Illustration for article titled Végre megtudtam, hogy miért hazaáruló szegény Pásztor István

Benneteket nem nyugtalanított, hogy sehol nem fejtődik ki rendesen, mi van ennek az egész köpködéses agyrémnek a hátterében? Engem igen, már kedden-szerdán elkezdtem keresgélni, de nem találtam semmit. Aztán annyit, hogy összeállt az exradikálisokkal.

Advertisement

Most megint végignéztem vagy tíz újságcikket, mindegyikben benne van, hogy mi történt a Kossuth téren, nyilatkozgat a sajnálatos eseményekről boldog és boldogtalan, lámpavastól lombhullásig, aláhúznak, kifejezik a megdöbbenésüket, hasonlók, de azt a konkrét kérdést, hogy miért hazaáruló a szuperhazafiak szerint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, sehol nem teszi fel senki senkinek – sem Gaudi-Nagy Tamásnak, sem mondjuk Pásztor Istvánnak –, így válasz sincs rá természetesen.

Viszont közben eszembe jutott, hogy nem kevesebb, mint két darab Szerbia-értő barátom is van nekem, és egyszer csak megkerestem őket ezzel a dilemmával. Tóth-Szenesi Attila, az Index rovatvezetője volt gyorsabb, nem kunszt, pont fent volt chaten. Na tehát.

Advertisement

Pásztor Istvánnal három bajuk lehet az ilyen Gaudi-Nagy-féléknek és a hasonszőrűeknek:

  • koalícióra lépett a szerbiai Haladó Párttal, akik a radikálisok voltak régen, és Vojislav Seselj úgyevezett csetnikvajda volt a vezérük
  • ez idő szerint nem nagyon követel területi autonómiát a vajdasági magyaroknak, reálpolitikai megfontolásokból
  • mondott már olyat, hogy a vajdasági szerb–magyar konfliktusokat nem szívesen nevezi magyarveréseknek
Advertisement

Ezek közül az első igényel bővebb kifejtést. A szerbiai kormánykoalíció vadonatfriss, idén áprilisi jelenség. A választásokat meggyőző fölénnyel nyerték a haladó-radikálisok, a 250 fős parlamentben nem kevesebb, mint 158 mandátumuk van, a szocialisták 44, a VMSZ-esek 6 képviselőre támaszkodhatnak. Na de akkor miért kellett ebbe bemenni? A VMSZ az új SZDSZ 1994? – tettem fel a kézenfekvő kérdést. Azért, válaszolta TSZA, mert kisebbségi politizálni ellenzékben általában értelmetlen, nem hoz kézzelfogható eredményeket. Etnikai párt semmit sem érhet el a puszta kiabálással, míg ha bent van, akkor azért csak lecsurran-lecseppen valami, kultúrház, iskola, óvoda. Kasza József, Pásztor elődje is ezért haverozott össze Miloseviccsel annak idején, magyarázta kvalifikált szakértőm. A szerb kormányban egyébként államtitkárai vannak a VMSZ-nek, miniszterei azonban nincsenek.

Hát ez a helyzet. Most már "mindent" értek. Remélem, nektek is sokat segítettem!

Share This Story

Get our newsletter