A magyar korm√°ny kedvenc orsz√°g√°ban is v√°laszt√°si reform volt. A v√°laszt√°si bizotts√°g mobil appja egy nappal elŇĎbb tudta a r√©szv√©telt √©s az eredm√©nyeket.

A v√°laszt√°sok szerd√°n voltak, de az ellenz√©ki Meydan Tv √ļjs√°g√≠r√≥i m√°r kedden lescreenshotolt√°k, hogy a K√∂zponti V√°laszt√°si Bizotts√°g hivatalos mobil applik√°ci√≥ja k√∂z√∂lte az eredm√©nyeket. H√°l istennek senki sem lepŇĎd√∂tt meg, mert a dikt√°tor, Ilham Alijev eln√∂k nyert majdnem 73 sz√°zal√©kkal, m√≠g az ellenz√©ki Jamil Hasanlinak csak 7,4 sz√°zal√©k jutott.

Az app k√©sz√≠tŇĎje azonnal lenyilatkozta, hogy ez csak teszt volt, amit k√∂zv√©lem√©nykutat√°si eredm√©nyekkel v√©geztek. Ezt azonban nem sokan hiszik el, hiszen Azerbajdzs√°nr√≥l t√∂bb nemzetk√∂zi szervezet meg√°llap√≠totta m√°r, hogy cinkelik a v√°laszt√°sokat. Alijev 2003 √≥ta eln√∂k, akkor az apj√°t v√°ltotta. 2009-ben n√©pszavaz√°s - a gyan√ļ szerint megbund√°zott n√©pszavaz√°s - d√∂nt√∂tt arr√≥l, hogy egy szem√©ly ak√°rh√°nyszor lehet eln√∂k. Ez praktikus, mert megfelelŇĎ, k√©tharmad feletti t√∂megt√°mogat√°ssal √≠gy lehet hat√©kony reformokat vez√©nyelni.

Az√©rt megtartott√°k a hagyom√°nyos √©rtelemben vett v√°laszt√°sokat is, v√©geredm√©ny m√©g nincs, de az exit pollok a tegnapin√°l is nagyobb, 92 sz√°zal√©kos Alijev-gyŇĎzelmet jeleztek.

Update:

A K√∂zponti V√°laszt√°si Bizotts√°g legfrissebb elŇĎzetes eredm√©nyei szerint a v√°laszt√≥k√∂rzetek 72 sz√°zal√©k√°nak feldolgoz√°sa ut√°n Alijev 85 sz√°zal√©k k√∂r√ľl √°ll, Hasanli, a legerŇĎsebb ellenz√©ki jel√∂lt - az igazi k√∂z√∂s ellenz√©ki jel√∂ltet a hatalom kettŇĎs orosz-azeri √°llampolg√°rs√°g√°ra hivatkozva kiz√°rta - 5 sz√°zal√©kn√°l j√°r, a t√∂bbin a tov√°bbi 8 versenyzŇĎ osztozik.

Advertisement

[via naurale]