°sik. Ments√©gem, hogy biol√≥giailag mindkettŇĎ hangy√°sz a sz√≥nak abban az √©rtelm√©ben, hogy hangy√°kkal t√°pl√°lkoz√≥ emlŇĎs, de a hangy√°szok a Vermilingua alrendbe tartoznak √©s D√©l-Amerik√°ban √©lnek, m√≠g a f√∂ldimalacok (Orycteropus afer) a cs√∂vesfog√ļak (Tubulidentata) rendj√©be, √©s Afrika lak√≥i.

Advertisement

A GyŇĎrben sz√ľletett f√∂ldimalac, a versenyaut√≥ angol nev√©nek ihletŇĎje jelent meg abban a versp√°rban, amit az aut√≥ gazd√°j√°val n√©h√°ny √©ve √≠rtunk egym√°snak. Ezzel kezdtem √©n:

Pályaautó volt a gurgulázó Hangyász,
pénzért vezette Karotta, a nagy ász.
De f√©kre k√©sŇĎn l√©pett,
utasa, Csang, bennégett.
Gyászolta Csang néni, nagy volt a han gyász.

Ezt √≠rta v√°laszul ŇĎ:

√ď, rossz, P√©ter, e r√≠m! E lik-
as légszívó csonka bár,
de rá kell szólnom a jó doktorra:
ne siessen √ļgy a csonkolt orr-torra,
m√©g tomporon tolja a vad t√ļr√≥orra;
világraszólón kellemetlen affér,
ha szodomiz√°l egy Orycteropus afer.

Advertisement

Azt mondanám, hogy döntetlen.

Fotók: Krizsán Csaba/MTI (a földimalac), Bazsó Gábor (az autó)