Félmeztelen srácok szerelgetik a Fat Man plutóniumbombát a dögmelegben, felszáll vele a bombázó, ledobja Japánra, felrobban. 11 perc banális nyersanyag, fantasztikus feliratokkal.

A videó pár napja került fel a Youtube-ra, kimerítően részletes dokumentációval ellátva, hogy melyik jelenetben pontosan mi történik.

Tinianon, az Északi-Mariana-szigetek amerikai légibázissá alakított egyik szigetén indul a felvétel, ahol a trópusi hőségben gatyára vetkőzött amerikai katonák szigetelik le a dög nagy bombát. Aztán ponyvával lefedve – hogy senki meg ne lássa, mert titkos volt még az alakja is – beállnak vele a kifutópályára, lesüllyesztik egy szerelőaknába, onnan felszedi a Bockscar nevű B-29-es (épp, hogy befér, nem véletlenül hívták Fat Mannek, azaz Kövér Embernek).

Advertisement

Vágás, a Bockscar átrepül Kjúsúra, Kokura felett felhős az ég, kanyar délnyugat felé, Nagaszaki, ledobják a bombát, akkorát robban, mint egy ház, aztán lelépnek.

Ez már nincs rajta a videón. Ahogy lelépnek. Én is csak most tudtam meg, hogy Okinavára szálltak le, és perceken múlt, hogy kiadja.

Share This Story

Get our newsletter