Illustration for article titled Viktor Tyihonov (1930–2014)

84 évet élt minden idők legnagyobb jégkorongválogatottjának a kapitánya. Viktor Tyihonov edzőként háromszor nyert olimpiát (1984, 1988, 1992), nyolcszor világbajnokságot, az már csak a bónusz, hogy 13 szovjet bajnoki címet is behúzott a CSZKA-val.

Advertisement

November elején került kórházba – írta a jkb –, és ma hajnalban hunyt el.

Advertisement

Egy jó ideje minden évben láttam, ott volt az összes világbajnokságon, mosolygósan jött-ment a csarnokokban, fényképezkedett az orosz drukkerekkel, szerette, hogy szeretik. Kicsi volt és csendes, ránézésre meg nem mondta volna senki, hogy alig néhány évtizeddel azelőtt ő volt a rettegett ezredes, aki olyan vasfegyelmet tartott az akkori idők orosz-szovjet szupersztárjai között, hogy csak úgy füstölt, senki nem mert ellentmondani neki.

Bernben történt 2009-ben – true story, ahogy mondani szokás –, hogy caplatott fel előttem az ócska lelátón, nagyon magasak voltak a lépcsőfokok, és egy pillanatra megtántorodott, kis híján hanyatt zuhant, elkaptam a derekánál, megtartottam. Köszönöm, mondta. Ha már így adódott, kértem tőle egy autogramot, Kovács Istvánnak, a jégkorongblog oroszhoki-őrült munkatársának. Aláírta a kis papírt – úgy, ahogy látjátok fent –, és ment tovább.

Advertisement

Azóta megfigyelhettem még őt Kölnben, Pozsonyban, Helsinkiben, Stockholmban és Minszkben is. Jövőre Prágában figyelhettem volna meg, de már nem fogom.

Share This Story

Get our newsletter