Korrupci√≥b√≥l h√ļzhattak hasznot a kitiltottak, jelezte az amerikai nagyk√∂vets√©g. Ez a kem√©ny, nem Obama ledorongol√≥ besz√©de.

T√≠z magyarnak tiltott√°k meg a beutaz√°st az √Āllamokba, k√∂zt√ľk heten Fidesz-k√∂zeli √ľzletemberek, h√°rman az ad√≥hat√≥s√°g vezetŇĎi - √©rtes√ľlt az atv.hu.

A dolog azért nagyon kemény, mert a nagykövetség szerint

"hiteles inform√°ci√≥ √°ll rendelkez√©sre arra vonatkoz√≥an, hogy ezek a szem√©lyek korrupci√≥s cselekm√©nyekben vesznek r√©szt vagy azokb√≥l hasznot h√ļznak."

Advertisement

Az Index tudomása szerint a három NAV-os egyike maga az elnök. Ezt az adóhivatal a lap kérdésére nem cáfolta.

‚ÄěBeh√≠vtak a nagyk√∂vets√©gre, ahol k√∂z√∂lt√©k, hogy felf√ľggesztett√©k az √°lland√≥ bel√©p√©si enged√©lyemet. Nem indokolt√°k a d√∂nt√©st, hanem egy eln√∂ki proklam√°ci√≥ra hivatkoztak. H√°zhoz h√≠vtak a pofon√©rt"

Advertisement

√ćgy mes√©lte a t√∂rt√©nteket az atv-nek az egyik √©rintett √ľzletember, akir√≥l a lap azt √≠rja, hogy

c√©ge kiemelt partnere a magyar korm√°nynak, t√∂bb jelentŇĎs korm√°nyzati projektben vesz r√©szt, az elm√ļlt √©vekben sokat szerepeltek a magyar sajt√≥ban, mert nagy sz√°mban nyertek el k√∂zbeszerz√©seket. A v√°llalat tulajdonosa k√∂zismert k√∂z√©leti szereplŇĎ, saj√°t mag√°t is a Fidesz holdudvar√°hoz sorolja.

Advertisement

Egybehangz√≥ sajt√≥√©rtes√ľl√©sek szerint Heim P√©ter, a Sz√°zadv√©g vezetŇĎje is a t√≠zek k√∂z√∂tt van. A Sz√°zadv√©g a korm√°ny √©s a Fidesz h√°tt√©rc√©ge. JellemzŇĎen magyaros elem a sztoriban, hogy a Szazdv√©g tulajdon√°ban l√©vŇĎ Napi Gazdas√°g robbantotta ki a kitilt√≥s sztorit, de olyan verzi√≥ban, hogy a NAV amerikai c√©geket vizsg√°lt, az√©rt Amerika - kv√°zi megakad√°lyozand√≥ az eredm√©nyes vizsg√°l√≥d√°st - v√°laszul megtiltotta t√∂bb magyar beutaz√°s√°t. Az√≥ta senki, a magyar f√©l sem √°lltott ilyesmit, a Napi Gazdas√°g r√°ad√°sul - hogy, hogy nem - azt az apr√≥ elemet elhallgatta, hogy a saj√°t tulajdonosa is rajta van a tilt√≥list√°n.

Na ez kem√©ny, a Fidesz holdudvar√°val most pont √ļgy b√°nik Amerika, mint Putyin sleppj√©vel, akik k√∂z√ľl t√∂bbek nem utazhatnak be az Egyes√ľlt √Āllamokba. Olyanra pedig egy√°ltal√°n nem eml√©kszem, hogy demokratikus sz√∂vets√©ges orsz√°g korm√°nyzata korrupci√≥val v√°dolt volna meg vezetŇĎ magyar tiszviselŇĎket √©s politikai pecsenyes√ľt√∂getŇĎket.