Illustration for article titled Várszegi Asztrik: Illetlen érintések

Interjút adott Pannonhalma főapátja a zaklatási ügyről. A tettes egy “briliáns elméjű, vonzó személyiség, akiért rajongtak a diákjai”, ő pedig lelkileg-testileg visszaélt a helyzetével.

Advertisement

Most már világosabb, miért olyan zavaros formában kommunikálták ma reggel, hogy Pannonhalmán a belső vizsgálat lebuktatott egy jó tíz évvel ezelőtt diákokat zaklató szerzetest. Az ügyről ugyanis az apátság közleménye alapján egy rövid, se füle, se farka MTI-hír jelent meg, ami több kérdést gerjesztett, mint ahányat megválaszolt.

Miután elküldtem a rendnek a korábbi posztomban szereplő kérdéseket, a sajtófelelős válaszából az derült ki, hogy a témáról Várszegi főapát interjút adott a Nők Lapjának, és a szerzetesek azt hitték, ez ma, kedden jelenik meg. Ezért intézkedhettek az MTI-n keresztüli hírverésről. Csakhogy a lap igazából szerdán fog megjelenni, így az ügy a béna hír miatt a levegőben lógott.

Advertisement

De a Nők Lapjánál voltak olyan kedvesek, és elküldték nekem a holnapi cikket, így a Cink olvasói máris megtudhatják a lényeget.

Advertisement

Az egész úgy indult, hogy Várszegit tavaly októberben megkereste egy csapat öregdiák, azzal, hogy egy bencés szerzetes, akkori tanáruk és kollégiumi prefektusuk több mint tíz évvel korábban “elfogadhatatlanul viselkedett velük”. Azt is közölték, hogy a gimnáziumnak és a rendnek nem akarnak ártani, ezért innentől bizalmasan kezelték az egészet.

A főapát komolyan vette az ügyet, háromtagú vizsgálóbizottságot állított fel, aminek rajta kívül Hortobágyi Cirill perjel és egy külsős pszichiáter, Palotai Gabriella voltak a tagjai.

Advertisement

Várszegi az NL-interjúban elmondja, hogy akkoriban egy osztályra egyetlen prefektus felügyelt – ma már kettő, és pszichológiai alkalmassági vizsgát is kell tenniük. Az akkori felállás, vagyis a kontrollhiány alkalmat teremtett a bántalmazásra, ismerte el a főapát.

Elmondta, egy-két szerzetes már akkor “érzékelte, hogy a diákok pusmognak”, de ezt annak tudták be, hogy nem bírják a híresen igényes tanárt tempóját. Egy rendkívül magas intellektusú, briliáns elméjű, vonzó személyiségről van szó, akiért rajongtak a diákjai, senkinek meg sem fordult a fejében, hogy bármi probléma lehet, mesélte Várszegi.

Advertisement

A vizsgálat arra jutott, hogy kétféle bántalmazás is történt, lelki és testi.

A pszichés bántalmazást a főapát úgy foglalta össze, hogy:

zsarolta a diákjait, visszaélt az érzelmi kiszolgáltatottságukkal.

A testit pedig így:

A bántalmazás másik formája a diákok testi intimitásának megsértését, egész pontosan illetlen érintéseket jelentett, ami első hallásra nem tűnik olyan borzasztónak, hiszen a közvélemény szexuális bántalmazáson szinte kizárólag csak a kifejezetten durva praktikákat érti, valójában azonban egy érintés is lehet súlyos dolog. Amikor az áldozatok érzelmileg labilis állapotban voltak, az elkövető ily módon gondolta lenyugtatni őket. Noha egyetlen diák sem számolt be arról, hogy ezeknek az érintéseknek erotikus töltete lett volna, mégis mindegyiküket trauma érte.

Advertisement

A lap “mit lehet egy ilyen helyzetben tenni?” kérdésére Várszegi azt mondta, szembe kell nézni az igazsággal, bármennyire fáj. A rend minden lehetséges jogi, orvosi és pszichológiai segítséget felajánlott az érintetteknek. És hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő, újjáalkották a gyermekvédelmi szabályzatukat, a nevelőmunkát, a diákokat pedig pszichológusok és pszichiáterek segítik.

A tettes pedig – bár mint az interjúból kiderül, az egyházi bírósági eljárás még nem fejeződött be – kilépett a rendből.

Share This Story

Get our newsletter