Megcsináltam, amiről megismerszik egy magyar: beléptem egy forgóajtóba valaki mögött, és előtte léptem ki. Ha te is szeretnél magyarabb lenni, mint vagy, itt megtanulhatod a trükköt.

Advertisement

Nem elég magyarnak lenni, tehetségesnek is kell lenni.

A marslakók már itt vannak köztünk, magyaroknak hívják őket.

Hogy ismersz meg egy magyart? Mögötted lép be a forgóajtóba, és előtted lép ki belőle.

Ezek a tréfás megállapítások a harmincas évek Amerikájából származnak, amikor sok nagyon-nagyon okos, zömmel zsidó származású magyar állampolgár hagyta el Magyarországot, hogy odaát életben maradjon és szerencsét próbáljon. A marslakós állítólag Szilárd Leótól származik, de nekem mindig is a forgóajtós tetszett a legjobban, talán a térrel és az idővel való flegma bánásmód miatt.

Advertisement

Ennek ellenére soha nem láttam még magyart, aki ténylegesen megcsinálta volna. Egészen tegnap estig, amikor én lettem ez a magyar. Kétcellás forgóajtó kell hozzá, általános iskolai geometria és egy apró pszichológiai trükk.

1. A forgóajtó

A régebbi forgóajtók három-négy körcikkelyre osztják fel a kört. Ezekben magyarabbnak kell lenni, mint amennyire én magyar vagyok. A szűk kis cikkelyecskékben már az előzés is nehéz, nemhogy a tér és az idő elgörbítése. Szerencsére a nagyobb bevásárlóközpontokban és áruházakban az utóbbi években elterjedtek ezek a túlméretezett, kétcellás forgóajtók, a magyarság ideális terepei.

Advertisement

2. A geometria

Ha jobban megnézzük az animációt, látható, hogy megfelelő időzítéssel a kétcellás forgóajtón szinte egyenes vonalban át lehet haladni. Ez önmagában még nem lenne elég a magyarság diadalához, mert ha csak ennyi lenne az egész, akkor minden, tökfejnél értelmesebb ember egyenes vonalban masírozna, és abban a sorrendben lépne ki, ahogy belépett.

Advertisement

3. A pszichológia

De az emberek agyát elcsavarja a forgóajtó mozgása. Valamiért a külső ívet követik, talán mert mozog, és nem veszik észre, hogy ezzel jóval hosszabb utat tesznek meg, mintha az ajtó tengelyét érintve haladnának át. Ha a forgóajtó ráadásul egy IKEA áruházban van, ahová az emberek kisgyerekkel és babakocsival mennek, már gyermekjáték lesz magyarnak lenni: belépünk a jó eséllyel babakocsis, az ajtó külső ívét követő, lassú szülők mögé, egyenes vonalban ellépünk mellettük, és az ajtóból már előbb fogunk kilépni.

Advertisement

A következő lépés a Mars, utána jöhet a tehetség, és kiváló magyar leszek.

Share This Story

Get our newsletter