A Nemzeti Színház igazgatója magyarázatot vár a bécsi Burgtheatertől, amelynek egy színésze politikai nyilatkozatot olvasott fel a vasárnapi előadás végén. És kiderült, hogy kerültek az aradi vértanúk a kivetítőre.

Megírtuk, hogy tegnap este váratlan performansz keretében kormányellenes nyilatkozatot olvasott fel a bécsi Burgtheater Sirály-előadása után a társulat egyik tagja, Martin Reinke a Nemzeti Színházban, a MITEM-en játszott vendégjáték végén. A levél szövege az alábbi volt:

Mélyen tisztelt Közönség! Tudomásunk van arról a nehéz helyzetről, amelyben a nagyszerű magyar nép és kulturális élet jelenleg van. Demokratikus úton és demokratikus választások által olyan helyzetbe sodorta magát, amely által egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától. Aggodalommal töltenek el minket ezek a fejlemények, mint önök közül is sokakat. Ennek ellenére eljöttünk, és szívesen játszottunk önöknek. Csehov úgy képviseli közös európai kultúránkat, mint talán kevesen. Tudniuk kell, hogy összetartozunk. Köszönjük a meghívást!

Az MTI szerint a beszéd alatt nem jelent meg az elhangzó szöveg a kivetítőn, ezzel szemben az aradi vértanúk nevét sorakoztatta fel a vendéglátó színház. A MITEM-re - az előzetes programtól eltérően - sem a Burgtheater igazgatója, Karin Bergmann, sem a darab rendezője, Jan Bosse nem jött el a társulattal, pedig utóbbi hivatalosak volt a meghirdetett közönségtalálkozóra.

A fenti képen a MITEM-et épp megnyitó Vidnyánszky Attila most levélben kért magyarázatott Bergmanntól, “mi volt az oka annak, hogy a társulatot Ön és a rendező magára hagyta a Nemzeti Színházban és mi az oka annak, hogy egy, az európai színházi kultúrában elfogadhatatlan eszközhöz folyamodtak munkatársai. Úgy érezzük, ezzel a magyarázattal a MITEM-en örömmel részt vevő többi társulatnak is tartoznak.”

Advertisement

A főigazgató kitért arra is, hogy a Burgtheater társulatának felajánlották, rendező nélkül is tartsák meg a közönségtalálkozót, de ezzel nem kívántak élni. “Az előadás végén azonban egy, a magyar belpolitikával kapcsolatos utalásokkal tűzdelt levelet olvastak fel a közönségnek, mely gesztust meglehetős értetlenséggel fogadtunk. Meglehetős türelemmel viseltük azt is, amikor a Burgtheater munkatársai fasisztáztak a színpadon, próba közben” - áll a levélben.

Az Index megkereste a Burgtheatert is, és a társulat azt válaszolta, azért döntöttek a performansz mellett, mert Jan Bosse nem tudott tegnap este Budapestre jönni, a társulat viszont nagyon szeretett volna kapcsolatba lépni a közönséggel. “Magyarország kulturális fejlődése az Orbán-kormány alatt ugyanis fontos téma Ausztriában, ami a Burgtheater színészeit aggasztja, hiszen kapcsolatban vannak magyar előadóművészekkel is” – írta a Burgtheater.

Advertisement

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd