A szesztilalom 13 √©v√©hez hasonl√≠tja a marihu√°na tilt√°s√°nak 40 √©v√©t a New York Times vez√©rcikke. A szerkesztŇĎs√©gi vita ut√°n sz√ľletett √°ll√°foglal√°s szerint a Kongresszus 40 √©vig az√©rt tartott hat√°lyban egy k√°ros t√∂rv√©nyt, hogy egy, az alkoholn√°l kev√©sb√© vesz√©lyes szert tiltsanak.

A cikk a korm√°nyt a n√∂v√©ny f√∂der√°lis szintŇĪ tilt√°s√°nak besz√ľntet√©s√©re sz√≥l√≠tja fel. Elismeri, hogy az emberek marihu√°nafogyaszt√°ssal kapcsolatos aggodalmaira nem sz√ľlettek m√©g t√∂k√©letes v√°laszok, √©s hangs√ļlyozza, hogy ez az alkohollal √©s a doh√°nyz√°ssal kapcsolatban ugyan√≠gy elmondhat√≥.

A New York Times szerint a fŇĪ szab√°lyoz√°sa az Egyes√ľlt √Āllamokban legink√°bb a tag√°llamok szintj√©n k√©ne hogy t√∂rt√©njen. A lap azt √≠rja, Washington √°llam eset√©ben is jobbnak tartott√°k volna, ha v√°rnak a f√∂der√°lis szigor enyh√ľl√©s√©re, ami szerint√ľk m√°r √ļtban van: az √°llamok h√°romnegyede m√°r engedi az orvosi felhaszn√°l√°st, vagy dekriminaliz√°lta, legaliz√°lta a fogyaszt√°st.

A cikk megeml√≠ti a fŇĪfogyaszt√°ssal kapcsolatos letart√≥ztat√°sok, elj√°r√°sok rasszista jelleg√©t, √©s azt, hogyan farag fiatal fekete f√©rfiak eg√©sz gener√°ci√≥j√°b√≥l bŇĪn√∂zŇĎt a fogyaszt√°s miatti fegyh√°z. A doh√°nyz√°sn√°l, alkoholfogyaszt√°sn√°l alacsonyabb eg√©szs√©g√ľgyi kock√°zatok eml√≠t√©se ut√°n a Times 21 √©ves korhat√°rt javasol.

Advertisement

via New York Times