Illustration for article titled Végre meg lehet nézni Jászai Marit!

A legendás magyar színésznőről már mindenki hallott, de eddig csak fotókat láthattunk róla. Most viszont bemutatják az egyetlen filmjét, melyet mellesleg Kertész Mihály rendezett.

Advertisement

Jászai Mari színházi színésznőként vált még életében legendává, de szerepelt egy filmben is, pont száz évvel ezelőtt. A tolonc című némafilmből azonban eredetileg nem is maradt fenn kópia, ám egy selejtes verzió évtizedekig hányódott a New York-i Magyar Ház pincéjében, és 2008-ban került vissza Magyarországra.

A kópia csak hosszú restaurálás után kerülhetett olyan állapotba, hogy vetíteni lehessen, és a bemutatója október 13-án lesz a MüPában, három nappal később pedig a lyoni Lumiére Filmfesztiválon is bemutatják.

Advertisement

A tolonc ráadásul azért is érdekes, mert Kertész Mihály első fennmaradt filmje, ő pedig ugyebár Michael Curtiz néven később világhírű lett, többek között a Casablancát is ő rendezte. A filmben Jászai egyébként öreg parasztasszonyt játszik, aki a börtönből szabadult, ahol férje meggyilkolása miatt ült - az akkori sajtó szerint ugyan a némafilm annyira nem állt jól neki, mint a színpad, de ettől még a film ugyanúgy érdekesnek ígérkezik.

Share This Story

Get our newsletter