Hat√°lyba l√©pett az √ļj halgazd√°lkod√°si t√∂rv√©ny, a korm√°ny igen kev√©s √©rtelmes h√ļz√°s√°nak egyike. A l√©nyege az, hogy b√°r form√°lisan nem sz√ľnteti meg a hal√°szatot a term√©szetes vizeken, az √ļj rendszer a 300 ezer horg√°szt teszi meg √ļrnak a 150 hal√°sszal szemben.

Az egész törvénynek ez itt a két kulcsmondata, rögtön az elején:

A halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľletek halgazd√°lkod√°si hasznos√≠t√°sa sor√°n a horg√°szat √©s a horg√°szturizmus fejleszt√©se elsŇĎbbs√©get √©lvez m√°s hasznos√≠t√°si m√≥dokkal szemben. A halgazd√°lkod√°si jog a halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten elsŇĎsorban horg√°szati c√©l√ļ halgazd√°lkod√°sra jogos√≠t. Hal√°szat vagy haltermel√©s a horg√°szat mellett, vagy √∂n√°ll√≥an akkor v√©gezhetŇĎ, ha a horg√°szati c√©l√ļ halgazd√°lkod√°s megval√≥s√≠t√°s√°ra nincs m√≥d.

A mostani rendszerhez k√©pest persze egy rak√°s apr√≥s√°gban lesz ezen fel√ľl v√°lt√°s, de a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k lobbiz√°s√°t a h√°ta m√∂g√∂tt tud√≥ pec√°s lobbi ezzel majdnem mindent el√©rt, amit szeretett volna. Az a kev√©s megmaradt term√©szetes v√≠zi hal√°sz a horg√°szok√©n√°l sokkal hat√©konyabb √©s nagyobb eszk√∂zeivel gyakorlatilag le tudta puszt√≠tani a magyar foly√≥k teljes hal√°llom√°ny√°t. Egyetlen hal√°sz ak√°r t√∂bb t√≠zkilom√©ternyi foly√≥szakaszon tudta megzavarni az √≠v√°st vagy kifogni az √°rad√°sok ut√°n a hull√°mt√©rbŇĎl a mederbe tart√≥ halakat.

A hal√°szlobbi megt√∂r√©s√©n fel√ľl t√∂bb √ļjdons√°g erŇĎs√≠ti az ellenŇĎrz√©st, hiszen nyilv√°n a hal√°szok sem adj√°k fel k√∂nnyen a gerillaharcot, plusz a horg√°szok k√∂z√∂tt is akad j√≥ sok halrabl√≥. Az egyik ilyen √ļjdons√°g a t√°rsadalmi halŇĎr int√©zm√©nye, aki ugyan√ļgy elk√©rheti a pap√≠rokat √©s vissza is tarthatja azokat, mint egy hivat√°sos. Ha a lehetŇĎs√©g miatt megfelelŇĎ h√°l√≥zat √©p√ľl ki motiv√°lt √∂nk√©ntesekbŇĎl, √©s a term√©szetes vizeken is elkezdenek ellenŇĎrizni, az eg√©szen hamar j√≥l √©rz√©kelhetŇĎen n√∂velni fogja a fog√°st. √Čn 1979 √≥ta horg√°szom √©s term√©szetes vizen, a Balatont nem sz√°m√≠tva, k√©tszer ellenŇĎriztek, egyszer a Dun√°n, egyszer az Ipolyon, de csak az ut√≥bbi esetben halŇĎr√∂k, elŇĎsz√∂r v√≠zirendŇĎr√∂k. Eddig az a vissz√°s helyzet √°llt fenn, hogy a hivat√°sos halŇĎr√∂k mellett √©ppen a foly√≥kat ny√≠ltan lerabl√≥, a szab√°lyokat be nem tart√≥ hal√°szok ellenŇĎrizhett√©k a horg√°szokat. Szeretn√©k ott lenni, amikor az √öjpesten √©s k√∂rny√©k√©n tev√©kenykedŇĎ, "Amper" becenevŇĪ halrabl√≥ hal√°szt elŇĎsz√∂r, m√°sodszor √©s harmadszor kapja el egy t√°rsadalmi ŇĎr.

Betiltottak egy rak√°s brut√°lis hal√°szeszk√∂zt is, mint a sorhorog, a csap√≥horog √©s a nyakz√≥h√°l√≥. Tilalmi idŇĎben, amikor az adott halfajta √≠vik, √°ltal√°ban tilos lett b√°rmi olyan eszk√∂zzel hal√°szni, ami meg√∂li vagy megsebzi a halat, hogy azt ne lehessen √©lve visszaengedni.

Advertisement

A t√∂rv√©ny m√©g azt is megengedi, hogy amerikai mint√°ra ne csak als√≥, hanem felsŇĎ m√©retkorl√°toz√°st is bevezessenek egyes halfajokra.

Ebben a posztban jól felsorolják a további lényeges változásokat.

Itt meg elolvasható a teljes törvényszöveg, ha találsz benne valami izgalmasat, amit nem írtam bele a posztba, írd meg válaszban!