Baldauf Alad√°r ott volt a rendszerv√°lt√°s valamennyi meghat√°roz√≥ pillanat√°n√°l, tal√°lkozott Putyinnal, tagja volt a Fidesz orsz√°gos tan√°cs√°nak, tan√°csot adott a Gyurcs√°ny-korm√°nynak, minisztereln√∂knek jel√∂lte F√°sy √Ād√°mot. Most meg egy nem l√©tezŇĎ egyetem k√©pz√©seivel h√°zal.

Bungalóból egyetemet

Az √°ll√≠t√≥lag 25 √©ves m√ļltra visszatekintŇĎ √©s floridai sz√©khelyŇĪ Pallaus International University sz√©ps√©gipari szakk√©pz√©seket hirdet, m√©ghozz√° k√©tmilli√≥ forint√©rt, √°m ehhez olyan diploma t√°rsul, amit √°ll√≠t√≥lag a vil√°g minden orsz√°g√°ban elfogadnak, √©s persze k√ľlf√∂ldi gyakorlat.

Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s ezek ut√°n kider√≠tette, hogy a fentiekbŇĎl nagyj√°b√≥l semmi sem igaz: a Pallaus egyetem komoly m√ļltj√°ra √©s l√©tez√©s√©re semmi bizony√≠t√©k; sŇĎt a c√©get is tavaly jegyezt√©k csak be; a floridai sz√©khely egy bungal√≥, ahov√° mellesleg sok egy√©b c√©g is be van jegyezve, a k√ľlf√∂ldi gyakorlatot pedig csak itthon lehet teljes√≠teni.

Advertisement

K√ľl√∂n kellemetlen, hogy nagyj√°b√≥l ugyanazt a k√©pz√©st ny√ļjtja, amit a Magyar Orsz√°gos Szakmai Ipartest√ľlet (MOSZI) is √∂t√∂d√°ron ‚Äď a Pallausnak egy√©bk√©nt Baldauf mellett a MOSZI eln√∂ke, Berendi L√°szl√≥ mesterfodr√°sz is tulajdonosa. Az √ļjs√°g√≠r√≥k elmentek a Pallaus fodr√°szoknak sz√≥l√≥ ny√≠lt napj√°ra is, ahol szint√©n nem kaptak megnyugtat√≥ v√°laszt a k√©rd√©seikre.

Ilyen egy magyar renesz√°nsz ember

Nagyon-nagyon remek ez √ľgy, hiszen ha nincs, sose olvasom el Baldauf Alad√°r csod√°latos √∂n√©letrajz√°t a Facebookon, amelybŇĎl kider√ľl, hogy egyszerŇĪen ŇĎ a magyar Zelig. M√°rmint Woody Allen mindenhol feltŇĪnŇĎ √©s mindenkihez hasonul√≥ hŇĎse.

Advertisement

Az egy dolog, hogy √ľzletember, √ļjs√°g√≠r√≥, riporter, szakpolitikus, politikai elemzŇĎ, emberjogi √©s kisebbs√©gi aktivista egyszerre. Renesz√°nsz emberbŇĎl sok van. Azt viszont kevesen mondhatj√°k el magukr√≥l, hogy egyszerre rokonai Mindszenty J√≥zsef hercegpr√≠m√°snak, Baumgartner Zsolt egykori F1-es pil√≥t√°nak √©s a CBA-vez√©r Baldauf L√°szl√≥nak (noha ut√≥bbi politikailag t√°vol √°ll Alad√°rt√≥l!).

Az igazi csemege Baldauf Alad√°r k√∂z√©leti p√°lyafut√°sa: kezdŇĎd√∂tt minden a betiltott Nagykab√°t zenekarral 1982-ben, ut√°na 89-ig a ‚ÄúBerlini Ellen√°ll√°si Mozgalom‚ÄĚ tagja, √©s akkoriban megesett egy ‚Äú√©rdekes tal√°lkoz√°s Vlagyimir Putyin k√©sŇĎbbi orosz eln√∂kkel‚ÄĚ is.

Advertisement

A rendszerv√°lt√°sb√≥l nemhogy kivette a r√©sz√©t, de √ļgy v√°ltotta a rendszerv√°lt√≥ p√°rtokat, mint m√°s a gaty√°j√°t: kezdi 88-ban az MDF tatai szervezet√©nek alap√≠t√≥jak√©nt, de a k√∂vetkezŇĎ √©v m√°r az SZDSZ Kom√°rom-Esztergom megyei alap√≠t√≥jak√©nt tal√°lja. Baldauf Alad√°r itt sem tal√°lja meg a sz√°m√≠t√°s√°t, mert m√©g abban az √©vben a Fidesz orsz√°gos tan√°cs tagja lesz, eg√©szen 1994-ig.

Ut√°na hosszabb sz√ľnet, majd j√∂n a V√°llalkoz√≥k P√°rtja, √©s 2008-2009-ben a Gyurcs√°ny-korm√°ny idej√©n minisztereln√∂ki megb√≠zotti fŇĎtan√°csad√≥. De m√©g belef√©r emellett √©s ezut√°n is csom√≥ minden, p√©ld√°ul ‚ÄúEur√≥pa egyik legnagyobb oktat√°si projektj√©nek a marketing vezetŇĎje‚ÄĚ is lesz.

Advertisement

2010-ben pedig a V√°llalkoz√≥k Sz√∂vets√©ge vezetŇĎjek√©nt √ľgyk√∂d√∂tt F√°sy √Ād√°m minisztereln√∂kk√© v√°laszt√°s√°n.

√Čs akkor arr√≥l m√©g nem is besz√©lt√ľnk, hogy 2004-ben csillagot neveztek el Baldaufr√≥l az Ursa Major csillagk√©pben. Na, h√°t valahogy √≠gy kell kin√©znie egy √∂n√©letrajznak!

Advertisement

Te például mit tettél le az asztalra?!

Fotó: Baldauf Aladár Facebook