Tudod, kik √∂lt√©k meg Szent Johann√°t? A nyugat-eur√≥pai liber√°lis √ļjs√°gok! √Čs Cohn-Bendit meg Tavares! Tavares = Tovaris, Cohn-Bendit = diszn√≥!

T√∂k j√≥ dolog a politikai sz√≠nh√°z, annak is a legjobb form√°ja, ha egy kurzus minisztereln√∂ki kegyeltje belerendezi a darabj√°ba a minisztereln√∂k besz√©deiben szereplŇĎ, hivatalosan kijel√∂lt ellens√©geket.

√ćme egy r√©szlet az Egy felvon√°s blog kritik√°j√°b√≥l a Nemzeti √ļj igazgat√≥ja √°ltal rendezett Johanna a m√°gly√°n-elŇĎad√°sr√≥l:

Ennek folytat√°sak√©nt pedig, mikor Johanna felteszi a tal√°n legfontosabb k√©rd√©st - mi jutatta ŇĎt, az egyszerŇĪ parasztl√°nyt a m√°glya k√∂zel√©be -, Domonkos elmondja: a k√°rtyaj√°t√©k, pontosabban az, hogy kik keverik a lapokat. Ekkor a val√≥ban megelevenedŇĎ k√°rtyalapok megfordulnak, rajtuk a nyugat-eur√≥pai liber√°lis sajt√≥ c√≠mlapjai, √©s bugyuta karikat√ļr√°k az Eur√≥pai Uni√≥ mai, liber√°lis vagy z√∂ldp√°rti politikusair√≥l (Cohn-BenditrŇĎl vagy Rui TavaresrŇĎl p√©ld√°ul).

Advertisement

de m√°r elŇĎtte nem sokkal ezt olvashatjuk:

Azt√°n az egyoldal√ļ √©s √≠gy val√≥s konfliktust nem, csak egy p√©ldabesz√©d felt√©tlen igaz√°t k√≠n√°l√≥ jelenetek m√©g egy szintet aljasulnak: az egyik szereplŇĎ a diszn√≥ francia megfelelŇĎj√©nek hangz√°s√°n (cochon) viccelŇĎdve azt mondja a sert√©sre: "tal√°n csak nem Cohn-Bendit?". (Nota bene: n√©ven g√ļnyol√≥dni minden s√©rt√©s k√∂z√ľl a legalantasabb.)

Advertisement

Cohn-Bendit disznózása már nem is Békemenet- meg Magyar Nemzet-, hanem Barikád- és Kuruinfó-színház.

(Fotó: Jekken Péter / peterpress.com)