Neil Gaiman 2001-es, sok fontos díjat nyert regénye az egyik legnépszerƱbb, 21. szåzadban írt fantasytörténet. A sorozatot évek óta tervezik, most végre zöld utat kapott a Starz nevƱ kåbelcsatornåtól.

A regĂ©nyt Ă©n is olvastam, tĂ©nyleg elĂ©g jĂł darab. A sztori szerint a rĂ©gi, egyre kevesebb hĂ­vƑvel rendelkezƑ mitolĂłgiai istenek Ă©s az Ășj, modern istenek – a pĂ©nz, az internet, a mĂ©dia, a celebek – a fennmaradĂĄsĂ©rt harcolnak egymĂĄssal. Ebbe a hĂĄborĂșba keveri bele egy Szerda nevƱ, elĂ©g furcsa szĂ©lhĂĄmos a fƑszereplƑ ÁrnyĂ©kot.

A sorozatot elƑször az HBO-val közösen prĂłbĂĄltĂĄk tetƑ alĂĄ hozni 2011-ben, de ott nem haladt elƑre a projekt, Ășgyhogy tavaly nyĂĄron a Starz vette ĂĄt az Amerikai isteneket, amit tegnap nap be is rendeltek. KĂ©t elĂ©g ismert szakember dolgozik rajta: Bryan Fuller – az Ƒ nevĂ©hez fƱzƑdik a Hannibal, a Pushing Dasies, a Dead Like Me – Ă©s Michael Green – aki pedig a a Kings, a HƑsök Ă©s a Gotham egyik fejese volt. MelletĂŒk mĂ©g a szerzƑ, Neil Gaiman is producer lesz, ami remĂ©lem elĂ©g biztosĂ­tĂ©k arra, hogy nem cseszik el teljesen a kultikus regĂ©nyt.

AmĂșgy mostanĂĄban kerĂŒlt a kĂ©pernyƑkre egy mĂĄsik elĂ©g hĂ­res fantasy sorozatvĂĄltozata, a HollĂłkirĂĄlyĂ©. Ezt a BBC csinĂĄlja, Ă©s annak ellenĂ©re, hogy az a regĂ©ny szĂĄmomra elĂ©g megfilmesĂ­thetetlennek tƱnt – a könyv fele lĂĄbjegyzetekben Ă­rĂłdott, amelyekben mindenfĂ©le kitalĂĄlt varĂĄzslĂł-szakirodalomra hivatkoznak – egĂ©sz jĂł munkĂĄt vĂ©geztek.

Advertisement

via io9, deadline KĂ©p: Neil Gaiman FB