​Végig se nézte Gavra, úgy tette ki a bajai videót a HVG-re

PI-vadászattal és kiégéssel magyarázza a hibát, tagadja a politikai indíttatást, és hazugsággal vádolja Szauer Pétert, a kiadó vezetőjét Gavra Gábor, a hvg.hu bukott főszerkesztője.

Bukása óta első nagy interjúját adta az Átlátszónak Gavra ex-főszerkesztő, aki szörnyű képet festett a nyomtatott és online HVG belső viszonyairól. Szauer vezérigazgató eszerint nem szerette a lapot híressé tevő Schmitt-leleplezést, a print lap főszerkesztője nem tartotta újságírói teljesítménynek, épp meg nem akadályozták a közlését, sőt általában is utálták a népszerű anyagaikat, mert azok a HVG-re vonják a figyelmet és veszélyeztetik a nyugodt munkavégzést.

Advertisement

Magáról a bajai ügyről azt mondja, ő és az otthon rovat vezetője "alkalmatlanná váltak feladataik ellátására", amikor gyakorlatilag bármi ellenőrzés, sőt végignézés nélkül betették a kamuvideót. Azt a filmet, amit Gavra maga hozott el az MSZP székházából, és ennek ellenére sem nézte meg. Fura, csakúgy, mint az, hogy Bodoky Tamás elfelejtett rákérdezni a sztori azon szálára, ami lehet, hogy nem igaz, de amiről minden újságíró azóta is pletykál, miszerint nem is Déri Balázstól, hanem Mesterházy Attilától kapták a HVG-sek az anyagot. Illetve hogy szoros egyeztetés alatt ment volna ki az erről szóló cikk, mivel Mesterházy ezzel a témával akart nyitni a rákövetkező szombati MSZP-kongresszuson. Gavra az interjúban végig elutasítja a politikai befolyásolás lehetőségét, a hibákat a fesztett munkatempóval és a PI-hajhászással magyarázza, és igen önkritikus az elkövetett szarvashiba miatt. Ilyeneket mond:

A zoomolásnál sokkal gyanúsabb momentumra sem figyeltünk fel, hiszen a videó és a cikk kikerülése előtt már G. Róbertként azonosítottuk a videó egyik szereplőjét, akit a videóban úgy szólítanak meg, hogy szia, Józsi. Ez nálunk senkinek nem tűnt fel, sem a cikk írójának, sem a rovatvezetőjének, se nekem, aki nem pusztán főszerkesztőként, de napi szerkesztőként is részese voltam a folyamatnak, tehát a felelősségem kettős.

Szauer Péter kiadóigazgatót hazugsággal vádolja, amiért az a Kreatívnak azt nyilatkozta, Gavra szerkesztőségi kontroll nélkül, egymaga tette ki az anyagot, és azt is valótlanságnak nevezte, hogy utólag megváltoztatta volna a cikk címét, hogy lukra futtassa a HVG-t.

A helyzet szerintem súlyosabb volt annál, mint amit a HVG közleménye és Szauer Péter már idézett nyilatkozata sugallt, hogy ez egy főszerkesztői magánakció lett volna: semmilyen partizánkodás nem kellett, a hvg.hu üzemszerű működése közben ment át a kamuvideó a szerkesztőségen, mint kés a vajon. Ez persze – ismétlem – nem csökkenti a főszerkesztő felelősségét.

Advertisement

Az önostorozásba aztán egyre jobban belemelegszik Gavra:

Sem összeesküvők, sem összeesküvés áldozatai nem voltunk, a valóság prózaibb és lehangolóbb: sem a rovatvezető, sem én nem néztük végig a felvételt, egyedül hagytuk az újságírót ezzel a sztorival, aminek a fontosságát sem ismertük fel. Nekünk lett volna a dolgunk az ellenőrzés, és ha nem lettünk volna benne biztosak, be kellett volna másokat is vonnunk.

Advertisement

Arra igazából nem kapunk értékelhető választ, csak még egy adag önostorozást, ami a sztoriban az újságírókat talán a legjobban izgatja, hogy Gavra hogyan nevezhette pont Déri Balázs MSZP-sajtóst, volt Stop-főszerkesztőt megbízható forrásnak:

Kétségtelen, hogy életem öt leghülyébb válasza között van a 444-es Tamás Bencének a forrás megbízhatóságára vonatkozó kérdésére elmondott októberi "igen". Ez így van akkor is, ha sem nekem, sem tudomásom szerint másnak a hvg.hu szerkesztőségéből nem volt különösebben jó kapcsolata sem Dérivel, sem más szocialista politikussal, ennek megfelelően nem is bíztunk meg benne jobban, mint egy fideszes vagy egy LMP-s kollégájában.

Advertisement

Az interjú végén kiderül, Gavra belülről mennyire nem látta, milyen szuperbalosnak tűnt kívülről a lapja, illetve az is, kiket tart igazán tökösnek manapság:

Azóta pihentem és átgondoltam a helyzetet, például hogy azt a fajta mentalitást, amit szerintem a hvg.hu képviselt az elmúlt években, és amely arról szólt, hogy a mindenkori kormánypártnak és a mindenkori ellenzéknek is ellenzéke vagyunk, és amit ma többek között az Átlátszó-Kutyapárt-Vastagbőr háromszög képvisel, érdemes-e továbbvinni, és ha igen, hol.

Advertisement

Ezután kiderül, milyen formában folytatja az Átlátszón a munkát. Különlegesben!

Az atlatszo.hu az interjúban körüljárt hiba kisebbítésének szándéka nélkül, annak dacára nagyra becsüli Gavra Gábor újságírói munkásságát, és nem szeretnénk ha kollégánk teljesen elhagyná az újságírói pályát. Ha egyetértesz velünk, és szeretnél Gavra-cikkeket olvasni az Átlátszón, te istámogathatod kollégánk újrakezdését. A „Gavra" megjegyzéssel érkező támogatásokból oknyomozó anyagokat fogunk rendelni Gábortól.

Advertisement

Azta, ez tetszik. Ha megbuknék, elmegyek az Átlátszóhoz, és ha elég adományt küldötök, beposztolok valami agyrohasztó szóviccet, húszezer fölött pedig hajlandó vagyok közösségi finanszírozásban komcsizni!

Share This Story