Simicska bennfentess√©g√©hez k√©pest Puch L√°szl√≥ seg√©dleg√©ny - fogalmazott a volt minisztereln√∂k. B√°r ‚Äúmegpr√≥b√°lta felsz√°molni a Puch-vil√°got‚ÄĚ, amikor neki j√≥l j√∂tt, az√©rt laz√°n elk√ľldte a szocialista oligarch√°t, hogy titokban t√°rgyaljon Simicsk√°val. Gyurcs√°ny Ferenc p√°r √©rdekes dolgot mondott a magyar p√°rtfinansz√≠roz√°s ‚Äúsz√ľrk√©nek‚ÄĚ bec√©zett fekete oldal√°r√≥l.

NagyszerŇĪ dolgokat mes√©lt √∂nmag√°r√≥l √©s a magyar p√°rtoligarch√°kr√≥l Gyurcs√°ny a ma megjelent FigyelŇĎnek. A dolog az√©rt is √©rdekes, mert a massz√≠v pletyka szerint √©pp egy Puch-Simicska megbesz√©l√©s alapj√°n t√°mogatja Orb√°n exbar√°tja a haldokl√≥ szocialista napilapot j√≥ ideje K√∂zg√©p-hirdet√©sekkel.

Itt vannak a legjobbak a besz√©lget√©sbŇĎl:

- A Vallom√°sok Interj√ļj√°ban Ferenc nyit√°snak lebuktatta D√©s L√°szl√≥ zen√©szt, hogy az az √°fafizet√©s megker√ľl√©s√©vel akarta eladni neki a k√∂tcsei h√°z√°t:

Laci egyszer felh√≠vott, hogy mi lenne, ha az ŇĎ h√°z√°t venn√©m meg. Gyorsan meg√°llapodtunk, nem akartuk t√ļlbonyol√≠tani, b√°r az √°fafizet√©s kicsit meglepte. Laci kitŇĪnŇĎ mŇĪv√©szember, nem kell √©rtenie az ad√≥z√°si k√©rd√©sekhez.

Advertisement

Nekem festŇĎk a sz√ľleim, r√°ad√°sul kitŇĪnŇĎek, √ļgyhogy remek koncepci√≥nak tartom az ad√≥t√∂rv√©nyek f√∂l√∂tt √°ll√≥ mŇĪv√©szek gyurcs√°nyi koncepci√≥j√°t.

- Ha a Parlamentben tal√°lkoznak Orb√°nnal, Gyurcs√°ny k√∂sz√∂n, hogy ‚ÄúJ√≥ napot, minisztereln√∂k √ļr!‚ÄĚ, mire Orb√°n ‚Äúh√ľmm√∂gve biccent egyet‚ÄĚ.

- Ferenc minisztereln√∂ks√©ge idej√©n ‚Äúmegpr√≥b√°lta felsz√°molni a Puch-vil√°got‚ÄĚ, de nem tudta bebuktatni, mert ‚Äúsokat sejtett, de keveset tudott‚ÄĚ.

Advertisement

- ‚ÄúIgen, vil√°gos, hogy ez a rendszer tele van sz√ľrkep√©nzekkel.‚ÄĚ

- ‚ÄúAz √©n idŇĎmtŇĎl? Ugyan! A kilencvenes √©vek elej√©tŇĎl. Att√≥l kezdve a legbefoly√°sosabbak a p√°rtp√©nzt√°rnokok voltak az MSZP √©s a Fidesz √°ltal uralt k√©tp√°rtrendszerben.‚ÄĚ

- ‚ÄúŇźk tudt√°k korl√°tozni legink√°bb a p√°rteln√∂k√∂k mozg√°ster√©t a belsŇĎ hatalmi t√©nyezpŇĎk k√∂z√ľl. Nem kell felt√©tlen√ľl nagy p√©nzmozg√°sokra gondolni. El√©g, ha sz√°zezrek, milli√≥cxsk√°k gurulnak a p√°rtvezet√©s tudta n√©lk√ľl maj√°lisra, nŇĎnapra, ilyenekre.‚ÄĚ

Advertisement

- ‚ÄúAzt azonban nagyon fontos k√ľl√∂nbs√©gnek tartom, hogy m√≠g a szocialist√°k tiszt√°ban voltak vele, hogy ez erk√∂lcstelen, a Fideszn√©l ez a rendszer l√©nyege.‚ÄĚ

- ‚ÄúVolt akkora befoly√°sa Puchnak a k√©tezres √©vekben, mint mint Simicsk√°nak 2010 √©s 2014 k√∂z√∂tt? A t√∂red√©ke sem. Simicska bennfentess√©g√©hez k√©pest Puch seg√©dleg√©ny.‚ÄĚ

- ‚ÄúKettej√ľk k√∂z√∂tt nyilv√°nval√≥an volt egyeztet√©s‚ÄĚ.

- Gyurcs√°ny a fenti t√©telmondatot sztorikkal illusztr√°lja: amikor 2007-ben √ļj p√°rtfinansz√≠roz√°si t√∂rv√©nyt akart, √ļgy tudta, hogy a Fidesz nem szavaz mejd ellene, majd kider√ľlt, hogy m√©gis megf√ļrn√°k. Erre megk√©rte Puchot, menjen el Simicsk√°hoz, √©s puhatolja ki, mi a baj. Elment, kipuhatolta. Egy m√°sik esetben, 2010-ben Puch az√©rt ment volna Simicsk√°hoz, hogy tiszt√°zza, tov√°bbra is √°ll-e az √°llamt√≥l leny√ļlt p√©nzek pletyka szerinti 70-30-as eloszt√°sa, de ‚Äúakkor azt mondt√°k neki, hogy ez nem √ļgy van, mert a k√©tharmadra m√°s vonatkozik‚ÄĚ.

Advertisement

- Gyurcsány épp nem férbe bele a top100 leggazdagabba, a vagyona a saját becslése szerint 3 milliárdnál több, de 5-nél kevesebb.