A K√∂zel-Kelet ingov√°nyos, folyton v√°ltoz√≥ meghat√°roz√°s√°r√≥l jelent meg nemr√©g egy lenyŇĪg√∂zŇĎ cikk az Atlanticban, melybŇĎl v√°ratlanul nemcsak a K√∂zel-Kelet, hanem Kelet-Eur√≥pa defin√≠ci√≥ja is kirajzol√≥dik.

R√©gi √©s √ļj t√©rk√©pek sor√°n mutatja be Nick Danforth t√∂rt√©n√©sz √©s t√©rk√©pblogger, hogy a vil√°gnak egy √©vezredek √≥ta annyira komplex vid√©k√©t, mint a K√∂zel-Keletet, nem lehet egyszerŇĪen se √°br√°zolni, se meg√©rteni. Eleve, mi az, hogy K√∂zel-Kelet? De munk√°j√°b√≥l egy m√°sik defin√≠ci√≥ is kirajzol√≥dik, n√©zz√©k csak:

Ez Danforth 15 t√©rk√©p√©bŇĎl az elsŇĎ, √©s azt mutatja, hogy a Nyugat √©s a Kelet defin√≠ci√≥ja mit jelentett az antikvit√°st√≥l a hidegh√°bor√ļ v√©g√©ig. A Nyugat hat√°ra az elm√ļlt 3000 √©vben folyton v√°ltozott; jelentette az √≥kori g√∂r√∂g civiliz√°ci√≥t, a Nyugat-R√≥mai Birodalmat, a kereszt√©ny Eur√≥p√°t (elŇĎsz√∂r az arabokkal, majd az Oszm√°n Birodalommal szemben), majd a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ ut√°ni Nyugat-Eur√≥p√°t.

Itt, a hatodik kock√°n van a l√©nyeg: ez a maszatosan k√∂r√ľlhat√°rolt r√©sz itt a t√©rk√©p k√∂zep√©n, ami egyszer vagy t√∂bbsz√∂r oldalt v√°ltott. P√©ld√°ul Magyarorsz√°g, ami p√°r sz√°z √©vig a Nyugat r√©sze volt, azt√°n 150 √©vig a Kelet√©, azt√°n megint Nyugat lett, azt√°n megint Kelet, √©s k√∂zben mindkettŇĎ √©s egyik sem, most meg, iz√©.

Advertisement

Enn√©l jobban soha nem l√°ttam m√©g bemutatni azt, hogy mi Kelet-Eur√≥pa: a m√°sodik vil√°g Eur√≥p√°n bel√ľli r√©sze, ahol Kipling megfigyel√©se, miszerint ‚ÄěA Kelet az Kelet, a Nyugat az Nyugat, a kettŇĎ soha nem tal√°lkozhat‚ÄĚ, m√©g csak v√©letlen√ľl sem igaz.

Ja, a Közel-Kelet ennél persze sokkal bonyolultabb.

Térkép: Karl Sturm és Nick Danforth