Itt a legs√ļlyosabb probl√©m√°t megold√≥ publicisztika vil√°gszinten 1945 √≥ta. Az MN szerint a holokauszt pont olyan, mint amikor Ballai Attil√°t kiskor√°ban megt√°madta egy kutya. A pontos k√©plet: 1 ijesztŇĎ kutya= 1 meg√∂lt apa + kiirtott rokons√°g √©s bar√°tok + 2 majdnem Dun√°ba l√∂v√©s.

Az emberis√©g egyik nagy k√©rd√©se a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļs n√©pirt√°s √≥ta √≥ta a "Mi volt ez?".

2014. m√°rcius 6.-√°n, vagyis ma √©jf√©l ut√°n egy percig kellett v√°rni, hogy kider√ľlj√∂n pontosan. A v√°lasz: a holokauszt olyan volt, mint amikor a 10 √©ves Ballai Attil√°t megt√°madta egy kutya, kicsit kergette, azt√°n, amikor a kis Ballai a sark√°val v√©letlen√ľl √°llon r√ļgta, elszaladt. Ennyi, lehet tov√°bbhaladni, ezt is kipip√°ltuk.

Ballai erre r√°ad√°sul akkor j√∂tt r√°, amikor Heller √Āgnest l√°tta nyilatkozni a t√©v√©ben arr√≥l, hogy a holokausztban meg√∂lt√©k az apj√°t, a rokonait √©s a bar√°tait, ŇĎt mag√°t √©s az anyj√°t pedig k√©tszer kihajtott a Duna-partra, hogy belelŇĎj√©k, csak √©ppen nem ker√ľlt m√°r r√°juk sor.

Advertisement

√Čs Ballai r√°d√∂bbent, hogy ugyanabban a cipŇĎben j√°rnak! Nagy pillanat lehetett.

M√°sok is juthatnak ilyen felfedez√©sekre, de ezeket szerencs√©s esetben megtartj√°k a n√©gy fal k√∂z√∂tt, ha azonban a N√©pszav√°ban edzŇĎd√∂tt sport√ļjs√°g√≠r√≥ az ember √©s a lapja megengedi neki, m√©g vez√©rcikkben is meg√≠rhatja.

Advertisement

A cikk a d√∂bbentess√©ge mellett egy kis humorbombont is belet√∂m az olvas√≥ elk√©ped√©stŇĎl nagyra t√°tott sz√°j√°ba. Ballai ugyanis annak az embernek a teljesen jogos gŇĎgj√©vel, aki √©ppen most vezetett elŇĎ egy t√©nyleg vil√°grasz√≥l√≥an eredeti gondolatot, a k√∂vetkezŇĎkkel kritiz√°lja Hellert:

nem azzal van gondom, amit k√©pvisel, hanem azzal, ahogyan, tele prekoncepci√≥kkal, igaz√°n eredeti, m√©ly gondolatok n√©lk√ľl, mondatfŇĪz√©s√©ben √°tlagos intellektussal.