Benneteket nem nyugtalan√≠tott, hogy sehol nem fejtŇĎdik ki rendesen, mi van ennek az eg√©sz k√∂pk√∂d√©ses agyr√©mnek a h√°tter√©ben? Engem igen, m√°r kedden-szerd√°n elkezdtem keresg√©lni, de nem tal√°ltam semmit. Azt√°n annyit, hogy √∂ssze√°llt az exradik√°lisokkal.

Most megint v√©gign√©ztem vagy t√≠z √ļjs√°gcikket, mindegyikben benne van, hogy mi t√∂rt√©nt a Kossuth t√©ren, nyilatkozgat a sajn√°latos esem√©nyekrŇĎl boldog √©s boldogtalan, l√°mpavast√≥l lombhull√°sig, al√°h√ļznak, kifejezik a megd√∂bben√©s√ľket, hasonl√≥k, de azt a konkr√©t k√©rd√©st, hogy mi√©rt haza√°rul√≥ a szuperhazafiak szerint a Vajdas√°gi Magyar Sz√∂vets√©g eln√∂ke, sehol nem teszi fel senki senkinek ‚Äď sem Gaudi-Nagy Tam√°snak, sem mondjuk P√°sztor Istv√°nnak ‚Äď, √≠gy v√°lasz sincs r√° term√©szetesen.

Viszont k√∂zben eszembe jutott, hogy nem kevesebb, mint k√©t darab Szerbia-√©rtŇĎ bar√°tom is van nekem, √©s egyszer csak megkerestem ŇĎket ezzel a dilemm√°val. T√≥th-Szenesi Attila, az Index rovatvezetŇĎje volt gyorsabb, nem kunszt, pont fent volt chaten. Na teh√°t.

P√°sztor Istv√°nnal h√°rom bajuk lehet az ilyen Gaudi-Nagy-f√©l√©knek √©s a hasonszŇĎrŇĪeknek:

  • koal√≠ci√≥ra l√©pett a szerbiai Halad√≥ P√°rttal, akik a radik√°lisok voltak r√©gen, √©s Vojislav Seselj √ļgyevezett csetnikvajda volt a vez√©r√ľk
  • ez idŇĎ szerint nem nagyon k√∂vetel ter√ľleti auton√≥mi√°t a vajdas√°gi magyaroknak, re√°lpolitikai megfontol√°sokb√≥l
  • mondott m√°r olyat, hogy a vajdas√°gi szerb‚Äďmagyar konfliktusokat nem sz√≠vesen nevezi magyarver√©seknek

Advertisement

Ezek k√∂z√ľl az elsŇĎ ig√©nyel bŇĎvebb kifejt√©st. A szerbiai korm√°nykoal√≠ci√≥ vadonatfriss, id√©n √°prilisi jelens√©g. A v√°laszt√°sokat meggyŇĎzŇĎ f√∂l√©nnyel nyert√©k a halad√≥-radik√°lisok, a 250 fŇĎs parlamentben nem kevesebb, mint 158 mand√°tumuk van, a szocialist√°k 44, a VMSZ-esek 6 k√©pviselŇĎre t√°maszkodhatnak. Na de akkor mi√©rt kellett ebbe bemenni? A VMSZ az √ļj SZDSZ 1994? ‚Äď tettem fel a k√©zenfekvŇĎ k√©rd√©st. Az√©rt, v√°laszolta TSZA, mert kisebbs√©gi politiz√°lni ellenz√©kben √°ltal√°ban √©rtelmetlen, nem hoz k√©zzelfoghat√≥ eredm√©nyeket. Etnikai p√°rt semmit sem √©rhet el a puszta kiab√°l√°ssal, m√≠g ha bent van, akkor az√©rt csak lecsurran-lecseppen valami, kult√ļrh√°z, iskola, √≥voda. Kasza J√≥zsef, P√°sztor elŇĎdje is ez√©rt haverozott √∂ssze Miloseviccsel annak idej√©n, magyar√°zta kvalifik√°lt szak√©rtŇĎm. A szerb korm√°nyban egy√©bk√©nt √°llamtitk√°rai vannak a VMSZ-nek, miniszterei azonban nincsenek.

Hát ez a helyzet. Most már "mindent" értek. Remélem, nektek is sokat segítettem!