Nincs az a popkornmennyiség, ami most elég lenne: Bayer Zsolt visszatámadja Simicskát, és arról fantáziál, milyen lenne a kormányellenes sajtóbirodalom. Én is szerepet kaptam, én leszek a műsorvezető a füredi hal- és borfesztiválon a Magyar Nemzet színpadán.

Advertisement

Hogyan képzeli Simicska Lajos, hogy kormányellenessé alakítsa át a szerkesztőségeit? Ezt az egyébként logikus kérdést járja körül Bayer Zsolt a hírlapos publicisztikájában. Amit egyébként még azelőtt írt, hogy a jobbos sajtóvezérek fel- és lemondása nyilvános lett volna.

Horkay Hörcher Ferencből ki fog bújni a Balavány György nevű galand? Leigazoljátok Ugró Miki helyére Hont Andrást? Torkos Matild helyett eztán Papp Réka Kinga fog tényfeltárni? Az idei füredi hal- és borfesztiválon Szily Lacika vezeti a műsort a Magyar Nemzet színpadon?

Advertisement

Miután végigfantáziál egy hosszú névsort, hogy melyik Fidesz-pártújságíró hogyan fordulna a Vezénylő Tábornok Úr ellen, levonja a következtetést:

Nevezetteket ismerem. Azt gondolom, velük nehéz lesz mindezt végrehajtani. De még ha sikerülne is: ugyan vajon miféle eredménye lenne ennek? Vagy tényleg azt gondolja Simicska Lajos, hogy a Hír Tv elkötelezett nézői és eddigi drukkerei, a Magyar Nemzet olvasói fejében is végrehajtható ugyanez a fordulat? Van egy titkom. Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek: nem végrehajtható.

Advertisement

Aztán ezzel folytatja:

Azért nem, kedves Lajos, mert a nézőitek és olvasóitok nem milliárdokért lettek a nézőitek és olvasóitok. Hanem csak úgy. Holmi meggyőződésből. Miképpen médiabirodalmad megmaradt munkatársai is meggyőződésből mondják és írják amit mondanak és amit írnak.

Advertisement

Hát ez az egyik igazán szomorú dolog abban, ha valaki nem szabad újságíró, hanem meggyőződésvezérelt pártszolga. Mert annak tényleg nem nagyon van más lehetősége, mint egyfajta Szegedi Csanádként egyik szélsőségből átesni a másikba. Akit a meggyőződése egy párthoz és egy kormányhoz köt, annak praktikusan akkor sincs meggyőződése, ha amúgy őszintén hisz a maga Tábornokában, hiszen tábornokok, kormányok jönnek és mennek. Így a sziklaszilárd meggyőződést hirtelen át kell vinni valaki egészen másra, vagy szegény sajtószolgánk éhen hal. Ezért is nagy a rémület most.

Bayer cikkében vicces látni, hogy az Orbán-tábor még mindig mennyire retteghet Simicska aduitól. Szerzőnk, aki ennél százszor jelentéktelenebb ügyekben tízszer ilyen erős kifejezéseket használ, elsüt ugyan egy olyan mondatot, hogy:

De amit most művelsz, az gyalázatos.

Meg egy olyant is, hogy:

Ha pedig az adó NEM fizetést azonosítod a sajtószabadság és a demokrácia meglétével, akkor végképp elment az eszed, kedves Lajos.

Advertisement

Update: Ezen a ponton nem kis élvezettel emlékeztetek minden olvasót arra, hogy Bayer Zsolt annak idején lebukott, amikor szlovák !!! rendszámmal ügyeskedve akarta megúszni a magyar !!! adó befizetését.

De közben udvarol is a kedves Lajosnak azzal, hogy:

Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz. Már 94 óta nem lenne.

Advertisement

Nekik sem lehet könnyű. Bonts még egy sört, és figyeljük együtt, vajon lesz-e utcai verekedés az Orbán Viktort az ellenségesnek bélyegzett médiában legeciző Simicska és koleszos jóbarátja között!

Update:

Bár minden publicisztikára ilyet konkrét választ adna a megszólított! A Hír24 riportere beolvasta a kocsijában ülő Simicskának a Bayer-írás egy mondatát, amire ez volt a reakció:

– Bayer Zsolt írja, hogy „amit most művelsz, Lajos, az gyalázatos".

– Ezt mondja? Hol mondja?

– A mai Magyar Hírlapban olvasom.

– Tényleg? Én nem olvastam a Magyar Hírlapot. Ezt írja?

– Olvasom akkor az egész bekezdést.

– Na!

– „Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz. Már 94 óta nem lenne. De amit most művelsz, az gyalázatos."

– Ezt mondta?

– Igen.

– Na, akkor én meg annyit mondok, egy mondatot, hogy: légy oly kedves, ha fölidéznéd, hogy mennyivel tartozol nekem, ha megadnád a tartozásodat, az jó lenne.

– Mennyivel tartozik önnek Bayer Zsolt?

– Fejből nem tudom megmondani. Sok-sok millióval. De ha megadná, az jó lenne.

Az egész csodainterjúról itt olvashatsz.

Share This Story

Get our newsletter