This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Végre egy politikus, aki rendesen fel tud öltözni!

Illustration for article titled Végre egy politikus, aki rendesen fel tud öltözni!

Még a piperkőcökben gazdag Közép-Afrikában is nehéz olyan csodálatosan felöltözött férfira bukkanni, mint Mabior Garang, a dél-szudáni lázadók egyik vezetője. Az ifjú szartoriális úthenger káprázatos Instagramot vezet, ebből szemeztünk szájtátva.

Advertisement

Garang neve ismerős lehet: édesapja, John Garang vezette a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalmat (SPLM) és az azzal szimbiózisban élő Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereget (SPLA), amely 1983 és 2005 között véres és nemegyszer testvérgyilkos háborút folytatott Szudán kormánya ellen.

Advertisement

Garang nem azt akarta, ami végül lett – hogy a keresztény, afrikai dél szakadjon el a muszlim, arab északtól –, hanem egy Új Szudánt, ahol az óriási ország több tucat népe nem a kartúmi klikk csicskájaként, hanem demokráciában élhet együtt.

Advertisement

Garang a háborút lezáró békeszerződést még megélhette, pár héttel utána azonban helikopter-balesetben meghalt. Utódja, a militáns és szecesszionista Salva Kiir a 2011-ben függetlenné vált Dél-Szudán első elnöke lett.

Advertisement

Kiir komikusan korrupt kormánya ellen Garang fia már 2012-ben felszólalt, jóval a 2013. december 15-én kezdődött lázadás-polgárháború előtt, ahol Mabior Garang a Riek Machar volt alelnök által vezetett lázadók oldalára állt.

Advertisement

Mabior Garang elhelyezését a politikai térben bonyolítja, hogy édesapjához és Kiir elnökhöz hasonlóan ő is a dinka nép tagja, míg Machar és lázadói zömmel nuerek, de hát a világ mindig bonyolultabb, mint elsőre tűnik, addig is ízlelgessük a díszdinka szót.

Advertisement

Kiirék és Macharék időnként leülnek tárgyalgatni, hogy mi legyen, tavaly Addisz Ababában, most a tanzániai Arushában, ahol Uhuru Kenyatta kenyai elnök mediálásával még az is lehet, hogy megszületik egy új békeszerződés. Az arushai tárgyaláson készült ma reggel ez a kép, ahol Mabior édesanyjával, Rebeccával ácsorog egy medence mellett:

Advertisement

Így se hordott még öltönyt magyar politikus!

Elgondolkodtató persze, hogy hiteles-e egy rendkívül csóró ország kormánya ellen makulátlan öltönyökben, ragyogó csokornyakkendőkben, Montblanc tollal jegyzetelgetve fellépni, de nem biztos, hogy – Magyarországgal szemben – ennek ugyanaz az üzenete a világ azon részén, ahol a legszegényebb ember is kínosan ad a megjelenésére.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter