Illustration for article titled Varga Mihály mindent megtesz, hogy folytatódjanak a tüntetések

Ennek érdekében először is nem menti fel Vida Ildikó NAV-elnököt. Az illetékes miniszter erről a rádióban és a tévben is beszélt reggel. Én itt csak ismételni tudom magamat: az ártatlanság vélelme tényleg megilleti Vidát is – csakhogy nem azért kell mennie, mert bűnöző lenne.

Advertisement

Hanem mert a sztori egészében politikailag tökéletesen vállalhatatlan. Értem persze, hogy ez kőkemény csapda, és nincs jó megoldás – erőt mutatni éppúgy röhejes és kontraproduktív, mint gyengeséget –, de ez már legyen a Miniszterelnök Úr és a kormány baja.

Advertisement

Varga Mihály mondandója az MTI összefoglalója szerint:

Nem menti fel tisztségéből Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét Varga Mihály. Azt mondta, hogy a NAV-elnököt valaki anélkül vádolta meg, hogy bármivel bizonyítaná a vádakat. Ebben a helyzetben akkor járna el a legrosszabbul, ha felmentené a NAV vezetőjét; "nem fogom ezt megtenni" – tette hozzá.

Szerinte a kitiltás csupán ürügy, nem erről szól az ügy, "politikai szál van". Ezért továbbra is azt várják az amerikai hatóságoktól, hogy tájékoztassák a kitiltás indokairól a kormányt. Hozzátette, hogy Polt Péter legfőbb ügyész már kezdeményezte az amerikaiaknál a bizonyítékaik átadását, ám ez a máig nem történt meg.

"Mondja meg valaki, hogy mi a baj a NAV elnökével" – fogalmazott a politikus. Varga Mihály az M1 Ma Reggel című műsorában azt mondta, hogy mindenkit, így Vida Ildikót is megilleti az ártatlanság vélelme. Nevezzék meg azt az ügyet, ami alapján a NAV elnökét kitiltották, ha megnevezik azonnal vizsgálatot indítanak – mondta Varga Mihály.

Advertisement

Ha ez így marad, és Varga egyeztetett kormányálláspontot ismételget – a múlt hét kitiltásos és hipermarket-bezárásos sztorijai után ebben nem lehetünk száz százalékig biztosak –, akkor legalább lesz miért a tegnap estéhez hasonlóan jövő hétfőn is utcára menniük az embereknek. Ez végső soron jó hír, tovább tesztelheti egymást a hatalom és az utca ereje.

Ha innen nézem, megint azt tudom mondani, amit hetek óta: jó irányba mennek a dolgok.

Advertisement

Fotó: Nagy Attila/Cink

Share This Story

Get our newsletter