M√°sf√©l m√©teres, villog√≥ fog√ļ, pr√©mes ragadoz√≥k inzult√°ltak Budapest ter√ľlet√©n. Nem hagyj√°k b√©k√©n az embert! - panaszkodott lapunknak a politikus. Nem hitt√ľk el, ez√©rt √©jszakai exped√≠ci√≥ra ment√ľnk vele. Megd√∂bbentŇĎ, de igazat besz√©lt. Budapest √ļj √©jszakai urai a vidr√°k.

Tess√©k, m√°r itt is itt vannak - mondja Bir√≥ "Csir√≥" Attila, az M0-√©s mellett fekvŇĎ kilencezres nagyk√∂zs√©g alpolg√°rmestere, √©s karj√°val a s√∂t√©tbe b√∂k. S√∂t√©t van, de nem vaks√∂t√©t, √≠gy j√≥l l√°tni, hogy a parti f√°k k√∂z√ľl k√©t, a sejtelmes megvil√°g√≠t√°sban emberm√©retŇĪnek tŇĪnŇĎ √©lŇĎl√©ny √ļszik ki a ny√≠lt v√≠zre. "Sz√≥rakoznak velem!" - sziszegi Bir√≥, √©s t√©nyleg. A l√©nyek j√≥l l√°that√≥an j√°tszanak. Az egyik eg√©szen lassan siklik elŇĎre, mik√∂zben a m√°sik olyan temp√≥ban k√∂r√∂z k√∂r√ľl√∂tte, mintha n√©ma elektromos motor hajtan√°, azt√°n sz√©tv√°lnak, √©s √∂sszevissza temp√≥znak, majd kergetni kezdik egym√°st. Az alpolg√°rmester d√ľh√∂sen dob egyet a horg√°szbotj√°val. A csali, egy sz√≥ wobbler, vagyis fahal, a cs√≥nakt√≥l h√ļsz m√©terre toccsan a v√≠zre. Az egyik √°rny√©k azonnal fel√© indul, √©s m√©tereken √°t k√∂veti. "Ennyire nem f√©lnek?" - k√©rdezem elszorul√≥ torokkal. "F√©lnek???" - cs√ļszik a magasba Bir√≥ hangja. "F√©lnek? Ezek kicsin√°lj√°k az embert! Ha megl√°tnak, ŇĎr√ľlt kiv√°ncsiak lesznek, √©s √≥r√°kon √°t zaklatnak.

"Attól se ijednek meg, ha mozogsz?"

"Ne viccelj, az direkt tetszik nekik. √Čs t√∂kre nem ijedŇĎsek, sŇĎt."

Horg√°szhenceg√©snek hangzik, ez√©rt szeriŇĎz √ļjs√°gr√≥k√©nt fact checkelek egy hatalmasat: j√≥ nagy recseg√©ssel fel√°llok a cs√≥nakban √©s hadon√°szni kezdek a botommal. Az egyik vidra ezt √©szreveszi, a reakci√≥ja meg az, hogy j√≥ temp√≥ban oda√ļszik megvizsg√°lni az √©rdekes l√°tv√°nyt. K√©t m√©terrŇĎl n√©zem megbŇĪvŇĎlve, innen m√©g a szem√©t is l√°tom, ŇĎ is az eny√©met, de v√©g√ľl a sm√°rig sem jutunk, mert megun √©s lel√©p egy kŇĎmosott farmeres h√ľlyegyerekkel visszamegy fog√≥zni a spanj√°val. Pedig annyira cuki √°llat, hogy a f√©lelmetes fogazata √©s a halszag√ļ b√∂ffent√©sek ellen√©re v√°llatam volna m√©g a nyelvespuszit is.

Advertisement

√Čn teljesen odavagyok, az alpolg√°rmester is, csak m√°s √©rtelemben, mert ahol most vagyunk az m√©g nem a fŇĎ vidr√°s terep, ahol eddig k√≠nozt√°k az √≥ri√°si halevŇĎ emlŇĎs√∂k, sz√≥val ezek itt egy m√°sik csal√°d tagjai lehetnek.

Tudod egy√©bk√©nt, mekkora egy vidra? Pr√≥b√°ld most elk√©pzelni vizu√°lisan. Na, pont k√©tszer akkora, mint amire gondolt√°l. A h√≠mek farokkal m√°sf√©l m√©teresek, j√≥ t√∂m√∂r barna pr√©m bor√≠tja ŇĎket, √©jszaka a l√°tv√°ny olyan, mintha Bede M√°rton, az ismert b√ļv√°r-√ļjs√°g√≠r√≥ k√∂r√∂zne a felsz√≠nen mer√ľl√©s elŇĎtt. Csak Bede tutira nem incselkedne ilyen √∂nfeledten az emberrel.

Advertisement

A mi vidr√°ink l√°that√≥lag pomp√°san √©rzik magukat, jobbra-balra k√∂r√∂znek a v√≠zben, riogatj√°k a bog√°rinv√°zi√≥ miatt a felsz√≠nen locsog√≥ sneciket, √©s b√°r h√≠res halvad√°szok, most l√°that√≥lag m√©g csak gyakorolnak, a v√©rengz√©s k√©sŇĎbb k√∂vetkezik. Od√©bb is √°llunk egy h√°zzal, megn√©zni, hogy a kor√°bbi alpolg√°rmester-zaklat√°sok helysz√≠n√©n, ami, tal√°n nem v√©letlen√ľl, a t√∂bb kilom√©teres k√∂rny√©k legjobb horg√°szhelye, milyen a vidraszitu√°ci√≥. P√°r perces csorg√°s ut√°n meg√©rkez√ľnk √©s lehorgonyzom a cs√≥nakot. Teljes csend, csak az √°raml√°s fodrozza a felsz√≠nt √©s a snecik loccsanak egyet-egyet. Majd olyan zaj j√∂n a h√°tam m√∂g√ľl, az iszapos part felŇĎl, mintha egy n√°th√°s r√©szeg ember fel√©bredne az √°lm√°b√≥l, azt√°n leesne az emeletes √°gy tetej√©rŇĎl. Tal√°nyos zaj lenne, ha nem l√°tn√°m Bir√≥ elkomorul√≥ arc√°t.

"Ňźk azok?" - k√©rdezem egy inv√°zi√≥s sci-fi st√≠lus√°ban.

"Ňźk. Minden√ľtt ott vannak" - sz√≥l vissza Csir√≥ egy √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©letes krimibŇĎl.

Advertisement

Ez egy olyan horg√°szhely, ahol a felgyorsul√≥ v√≠zben rengeteg a kishal, akiket a felsz√≠n alatt s√ľllŇĎk, harcs√°k meg balinok v√°rnak. H√°t most v√°rhatnak, mert a legjobb r√©sz k√∂zep√©be egyszer csak be√ļszik egy minden eddigin√©l hatalmasabb kanvidra. "Minden√ľtt ott vannak! √ćgy k√©ptelens√©g horg√°szni" teszi le Bir√≥ a botj√°t. "Ha el akarod kergetni ŇĎket, csak m√©g √©rdeklŇĎdŇĎbbek lesznek √©s eg√©sz este ott lebzselnek a cs√≥nakn√°l √©s b√°mulnak" - mondja. "A m√ļltkor m√°r nem b√≠rtam tov√°bb, √©s az etetŇĎanyagb√≥l kis gomb√≥cokat gy√ļrtam, √©s megdob√°ltam ŇĎket. Na, az tetszett nekik a legjobban, ut√°na v√©gk√©pp nem akartak magamra hagyni." Sz√©gyen, de √©n nem is tartom olyan borzaszt√≥ dolognak, hogy hatalmas, aranyos vad√°llatokkal j√°tszhat ember a budapesti √©jszak√°ban, sŇĎt ink√°bb √°lomszerŇĪnek hangzik az eg√©sz. √Čn mondjuk, Csir√≥val ellent√©tben, t√∂bb eg√©sz nagy halat fogtam az ut√≥bbi pec√°kon, √©s nincs rajtam a zs√°km√°ny√©hs√©g. "

"Mindig kital√°lnak valamit. Az a nagy p√©ld√°ny legut√≥bb kim√°szott ide, h√°rom m√©terre tŇĎlem a kŇĎre, vitt mag√°val egy kazalnyi kagyl√≥t, √©s √≥ri√°si csatoog√°ssal egyenk√©nt felt√∂rte ŇĎket a k√∂vez√©sen" - id√©zi fel a r√©mes eml√©keit, amik egyre jobban tetszenek nekem. A nagy p√©ld√°ny, mintha hallan√°, √ļjra elŇĎker√ľl, be√ļszik a p√°lya k√∂zep√©be, ahol azzal sz√≥rakozik, hogy Mandelbrot-halmaz alakban √ļszk√°l √∂sszevissza, n√©ha pajkosan r√°nk n√©z, √©s v√©gk√©pp lehetetlenn√© teszi, hogy b√°rmit is fogjunk.

Advertisement

Hajnal lett k√∂zben, a peca kiz√°rt, √≠gy kiberreg√ľnk a kik√∂tŇĎbe. Csod√°latos v√°ltoz√°s, hogy mik√∂zben Tarl√≥s fŇĎpolg√°rmester lelkesen k√ľzd az utols√≥ bel-budapesti term√©szetes Duna-part eld√≥zerol√°s√°√©rt, suttyomban nagy, szŇĎr√∂s, vicces emlŇĎs√∂k foglalt√°k el a vizet. Vid√°man alszom el, mik√∂zben a v√≠z f√∂l√© emelkedŇĎ szŇĎr√∂s, √°ramvonalas fejekrŇĎl √°br√°ndozom. Azt se b√°nom annyira, ha nem fogok t√∂bbet halat a Pondr√≥b√≥l, ha cser√©be minden este ilyen lesz.

[A fenti k√©p persze csak illusztr√°ci√≥, mert t√∂k s√∂t√©t volt, √≠gy csak a felh√°borodott alpolg√°rmestert tudtam lefot√≥zni, ez√©rt nem is nagy baj, hogy √©pp nem tudom leszedni a k√©peket. Update: v√©gre siker√ľlt. A poszt tetej√©n l√°that√≥ a "Cs√∂m√∂r alpolg√°rmestere kiborulva n√©zi a vidr√°kat a s√∂t√©tben" c√≠mŇĪ felv√©tel]