A debreceni Csokonai Sz√≠nh√°z besz√°mol√≥ja a 2012-13-as √©vadr√≥l tele van nagy mondatokkal, √°ltal√°nos√≠t√°sokkal, k√∂ltŇĎi k√©pekkel √©s egy fura helyen besz√ļrt bekezd√©ssel. Az id√©zetek a posztban mind sz√≥ szerint a besz√°mol√≥b√≥l vannak.

A sz√≠nh√°z a tal√°lkoz√°s, az egym√°sra csod√°lkoz√°s √ľnnepi tere. Van, aki sz√≥rakozni, az egy√ľttnevet√©s √∂nfeledts√©g√©√©rt j√∂n ide, van, aki a k√∂z√∂s megrend√ľl√©s√©rt, a katarzis pillanat√°√©rt. Van, aki feledni akarja itt a gondokat, van, aki v√°laszokat, megold√°sokat keres. Van, aki ismerŇĎs√∂ket szeretne l√°tni sz√≠npadon √©s n√©zŇĎt√©ren, van, akit a felfedez√©s v√°gya hajt.

Egy olvas√≥nk k√ľldte el ezt a besz√°mol√≥t, amit itt ti is meg tudtok n√©zni a Debreceni √∂nkorm√°nyzat honlapj√°n.

Az √©n szemem el√© √©letemben sajnos egy ilyen besz√°mol√≥ sem ker√ľlt m√©g, √ļgyhogy megk√©rtem a tipszter olvas√≥t, mutassa meg, hogyan kell kin√©zni egy igazinak. Elk√ľldte a MŇĪv√©szetek Palot√°ja √©s a Traf√≥ sz√∂vegeit, mint j√≥ p√©ld√°kat. Ezek r√©szletes kimutat√°sokat adnak a kiad√°sokr√≥l √©s bev√©telekrŇĎl hossz√ļ t√°bl√°zatokban, sz√°mviteli √©s c√©gvezet√©si adatokkal. Az eg√©sz olyan, mintha valaki m√°snak a rohadt unalmas ad√≥bevall√°s√°t olvasn√°nk.

We√∂res S√°ndor sz√ľlet√©s√©nek 100-dik √©vfordul√≥j√°t √ľnnepelj√ľk Aholdbeli cs√≥nakos c√≠mŇĪ ‚Äěkalandos j√°t√©k√°nak‚ÄĚ mŇĪsorra tŇĪz√©s√©vel, √©s minthogy a We√∂res-sz√≠nj√°tsz√°snak nincs m√©g r√∂gz√ľlt hagyom√°nya, √≥ri√°si lehetŇĎs√©g egy-egy alkot√≥ sz√°m√°ra a megsz√≥laltat√°s form√°j√°nak megtal√°l√°sa.

Advertisement

Ezzel szemben a Csokonai Színház beszámolója engem azokra az egyetemi házidolgozatokra emlékeztet, amikben csak a terjedelemnek kell meglennie, közben meg minden mehet.

A fogyatkoz√≥ szeretet kihŇĪlŇĎ vil√°g√°ban legink√°bb a gyerekek szenvednek.

A kedvencem viszont az a sz√∂vegben, amikor az am√ļgy is sov√°ny dokumentumot hirtelen, a mondat k√∂zep√©n megszak√≠tja egy m√°shonnan beoll√≥zott, feltehetŇĎleg szkennelt sz√∂veg a Csokonai-albumr√≥l, d√°tummal √©s Vidny√°nszky Attila al√°√≠r√°s√°val. √Čs l√°tszik, hogy el√©g b√©n√°n illesztett√©k be, mert kitakar alatta minden sz√∂veget, elŇĎtte is √©s ut√°na is csonka mondatok maradtak. R√°ad√°sul az ut√°na k√∂vetkezŇĎ bekezd√©s a beillesztett sz√∂vegnek a m√°sodik fele. Ez most le√≠rva √ļgy hangzik, mintha egy pap√≠rmas√©-koll√°zst pr√≥b√°ln√©k elmagyar√°zni, t√©nyleg n√©zze meg mindenki, aki m√°r id√°ig elolvasta ezt a posztot.

Advertisement

A t√∂rzssz√∂veg ut√°n k√∂vetkezik egy lista a sz√≠nh√°z bemutatott √©s vend√©g√ľl l√°tott darabjaival, de nevets√©gesen √∂sszecsapott form√°z√°ssal. Van, ahova gondolatjellel odaker√ľlt a mŇĪnek a mŇĪfaja, valahol van sort√∂r√©s, valahol nincsen.

Tipszter√ľnk szerint egy ilyen besz√°mol√≥nak az a szerepe, hogy a sz√≠nh√°z, ebben az esetben Debrecen √∂nkorm√°nyzata fel√© bemutassa, mire ment el pontosan a belefektetett √∂sszeg. Ha √©n lenn√©k Debrecen √∂nkorm√°nyzata, ami szerencs√©re nem vagyok, mert akkor p√©ld√°ul biztos nem mikroblogolhatn√©k h√ľlyes√©geket kisp√∂csŇĪ emberekrŇĎl, akkor biztos megk√©rdeztem volna, hogy ok√©, ez egy sz√∂veg, de hol vannak belŇĎle a sz√°mok?

Advertisement

Szint√©n k√∂z√∂ns√©gsl√°ger √©s jutalomj√°t√©k volt Rossini A sevillai borb√©ly oper√°ja Szinet√°r Mikl√≥s rendez√©s√©ben, amellyel a kor√°bbi √©vadokban megindult folyamatot ‚Äď miszerint egyre t√∂bb fiatalt nyert√ľnk meg az opera mŇĪfaj√°nak ‚Äď eg√©szen biztosan folytatni tudjuk majd.

Mindenki √≠rhat mism√°sol√≥, a t√©m√°t ker√ľlgetŇĎ, rosszul form√°zott sz√∂veget, csak √©ppen itt egy olyan sz√≠nh√°zr√≥l van sz√≥, ami 2012-ben majdnem egy milli√°rd forint t√°mogat√°st kapott. A Magyar Narancs majdnem egy h√≥napos cikke szerint "2011-tŇĎl 2013-ig a debreceni Csokonai Sz√≠nh√°z √°llami t√°mogat√°sa 412,6 milli√≥r√≥l 514 milli√≥ra emelkedett." √Čs ha j√≥l √©rtelmezem a t√∂rv√©nyt, akkor 2012-ben kapott az √∂nkorm√°nyzatt√≥l 308,4 milli√≥ forint mŇĪv√©szeti t√°mogat√°st √©s 205,6 milli√≥ forint mŇĪk√∂d√©si t√°mogat√°st. B√°r a Magyar Narancs-cikkben id√©zett EMMI szerint 320 milli√≥ √°llami t√°mogat√°st kaptak, sz√≥val √©n m√°r nem tudom mit higgyek.

Advertisement

Fotó: Csicsely Zoltán/szinhaz.hu