Illustration for article titled Vigyázzatok, így számláz a Champs Sziget!

Az ajánlott borravaló is ott van a részletező számlán. A végösszeghez is hozzáadják, pedig ez nem kötelezően fizetendő. Ha nem figyelsz, vagy külföldi vagy, kapásból 10 százalékkal magasabbról indul a buli. A hely szerint ez ajánlás, és a nyugtán az igazi összeg szerepel.

Advertisement

Aki nem beszél magyarul, az, gondolom, azonnal fizeti a nagyobb összeget. Aki pedig csak picit elbambul, és nem gondolja át, hogy mi van odaírva, az szervizdíjnak gondolhatja a 799 Ft-os tételt, hiszen még a nem létező áfatartalmát is részletezték a kis furfangos vendéglátósok.

Így foglalta össze Ngygabr mikroblogger, hogy mit gondol arról a számláról, amit a margitszigeti Champs Sziget sörkertben fizetett ki.

Advertisement

Aztán összefoglalta tömörebben is:

szóval ez szerintem elég aljas húzás, kedves Champs

Azonnal tárcsáztam a helyet, sikerült is beszélnem a boltvezetővel. Szembesítettem azzal, hogy a számlán a borravalót mint “adható” tételt tüntették fel, hogy egy sorral lejjebb mégis a “fizetendő”-ként megjelölt végösszeg részeként szerepel. Némi meglepetésemre azt mondta, hogy emiatt még senki sem tiltakozott a helyen. A borravaló pedig tényleg nem kötelező, ez csak “ajánlás”, mivel nem akartak kötelező szervizdíjat bevezetni, azt viszont érzékeltetni szerették volna, hogy a Champsben maximum mekkora az elvárás. “Felajánljuk, hogy adjon ennyit, ha gondolja” – magyarázta a boltvezető.

Advertisement

De ez megvezeti a külföldieket, akik nem értik az “adható” jelentését, meg azokat a magyarokat is, akik nem böngészik át gondosan a számlát – vetettem közbe. Azt sajnos csak magamban mondtam, hogy “ne csináljunk már Krisztusból bohócot!”

A válasz erre az volt, hogy szerintük nincs megtévesztés, a vendég ugyanis mindig két papírt kap fizetéskor: ezen a részletezőn kívül egy nyugtát a kasszából, amin a borravaló nélküli végösszeg van, így egyértelmű, mi fizetendő.

Advertisement

Nekem olyan a munkám, hogy gyanakvó lettem és ab start bizalmatlan, így bevallom, nem 100 százalékban győzött meg a Champs érvelése. És téged?

Share This Story

Get our newsletter