This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Vihar és eső lehet a tűzijáték idején

Illustration for article titled Vihar és eső lehet a tűzijáték idején


Nyilván nem csak nekem jutott egyből eszembe, hogy mi történt 2006. augusztus 20-án. Arra emkékeztek, hogy akkor csak katasztrófavédőt, meteorológust és hivatalnokot marasztaltak el?

Advertisement

Aznap este jókora vihar csapott le a tűzijátékot néző másfél millió emberre a Duna-parton, öten meghaltak, sokan megsebesültek, és az ügy még évekig téma volt a sajtóban, végül négy évvel később az Orbán-kormány összesen negyedmilliárd forint kártérítést fizetett ki az áldozatoknak, illetve a hozzátartozóiknak.

A tragédia még a Gyurcsány-kormány idején történt, a felelősöket alacsonyabb szinten keresték: így Nyitrai Bélát, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletesét marasztalták el, ám négy évvel később megkövették, miután egy újabb vizsgálat megállapította, hogy semmiféle felelősség nem terheli.

Advertisement

A balhét még az ügyeletes meteorológus vitte el (mert állítólag kisebb vihart jósolt a bekövetkezettnél), illetve a MEH rendezvényszervezésért felelős osztályvezetőjét is elmarasztalták.

Idén egyelőre úgy készülnek, hogy megtartják a látványosságot, de ha a szél viharosra fordulna, egy operatív törzs dönt majd a továbbiakról, biztosat csak a tűzijáték előtt két-három órával tudnak majd mondani.

Advertisement

Van olyan olvasó, aki ott volt nyolc éve a Duna-parton? És lesz, aki megy az idén is?

Fotó: AP Photo/B.K. Bangash

Share This Story

Get our newsletter