"Meggykomp√≥tk√≥stol√≥kat tartanak, pont √ļgy, ahogy mi bork√≥stol√≥kat" - mondta a magyarokr√≥l Amy Iezzoni, a Michigan State University meggyszak√©rt√≥je az amerikai k√∂zr√°di√≥nak (NPR). Az ember melle ez√©rt eleve dagad, azt√°n m√©g jobban, amikor kider√ľl, milyen szar az amerikai meggy.

Bel√ľl ugyanis nem piros, hanem sz√≠ntelen az amerikai meggy, csoda, hogy ennyire vitte ez a szerencs√©tlen nemzet. Irigykedve is √≠rja az NPR minnesotai szerkesztŇĎs√©g√©nek cikke, hogy a kelet-er√≥paiak szenved√©lyesen szeretik a meggy√ľket. Ha tudn√°k, hogy √©n p√©ld√°ul annyira f√©l√©nk √©s visszah√ļz√≥d√≥ j√≥zsefv√°rosi kiskamasz voltam, hogy elŇĎsz√∂r egy meggyel j√°rtam, azt√°n j√∂ttek a k√©t√©rtelmŇĪ k√©peslapok Kudor Gy√∂ngyv√©rnek, aki l√©nyeg√©ben kikosarazott, √≠gy az elsŇĎ √©rzelmi √©s szexu√°lis √©lm√©nyeimet annyi sorst√°rsamhoz hasonl√≥an v√©g√ľl egy √©rdi bŇĎtermŇĎvel szereztem.

Az NPR cikk√©b√≥l az is kider√ľl, hogy a magyar meggy annyira megtetszett nekik, hogy az √öjfeh√©rt√≥i F√ľrt√∂st kint is meghonos√≠tott√°k, de mivel rem√©nytelen lett volna ezen a n√©ven, az egyetlen magyar nevet adt√°k neki, amit ismertek, ami a Balaton volt.

[fotó: ournakedaustralia.com]