Hiánypótló ikon érkezik a Unicode idén várható, 7.0-s frissítésével: Kula úr mellé a feltartott középső ujj társul. Várhatóan idén téltől aranyos képecskével küldhetünk el mindenkit a picsába.

Advertisement

A Unicode a számítógépeken az írásrendszereket kódoló szabvány. A különböző nyelvek írásjelei és a matematikai szimbólumok mellett van egy játékos bugyra is: az emodzsik. Ezek az eredetileg Japánban népszerű, aranyos, kifejező ikonok az okostelefonok elterjedése óta a világ többi részén is egyre gyakrabban felbukkannak. A legtöbb modern operációs rendszerben van emodzsi-billentyűzet, segítségével például olyan SMS-eket lehet küldeni, amilyeneket a csajomnak szoktam, aki jót nevet rajtuk:

Illustration for article titled Végre emodzsival is be lehet majd rendesen mutatni!
Advertisement

Az emodzsik zöme semleges, politikailag korrekt és udvarias, kivéve talán Kula urat, a vidám szarkupacot. Angolul Pile Of Poo névre hallgat, megjelenését operációs rendszere válogatja. Androidon elég vulgáris, legyek köröznek fölötte, Twitteren zsíros hurka, Windowson elég ronda, az Apple operációs rendszerein vidám:

Illustration for article titled Végre emodzsival is be lehet majd rendesen mutatni!
Advertisement

Hozzá csatlakozik hamarosan – az azeri manat és az orosz rubel jele, valamint rengeteg új emodzsi mellett – a feltartott középső ujj, hivatalos nevén a Reversed Hand With Middle Finger Extended.

Advertisement

Egy kicsit sajnos még várni kell rá. Bár már június 16-án kész lett a Unicode 7.0, még októberig eltart, amíg végleges lesz, utána pedig az operációs rendszerek gyártóinak is frissíteniük kell rendszerfontjaikat, hogy használni tudjuk.

De ha minden jól alakul, a tél közepén lekerülhetnek a kesztyűk, és boldog-boldogtalannak üzenhetjük egyetlen karakterben, hogy: a kurva anyád. Alig várom!

Share This Story

Get our newsletter