H√°t itt most nem nagyon lenne √©rtelme arr√≥l szavaztatni, hogy vajon melyik p√°rtt√≥l j√∂tt a nap k√∂zlem√©nye, szerintem a c√≠mbŇĎl kital√°lt√°tok. Viszont volt egy m√°sik √©rdekes is reggel, a DK-√©.

A Jobbik√©t Farkas Gergely, az ifj√ļs√°gi tagozat eln√∂ke, az oktat√°si √©s kultur√°lis bizotts√°g tagja jegyzi, a p√°zm√°nyos holokausztoktat√°sr√≥l sz√≥l, √©s itt van teljes terjedelm√©ben:

Vesz√©lyes precedens a k√∂telezŇĎ holokausztoktat√°s a P√°zm√°nyon

A Jobbik kontraprodukt√≠vnak, szakmailag elhib√°zottnak √©s vesz√©lyes precedensnek tartja a k√∂telezŇĎ holokausztkurzus bevezet√©s√©t a felsŇĎoktat√°sban. Eml√©kezetes, hogy a h√©ten jelentette be a P√°zm√°ny P√©ter Katolikus Egyetem rektora, hogy feltehetŇĎen izraeli nyom√°sra az egyetemi minden egyes szak√°nak valamennyi hallgat√≥ja sz√°m√°ra k√∂telezŇĎv√© teszi ‚ÄúA holokauszt √©s eml√©kezete‚ÄĚ t√°rgy oktat√°s√°t. A bejelent√©s nagy vihart kavart az egyetemi hallgat√≥k k√∂z√∂tt, akik feleslegesnek tartj√°k a tov√°bbi √≥raterhel√©st, √©s sajt√≥h√≠rek szerint az elv√°rttal ellent√©tes reakci√≥kat v√°ltott ki. Nem kiz√°rt, hogy a patin√°s int√©zm√©nybe jelentkezŇĎk sz√°ma jelentŇĎsen vissza fog esni a k√∂zelj√∂vŇĎben.

A d√∂nt√©s oktat√°sszakmai √©rtelemben elhib√°zott, hiszen egy √∂nk√©nyesen v√°lasztott, tragikus t√∂rt√©nelmi esem√©ny egyoldal√ļ ismertet√©se √©s eml√©kezetpolitikai hely√©nek vizsg√°lata csek√©ly jelentŇĎs√©ggel b√≠r a j√∂vŇĎ √©rtelmis√©ginek k√©pz√©s√©ben. A holokausztnevel√©s jegy√©ben az √∂sszes egyetemi hallgat√≥ m√©g a k√∂z√©piskol√°ban minden √©vben r√©szt vett janu√°r 27-√©n a nemzetk√∂zi holokauszt-eml√©knapon, valamint √°prilis 16-√°n a holokauszt magyarorsz√°gi √°ldozatainak eml√©knapj√°n esed√©kes megeml√©kez√©seken. Ez legkevesebb nyolc teljes napot jelent, amit holokauszt-tanul√°ssal t√∂lt√∂ttek. K√©ts√©ges, hogy ismereteiket az egyetemeken is sz√ľks√©ges lenne bŇĎv√≠teni.

Vesz√©lyes precedensnek is tartjuk, mivel ezen logika ment√©n a j√∂vŇĎben p√©ld√°ul a n√©met vagy a szlov√°k nagyk√∂vets√©g nyom√°s√°ra k√∂telezŇĎv√© v√°lhat a magyarorsz√°gi n√©metek √©s szlov√°kok kitelep√≠t√©s√©nek eml√©kezet√©vel kapcsolatos kurzusok. A p√©ld√°k tetszŇĎlegesen folytathat√≥ak, ha ez a gondolkod√°sm√≥d √°ltal√°noss√° v√°lna, akkor a hallgat√≥k j√≥r√©szt aktu√°lpolitikai √©rdekekbŇĎl ind√≠tott kurzusokat, √©s nem val√≥di szakt√°rgyakat hallgathatn√°nak. A nyilv√°nval√≥ kettŇĎs m√©rc√©rŇĎl, miszerint mi√©rt √©ppen errŇĎl a magyarorsz√°gi trag√©di√°r√≥l kell k√∂telezŇĎ √≥r√°t hirdetni m√°r nem is besz√©l√ľnk, mivel √°ll√°spontunk szerint az ideol√≥giai nevel√©s nem a felsŇĎoktat√°s feladata, √≠gy annak ott semmilyen form√°ban nincs helye.

Felk√©rj√ľk az egyetemek √©s a magyar oktat√°spolitika vezetŇĎit, hogy ne engedjenek az erŇĎszakos nemzetk√∂zi √©s liber√°lis nyom√°snak, ne engedj√©k tanrendj√ľk felvizez√©s√©t √©s oktat√°si programjuk befoly√°sol√°s√°t. Az egyetemek feladata a gondolkodni tud√≥, probl√©m√°k megold√°s√°ra k√©pes auton√≥m √©rtelmis√©g k√©pz√©se, nem v√°lhatnak bizonyos √©rdekcsoportok j√°t√©kszereiv√©.

A DK-√©nak m√°s a t√©m√°ja, √©s Niederm√ľller P√©ter aleln√∂k √≠rta al√°:

Mely írókat börtönözné be Kerényi és a Fidesz?

A Magyar Nemzet k√∂z√∂lt cikket a Ker√©nyi Imre √°ltal vezetett, 1,5 milli√°rd forintb√≥l ‚Äúgazd√°lkod√≥‚ÄĚ Nemzeti K√∂nyvt√°rr√≥l.Ker√©nyi ‚Äď azon k√≠v√ľl, hogy nem foglalkozik a v√°llalhatatlan m√©rt√©kŇĪ k√∂zp√©nzsz√≥r√°s√°t kritiz√°l√≥kkal ‚Äď azt mondta,hogy ‚Äúk√©ne egy j√≥ kis elnyom√°s, diktat√ļra, b√∂rt√∂nbe kellene z√°rni az √≠r√≥kat, ott majd ford√≠thatn√°nak idegen nyelvŇĪ irodalmat, mint G√∂ncz √Ārp√°d annak idej√©n‚ÄĚ.

A Fidesz √°ltal √©vtizedek √≥ta gerjesztett kultur√°lis polg√°rh√°bor√ļ jobbikos√≠tott v√°ltozat√°t Ker√©nyi Imre √∂nt√∂tte szavakba. Az √°ltal√°ban nemzetinek vagy konzervat√≠vnak cs√ļfolt rendszerben senki sem √≠rhat le majd semmi olyat, ami az √∂nk√©nyben megŇĎsz√ľlt korrupt Orb√°n-rezsimnek nem tetszik. Ker√©nyi a kultur√°lis elnyom√°s √©s √°llami cenz√ļra b√ľszke h√≠rn√∂kek√©nt visszat√©rt √°llamp√°rti gy√∂kereihez, √≠r√≥k b√∂rt√∂nbe z√°r√°s√°t vizion√°lva. Az egykoron a moszkvai √°prilis 4-i felszabadul√°s-napi √ľnneps√©gek szervezŇĎje 2015 Magyarorsz√°g√°n fideszesk√©nt teh√°t √ļjra diktat√ļr√°val fenyeget. De vajon a Fideszben m√°r megsz√ľletett a d√∂nt√©s, hogy mely kort√°rs √≠r√≥kat kell beb√∂rt√∂n√∂zni?

A Demokratikus Koal√≠ci√≥ szerint a mŇĪv√©szet ‚Äď legyen az hazai vagy k√ľlf√∂ldi ‚Äď nem lehet p√°rtos, hiszen a mŇĪv√©szi szabads√°g hat√°rtalans√°ga nem f√©r √∂ssze a politikai skatuly√°kkal, pl√°ne nem az √°llami cenz√ļr√°val √©s a beb√∂rt√∂nz√©sekkel.

A DK szerint a korm√°nyv√°lt√°s ut√°ni eur√≥pai Magyarorsz√°gon semmilyen korm√°ny nem √°llhat a mŇĪv√©szi szabads√°g √©s a kultur√°lis soksz√≠nŇĪs√©g √ļtj√°ba.

Advertisement

Mind a kettŇĎnek megvannak a maga er√©nyei ‚Äď t√©mav√°laszt√°sban, stilisztik√°ban, erŇĎben, energi√°ban stb. ‚Äď, de szerintetek mindent egybevetve melyik a menŇĎbb?