Nem H√≠rcs√°rda, hanem Portfolio.hu: "meteorol√≥giai szolg√°ltat√°si d√≠j" c√≠m√©n minden m√©diaszolg√°ltat√≥t√≥l - f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy az k√∂z√∂l-e idŇĎj√°r√°sjelent√©st √©s fizet-e az√©rt valakinek - az √©ves hirdet√©si bev√©tel√©nek f√©l sz√°zal√©k√°t szedn√© be a korm√°ny. A hibbant √∂tletet a vid√©kfejleszt√©si miniszt√©rium vezette elŇĎ √©s a meteorol√≥giai tev√©kenys√©grŇĎl sz√≥l√≥ t√∂rv√©nytervezetbe rejtett√©k.

A p√©nzt az Orsz√°gos Meteorol√≥giai Szolg√°lat sz√°ml√°j√°ra k√©ne befizetni, sŇĎt minden m√©diac√©g k√∂teles lenne √∂sszes√≠tett nyilv√°ntart√°st vezetni a rekl√°mbev√©teleirŇĎl, amit √°t k√©ne adnia ennek az √öj Ad√≥hivatalnak.

Igen vicces az indokl√°s:

A k√∂zv√©lem√©ny pontos √©s hiteles t√°j√©koztat√°sa elengedhetetlen, hiszen az emberek mindennapi √©lete, munk√°ja, vagyoni biztons√°ga, sŇĎt ak√°r az √©lete is szorosan f√ľgg az idŇĎj√°r√°st√≥l. A meteorol√≥giai v√°ltoz√°sok felismer√©s√©hez, nyomon k√∂vet√©s√©hez orsz√°gos m√©rŇĎh√°l√≥zatokra, adatfeldolgoz√≥ √©s lok√°lis elŇĎrejelzŇĎ rendszerekre van sz√ľks√©g. Az √°llamnak k√∂teless√©ge, hogy felv√°llalja az √©let- √©s vagyonbiztons√°got vesz√©lyeztetŇĎ idŇĎj√°r√°si folyamatokkal kapcsolatos tev√©kenys√©get.

Vagyis az idŇĎj√°r√°s-elŇĎrejelz√©s irt√≥ fontos dolog, teh√°t √°llami feladat (b√°r az nem der√ľl ki, hogy mag√°nc√©g mi√©rt ne v√©gezhetn√©), ebbŇĎl logikusan k√∂vetkezik, hogy nem az √°llam fizeti hanem hasra√ľt√©ses alapon azok, akik a jelent√©seket k√∂zz√©teszik.

A Portfolio kisz√°molta, hogy ha egy m√©diac√©g bev√©teleinek fele j√∂n hirdet√©sekbŇĎl √©s √©s 10%-os √°rbev√©tel-ar√°nyos profitot tud felmutatni, akkor ez a l√©p√©s k√°b√© 2,5 sz√°zal√©kpontos t√°rsas√°giad√≥-emel√©snek felel meg. De a tipikus m√©diac√©g bev√©telei enn√©l nagyobb ar√°nyban j√∂nnek hirdet√©sekbŇĎl, az internetes c√©gek√© pedig majdnem 100 sz√°zal√©kban, profitjuk meg nem nagyon van, √≠gy a val√≥s helyzet m√©g sokkal durv√°bb lenne.

Ez annyira irre√°lis, hogy sz√©p lassan pr√≥b√°lom elism√©telni. A korm√°ny egyszer csak azt mondja, hogy egy teljesen √°tlagos ipar√°gat erŇĎvel √°llamos√≠tani kell, mert a szolg√°ltat√°s annyira fontos, hogy az csak na, √©s az √öj Szocialista Magyarorsz√°gon ilyen fontos dolog egyszerŇĪen nem lehet mag√°nk√©zben. Az √°llamos√≠t√°s k√∂lts√©gekkel j√°r, mire a korm√°ny azt mondja, hogy mivel tipikus √°llami feladatr√≥l van sz√≥, a cechet fizesse a mag√°nszektor. M√©ghozz√° √ļgy, hogy teljesen v√©letlenszerŇĪen kiv√°lasztj√°k a mag√°ngazdas√°g egy szelet√©t, √©s r√°mutatnak, hogy tess√©k, fizessenek ŇĎk! Az eg√©sz dolog olyan, mintha Ker√©nyi Imre √©s Fekete Gy√∂rgy egy√ľtt tal√°lt√°k volna ki egy kezel√©si sz√ľnetben, de pr√≥b√°ljuk meg a j√°t√©k kedv√©√©rt komolyan venni. Ha m√°r ez a modell, akkor mi√©rt pont a m√©diac√©gek fizessenek, √©s mi√©rt ne azok, akik konkr√©t √ľzleti hasznot h√ļznak a jelent√©sekbŇĎl, mondjuk az agr√°rc√©gek vagy a fesztiv√°lszervezŇĎk? Vagy a turisztikai v√°llakoz√°sok. Vagy a szabadban k√ļr√≥k.

Advertisement

Megn√©ztem, hogy ha minden a miniszt√©rium tervei szerint alakulna, mennyi p√©nzt kapna az OMSZ j√∂vŇĎre ebbŇĎl a forr√°sb√≥l. Idei, m√°rmint 2012-es √∂sszes√≠tett adat m√©g √©ppen nincs, ez√©rt a Magyar Rekl√°msz√∂vets√©g 2011-es becsl√©s√©vel sz√°moltam, miszerint 171,7 milli√°rd forint volt a hazai m√©diapiac teljes hirdet√©si bev√©tele. Ennek a f√©l sz√°zal√©ka 858,5 milli√≥ forint.

Az esztelen javaslatb√≥l az l√°tszik, hogy a Nemzeti Szocialista Egy√ľttmŇĪk√∂d√©s Rendszer√©nek korm√°nya teljesen elszakadt a magyar val√≥s√°gt√≥l, magyar√°n fogalmuk sincs, mi t√∂rt√©nik k√∂r√ľl√∂tt√ľk. A magyar m√©diapiac √∂t √©ve a rendszerv√°lt√°s √≥ta nem l√°tott v√°ls√°gba zuhant. Nem arr√≥l van sz√≥, hogy kicsit vagy nagyon szarul megy, hanem arr√≥l, hogy a lapok, t√©v√©k, szerkesztŇĎs√©gek t√ļlnyom√≥ r√©sz√©t, t√©nyleg eg√©szen kev√©s kiv√©tellel, a konkr√©t megsz√ľn√©s vesz√©lye fenyegeti. FelezŇĎdnek a l√©tsz√°mok √©s a fizet√©sek, a kor√°bbi nagymenŇĎk is vesztes√©gesek. T√ļl azon, hogy k√ľl√∂nad√≥t kivetni kaptalizmus √©s fejlŇĎd√©sellenes, n√∂veked√©sg√°tl√≥, √ľberkommunista dolog, pont a m√©diaszektorra r√°menni olyan, mintha mondjuk az √©p√≠tŇĎipart akarn√°k kizsigerelni. √Čs ezt nem szem√©lyes nyavalyg√°sb√≥l mondom, mert a Cink.hu-n nincsenek, √©s feltehetŇĎleg sosem lesznek hirdet√©sek. De ekkora h√ľlyes√©get m√©g a fideszes tervgazd√°lkod√°s eddigi √©vei alatt is ritk√°n lehetett hallani.

(Update: A poszt l√©nyeg√©t ugyan nem √©rinti, de a k√ľl√∂nad√≥ √∂sszeg√©nek becsl√©sekor, b√°r 2011-et √≠rtam, igaz√°b√≥l a 2010-es √©v adat√°val sz√°moltam, ekkor volt a magyar m√©diapiac teljes, becs√ľlt rekl√°mbev√©tele 171,7 milli√°rd forint. 2011-ben m√°r csak 151,474 milli√°rd volt a rekl√°mk√∂lt√©s, aminek az elk√©pzelt idŇĎj√°r√°sad√≥ja 757,37 forint lenne. A figyelmeztet√©s√©rt √©s a kreat√≠vos link√©rt k√∂sz√∂net B√°torfy Attila koll√©g√°nak!)