Illustration for article titled Varg Vikernes szerint valaki a nevében uszít muszlimok és zsidók ellen

Mégis a gyilkosságért egyszer már tizenhat évet ülő norvég blackmetal-zenészt találta bűnösnek egy francia bíróság a blogján megjelent rasszista kirohanások miatt.

Advertisement

A 41 éves Vikernes ugyebár a black metal hírhedt alakja, mióta 1993-ban agyonszurkálta Euronymust, a Mayhem együttes vezetőjét: ezért és három templom felgyújtásáért ült tizenhat évet börtönben Norvégiában, mielőtt Franciaországba költözött volna, a felesége is francia.

Vikernest tavaly már egyszer letartóztatták terrorizmus vádjával, de nem sikerült ezt semmivel sem bizonyítani, ezért hamar szabadlábra került, de nem sokkal később új eljárás indult ellene gyűlöletbeszéd miatt.

Advertisement

A zenész végig azzal védekezett, hogy mindez a francia hatóságok akciója, amiért előtte bizonyítékok nélkül csukták le, és azt is mondta, hogy 350 Varg Vikernes van a Facebookon, ő igazán nem felel magukat Vikernesnek képzelő fanatikusok írásaiért. A bíróságot azonban mégsem sikerült meggyőznie, úgyhogy hat hónap felfüggesztettet, továbbá pénzbírságot kapott.

Fotó: AP Photo/Jacques Brinon

Share This Story

Get our newsletter