B√ľszke vagyok arra, hogy piarista di√°k voltam. Urb√°n J√≥zsef gimn√°ziumi igazgat√≥ egy papt√≥l v√©gk√©pp csod√°s dolgokat mondott melegekrŇĎl, katolikusokr√≥l, melegh√°zass√°gr√≥l. Semj√©n Zsolt politikusnak √©s a Heti V√°lasz m√°ni√°kusan melegezŇĎ meleg√ľgyi megmond√≥ember√©nek.

Urb√°n J√≥zsef elŇĎsz√∂r akkor nyilv√°nult meg a t√©m√°ban, amikor Semj√©n Zsolt minisztereln√∂k-helyettesbŇĎl kij√∂tt a t√°lib, √©s a k√∂vetkezŇĎ k√∂zlem√©nyt publik√°lta az eredm√©nytelen szlov√°k meleg√ľgyi n√©pszavaz√°s ut√°n:

√údv√∂z√∂lj√ľk az igenek gyŇĎzelm√©t a szlov√°kiai n√©pszavaz√°son. A szlov√°k n√©p tan√ļs√°got tett a k√∂z√∂s kereszt√©ny √©rt√©kekrŇĎl √©s a normalit√°sr√≥l.

Urb√°n ebben a pr√≠ma blogposztj√°ban reag√°lt, finoman, de igen hat√°rozottan helyret√©ve az √∂nzŇĎ politikai okokb√≥l ‚Äď az emberek gyŇĪl√∂lk√∂dŇĎ √∂szt√∂neire j√°tsz√≥ szavazatszerz√©s c√©lj√°b√≥l ‚Äď heveskedŇĎ KDNP-st. Remek√ľl levezette, hogy mennyire hamis dolog egyenlŇĎs√©gjelet tenni a "kereszt√©ny" √©s a "norm√°lis" jelzŇĎk k√∂z√©.

Mire SzŇĎnyi Szil√°rd, a Heti V√°lasz melegszak√©rtŇĎje, aki kor√°bban szomor√ļan rossz√≠zŇĪ cikkben vallotta meg, hogy term√©szetetellenesnek tartja a homoszexulit√°st, beindult, √©s ma az √°jtatoskod√≥ hang ellen√©re kv√°zi feljelentette Urb√°nt a p√°p√°n√°l. Hogy itt valaki nem hallgat az Egyh√°z tan√≠t√°s√°ra √©s nem tartja be a FŇĎn√∂k parancsait:

B√°r Urb√°n J√≥zsef higgadt szavai, √°rnyalt gondolatmenete m√∂g√∂tt egy m√©lyen gondolkod√≥ lelkip√°sztort, teol√≥gust l√°thatunk, s magam is egyet√©rt√©ssel olvastam azon mondatait, melyekkel a meleg embert√°rsaink ir√°nti emp√°ti√°ra figyelmeztet, a Semj√©n-nyilatkozatra, a homoszexu√°lis cselekedetre, a melegh√°zass√°gra √©s az √∂r√∂kbefogad√°sra vonatkoz√≥ √ľzenet√©t nem tudtam hova tenni. A szerzŇĎ ugyanis elfogadhat√≥nak nevezi azok √°ll√°spontj√°t, akik kereszt√©nyi mivoltuk miatt nemmel szavaznak mindh√°rom k√©rd√©sre, de azok√©t is, akik, ugyancsak krisztush√≠vŇĎ l√©t√ľkbŇĎl fakad√≥an, ellent√©tesen v√©lekednek. Holott a katolikus egyh√°z katekizmus√°nak megfogalmaz√°sai ‚Äď a homoszexu√°lis tett ‚Äěs√ļlyos elt√©velyed√©s", ‚Äěrendetlen cselekedet", ‚Äěnincs olyan eset, amikor j√≥v√°hagyhat√≥ lenne" ‚Äď mellett m√°s egyh√°zi dokumentumok, vagy √©ppen Ferenc p√°pa megnyilv√°nul√°sai meglehetŇĎsen egy√©rtelmŇĪek, √©s nemigen hagynak teret arra, hogy kereszt√©nyk√©nt, de legal√°bbis katolikusk√©nt valaki nemmel szavazzon az elsŇĎ k√©t k√©rd√©sre.

Advertisement

SzŇĎnyi, akinek a Biblia megmondta, hogy term√©szetellenesnek kell tartania a melegeket, levelet is √≠rt neki. M√°rmint Urb√°nnak:

Egy√ļttal elk√ľldtem neki azokat a h√≠reket, melyek szerint az egyh√°zfŇĎ a referendum elŇĎtt a hagyom√°nyos csal√°d, vagyis a semj√©ni √©rtelemben vett ‚Äěnormalit√°s" melletti ki√°ll√°sra buzd√≠totta a szlov√°kiai n√©pszavaz√≥kat, kor√°bban pedig azon elm√©lkedett, hogy manaps√°g, destrukt√≠v m√≥don, sokan mindenfajta emberi kapcsolatot a h√°zass√°g rangj√°ra akarnak emelni, a melegek frigye viszont fenyegeti a csal√°d int√©zm√©ny√©t, sŇĎt rombol√≥ √©s s√∂t√©t √ļt.

Amire Urb√°n nagyszerŇĪ sz√∂veggel v√°laszolt. Ebben ilyen r√©szletek olvashat√≥k:

Azt javaslom ‚Äď √©s a k√∂rnyezetemben meg az √≠r√°saimmal ezt szeretn√©m seg√≠teni ‚Äď, hogy nyissunk olyan teret, ahol f√©lelem √©s sz√©gyen, erŇĎszak, megf√©leml√≠t√©s √©s megsz√©gyen√≠t√©s n√©lk√ľl tudunk besz√©lgetni, √©s tudjuk elŇĎsz√∂r is tiszt√°zni a szavainkat. Ezt nagym√©rt√©kben seg√≠ti ‚Äď sŇĎt lehet, hogy elengedhetetlen felt√©tele a besz√©lget√©snek ‚Äď, ha nem haszn√°ljuk pallosk√©nt a magiszt√©rium nyilatkozatait, vagy ha nem mondjuk ‚Äď ak√°r sejtetve is ‚Äď egym√°sr√≥l azt, hogy ‚Äěnem vagy norm√°lis", ‚Äěnem vagy kereszt√©ny".

Advertisement

Ha nem akarsz fekete-feh√©ren gondolkodni sem a melegekrŇĎl, sem a katolikusokr√≥l, akkor olvasd el SzŇĎnyi Szil√°rd posztj√°t, az Urb√°n-linkkel √©s a fent id√©zett lev√©l teljes sz√∂veg√©vel.

√Čs ha a Semj√©n-f√©le meg√©lhet√©si katolikusok elborzasztanak √©s √°ltal√°nos√≠t√°sokra sarkallnak, ne felejtsd el: ŇĎ egyszerŇĪen abb√≥l keres p√©nzt, hogy katolikusnak mondja, sŇĎt p√≥diumr√≥l ord√≠tja mag√°t, √©s megpr√≥b√°lja megmondani m√°soknak, milyennek KELL lennie egy NORM√ĀLIS katolikusnak. √Čn ‚Äď b√°r hossz√ļ √©vekig voltam az egyh√°z b√°r√°nya ‚Äď m√©g mindig nem tudom, milyen egy norm√°lis katolikus, sŇĎt az is lehet, hogy rengetegf√©le norm√°lis katolikus l√©tezik. De abban biztos vagyok, hogy egyik√ľk sem olyan, mint Semj√©n Zsolt.