Mind a 106 k√∂rzetben indulni akarnak, arra alapozva, hogy √ļgy m√°sf√©lmilli√≥ ember √©l pec√°s csal√°dban. T√©nyleg bekavarhat-e a v√°laszt√°sokon a legnagyobb magyar civil szervezet? Cink-exkluz√≠v!

B√°r elsŇĎ hall√°sra nyilv√°n tot√°l h√ľlyes√©gnek tŇĪnik, elvileg ak√°r eg√©sz komolyan is belesz√≥lhat a tavaszi v√°laszt√°sok eredm√©ny√©be, ha val√≥ban minden k√∂rzetben el tud indulni egy vadonat√ļj politikai erŇĎ, a Horg√°szok √©s Term√©szetbar√°tok P√°rtja. M√°rpedig egy, a Cink √°ltal megszerzett p√°rtdokumentum szerint pontosan ez a c√©ljuk.

Siker√ľlt felvennem a kapcsolatot egy szervezŇĎvel, aki azt mondta, megvolt az alakul√≥ √ľl√©s, a p√°rtot m√©g ebben a h√≥napban bejegyzik. T√∂bb m√°s forr√°sb√≥l pedig - egyelŇĎre nevek emleget√©se n√©lk√ľl - azt hallottam, hogy orsz√°gszerte m√°r t√∂bb ismert horg√°szt k√∂rny√©keztek meg, hogy v√°llalj√°k a HTP k√©pviselŇĎjel√∂lts√©g√©t.

Advertisement

A p√°rt arra alapoz, hogy a horg√°szok alkotj√°k a legnagyobb, val√≥ban mŇĪk√∂dŇĎ civil szervezetet Magyarorsz√°gon, hiszen a Magyar Orsz√°gos Horg√°sz Sz√∂vets√©ghez (MOHOSZ) tartoz√≥ egyes√ľleteknek t√∂bb, mint h√°romsz√°zezer tagja van, √©s nem a civilekn√©l megszokott kamutag, hanem olyan, aki √©vente ki is v√°ltja az √°llami horg√°szjegyet.

A HTP szervezŇĎi a k√∂vetkezŇĎk√©ppen kalkul√°lnak: a MOHOSZ-on bel√ľl van 300-340 ezer horg√°sz, enged√©lyes, de nem a sz√∂vets√©gen bel√ľli k√°b√© tov√°bbi 10 ezer, fizetŇĎs mag√°ntavakon pec√°z√≥ t√∂bb t√≠zezer, enged√©ly n√©lk√ľli orvhorg√°sz pedig 100 ezer. Vagyis √∂sszesen durv√°n f√©lmilli√≥ ember, a csal√°dtagokkal egy√ľtt m√°sf√©lmilli√≥ √©rintett a buliban.

Advertisement

(A sz√°zezer orvhorg√°sz idesorol√°sa persze sz√°mzsonglŇĎrk√∂d√©snek tŇĪnik, hiszen ŇĎk mi√©rt lenn√©nek √©rdekeltek a tiszta, rendezett hor√°szviszonyokban?)

Advertisement

SŇĎt a p√°rtnak m√°r meg is van a maga rezsics√∂kkent√©se, vagyis a nagyszab√°s√ļnak hangz√≥ populista v√°laszt√°si √≠g√©rete, ami a szavazni legink√°bb hajland√≥ n√©pess√©get c√©lozza meg: speci√°lis ingyenes horg√°szenged√©lyt adn√°nak minden nyugd√≠jasnak. Ezt √≠rja errŇĎl a kezemben l√©vŇĎ dokumentum:

ez az enged√©ly kiz√°r√≥lag a nem z√°rt √©s nem intenz√≠ven halas√≠tott √°llami halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľletekre √©rv√©nyes

Advertisement

B√°r az egyt√©m√°s p√°rt √©rtelemszerŇĪen fŇĎleg horg√°sz szakk√©rd√©sekre alapozza a programj√°t, sz√©lesebb v√°laszt√≥i k√∂rt akarnak megnyerni azzal, hogy k√©sz, kidolgozott programmal kecsegtetnek a magyarorsz√°gi horg√°szturizmus felfuttat√°s√°ra, ami szerint√ľk munkahelyek t√≠zezreit teremten√©, leszakad√≥ r√©gi√≥kban is.

√Čn a p√°rtprogramnak egy 12 pontba szedett, t√∂m√∂r√≠tett verzi√≥j√°t olvastam, ami a term√©szetes v√≠zi hal√°szat teljes betilt√°s√°val kezdŇĎdik, azt√°n j√∂n a halas tematik√°j√ļ vid√©kfejleszt√©s, majd a horg√°szturizmus h√ļz√≥√°gazatt√° t√©tele. Hogy a horg√°szegyes√ľleteket is √©rdekeltt√© tegy√©k a p√°rt befuttat√°s√°ban, seg√≠ts√©get √≠g√©rnek nekik a hal√°szati jogok 2015-√∂s lej√°rta ut√°ni p√°ly√°zatokn√°l, b√°rmit is jelentsen ez. Es√©lyegyenlŇĎs√©get adn√°nak a ter√ľleti jegyek v√°s√°rl√°sakor, vagyis hogy akinek megvan az √°llami jegye, az mind ugyanyannyi√©rt vehessen helyi enged√©lyt. Kriminaliz√°ln√°k m√°r a hal√°szesk√∂z√∂k birtokl√°s√°t is, amit a fegyvertart√°s mint√°j√°ra szigor√≠tan√°nak meg. Nem itthon lenn√©nk, ha nem ker√ľlne elŇĎ t√∂bbsz√∂r is az √°llami t√°mogat√°s, ŇĎk a horg√°szssportot emeln√©k be a t√°mogatott sport√°gak k√∂z√©. MeglepŇĎ m√≥don vissza√°lltan√°k a 3 botos horg√°szatot, √©s kem√©nyen lecsapn√°nak a halrabl√≥ kormor√°nokra. Ha nyernek, az √°llom√°ny fel√©nek kiirt√°s√°t √≠g√©rik. Ritka az olyan p√°rtprogram, amiben t√∂meges mad√°r√∂l√©s szerepel.

Advertisement

Mivel a p√°rt a pec√°sok mellett a term√©szetkedvelŇĎkre is kacsintgat, Term√©szetv√©delmi Szakszolg√°latot √°ll√≠tan√°nak fel. Az √°rtereket k√∂zmunk√°sokkal tiszt√≠ttatn√°k ki, azt√°n elkezden√©k a fokgazd√°lkod√°s vissza√°llt√°s√°t.

A HTP nyilvánvalóan az általános politikai kiábrándultságot akarja meglovagolni:

A p√°rt megalakul√°sa nem ideol√≥giai ind√≠ttat√°s√ļ, ilyen ir√°ny√ļ motiv√°lts√°ga nincs. C√©lja, hogy a horg√°szok √©s term√©szetbar√°tok szabadidŇĎs tev√©kenys√©g√©nek min√©l jobb k√∂r√ľlm√©nyeket teremtsen, lehetŇĎs√©get biztos√≠tson arra, hogy hobbij√°n kereszt√ľl felt√∂ltŇĎdj√∂n, √©s j√≥l √©rezze mag√°t a t√°rsadalomban. Meg√©rett az idŇĎ arra, hogy Magyarorsz√°g t√©nylegesen legnagyobb civil szervezŇĎd√©se a parlamentbe k√ľldje k√©pviselŇĎit √©s ott hallassa hangj√°t. A p√°rtforma ad ugyanis arra lehetŇĎs√©get, hogy mint k√©pviselet, meghat√°roz√≥ szerepet t√∂lts√∂n be, programokat alkotva √©s k√≠n√°lva, a v√°laszt√≥i √©rdekeket k√∂zvet√≠tve a k√∂zhatalmat gyakorl√≥ int√©zm√©nyek fel√©.

Advertisement

√Čs √©rzik az es√©lyt!

Figyelembe v√©ve a mostani p√°rtt√°mogat√°sok felm√©r√©seit, a bizonytalan szavaz√≥k nagysz√°m√ļ t√°bor√°t, ill. a horg√°sz-√©s √∂koturizmusban rejlŇĎ gazdas√°gi lehetŇĎs√©geket, melyet a K√°rp√°t-medence f√∂ldrajzi fekv√©se ny√ļjt - sz√°m√≠t√°saink szerint - szerezhet√ľnk annyi szavazatot, ami elegendŇĎ lehet a parlamentbe jut√°sunkhoz.

Advertisement

Na de lehet b√°rmi es√©lye egy ilyen p√°rtnak? Kap√°sb√≥l persze k√∂nnyŇĪ r√°mondani, hogy semmi. De az is biztos, hogy elvileg pont ilyen szitu√°ci√≥kban, vagyis a durva √©s nyomul√≥s tolvajpolitk√°b√≥l val√≥ √°ltal√°nos ki√°br√°ndults√°g idej√©n, amikor a v√°laszt√≥k j√≥ r√©sze az ellenz√©ket sem tartja jobbnak a korm√°nyn√°l, j√∂het el egy-egy v√°laszt√°s erej√©ig az egyt√©m√°s, ideol√≥giamentes, bizarr p√°rtok ideje. EttŇĎl persze m√©g eg√©szen minim√°lis nemhogy a parlamentbe val√≥ bejut√°s, de a v√°laszt√°si elindul√°s es√©lye is. Ezzel egy√ľtt igaz, hogy a baloldali ellenz√©k nyomorults√°ga plusz az LMP szerencs√©tlenked√©se a lehetŇĎ legjobb kiindul√≥ k√∂r√ľlm√©nyeket teremti a horg√°szp√°rtnak. AmirŇĎl azonban m√©g alig tudni valamit. Eleve, hogy t√©nyleg siker√ľl-e egy√°ltal√°n bejegyeztetni, √©s fŇĎleg, hogy milyen h√°l√≥zattal, milyen szervezetts√©ggel, milyen jel√∂ltekkel kamp√°nyolna. De m√©g az sem tiszta, hogy egy√°ltal√°n ellenz√©ki p√°rtnak lenne-e tekinthetŇĎ a HTP. Ha nem, akkor a Fidesznek m√©g kifejezetten j√≥l is j√∂hetne az elindul√°suk.

Az elég vésztjóslóan hangzik a levélben, hogy

M√∂g√∂tt√ľnk p√©nz√ľgyi, politikai t√°mogat√≥k nem √°llnak.

De a legnagyobb ellen√©rv tal√°n az, hogy a Fidesz - √Āder k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k akt√≠v lobbiz√°sa √©s szervezŇĎmunk√°ja mellett - nemr√©g szavazott meg egy olyan hal√°szati t√∂rv√©nyt, ami sok √©v ut√°n v√©gre egy√©rtelmŇĪen a horg√°szokat t√°mogatja a hal√°szokkal szemben. Vagyis arr√≥l sz√≥ sincs, hogy horg√°szfronton abstart valami irt√≥zatos el√©gedetlens√©g lenne. A horg√°szp√°rt eddig megismert t√©zisei kem√©nyebbek a t√∂rv√©nyn√©l, de hasonl√≥ v√°g√°nyon j√°rnak.

Advertisement

Sz√≥val egyelŇĎre ink√°bb vicces √©rdekess√©g az eg√©sz, de ha √°ltal√°nos meglepet√©st okozva fel tudnak ker√ľlni a szavaz√≥lapokra, az mindenk√©pp izgalmasabb√° teszi a kamp√°nyt. √Čn mindenestre k√∂vetem a sztorit, ha megtudom, ki az eln√∂k, kik a tagok, a jel√∂ltek, vagy b√°rmi m√°s izgalmasat, folytatom a posztol√°st. Ha m√°r a h√ľlye munka miatt ki kellett hagynom a teljes csukaszezont.