This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Véletlenül egy nappal előbb kiszivárgott a választási eredmény Azerbajdzsánban [frissítve]

Illustration for article titled Véletlenül egy nappal előbb kiszivárgott a választási eredmény Azerbajdzsánban [frissítve]

A magyar kormány kedvenc országában is választási reform volt. A választási bizottság mobil appja egy nappal előbb tudta a részvételt és az eredményeket.

Advertisement

A választások szerdán voltak, de az ellenzéki Meydan Tv újságírói már kedden lescreenshotolták, hogy a Központi Választási Bizottság hivatalos mobil applikációja közölte az eredményeket. Hál istennek senki sem lepődött meg, mert a diktátor, Ilham Alijev elnök nyert majdnem 73 százalékkal, míg az ellenzéki Jamil Hasanlinak csak 7,4 százalék jutott.

Az app készítője azonnal lenyilatkozta, hogy ez csak teszt volt, amit közvéleménykutatási eredményekkel végeztek. Ezt azonban nem sokan hiszik el, hiszen Azerbajdzsánról több nemzetközi szervezet megállapította már, hogy cinkelik a választásokat. Alijev 2003 óta elnök, akkor az apját váltotta. 2009-ben népszavazás - a gyanú szerint megbundázott népszavazás - döntött arról, hogy egy személy akárhányszor lehet elnök. Ez praktikus, mert megfelelő, kétharmad feletti tömegtámogatással így lehet hatékony reformokat vezényelni.

Advertisement

Azért megtartották a hagyományos értelemben vett választásokat is, végeredmény még nincs, de az exit pollok a tegnapinál is nagyobb, 92 százalékos Alijev-győzelmet jeleztek.

Update:

A Központi Választási Bizottság legfrissebb előzetes eredményei szerint a választókörzetek 72 százalékának feldolgozása után Alijev 85 százalék körül áll, Hasanli, a legerősebb ellenzéki jelölt - az igazi közös ellenzéki jelöltet a hatalom kettős orosz-azeri állampolgárságára hivatkozva kizárta - 5 százaléknál jár, a többin a további 8 versenyző osztozik.

Advertisement

[via naurale]

Share This Story

Get our newsletter