This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Váratlan új szereplő: megalakult a Horgászpárt, minden körzetben elindulnak

Mind a 106 körzetben indulni akarnak, arra alapozva, hogy úgy másfélmillió ember él pecás családban. Tényleg bekavarhat-e a választásokon a legnagyobb magyar civil szervezet? Cink-exkluzív!

Advertisement

Bár első hallásra nyilván totál hülyeségnek tűnik, elvileg akár egész komolyan is beleszólhat a tavaszi választások eredményébe, ha valóban minden körzetben el tud indulni egy vadonatúj politikai erő, a Horgászok és Természetbarátok Pártja. Márpedig egy, a Cink által megszerzett pártdokumentum szerint pontosan ez a céljuk.

Advertisement

Sikerült felvennem a kapcsolatot egy szervezővel, aki azt mondta, megvolt az alakuló ülés, a pártot még ebben a hónapban bejegyzik. Több más forrásból pedig - egyelőre nevek emlegetése nélkül - azt hallottam, hogy országszerte már több ismert horgászt környékeztek meg, hogy vállalják a HTP képviselőjelöltségét.

A párt arra alapoz, hogy a horgászok alkotják a legnagyobb, valóban működő civil szervezetet Magyarországon, hiszen a Magyar Országos Horgász Szövetséghez (MOHOSZ) tartozó egyesületeknek több, mint háromszázezer tagja van, és nem a civileknél megszokott kamutag, hanem olyan, aki évente ki is váltja az állami horgászjegyet.

Advertisement

A HTP szervezői a következőképpen kalkulálnak: a MOHOSZ-on belül van 300-340 ezer horgász, engedélyes, de nem a szövetségen belüli kábé további 10 ezer, fizetős magántavakon pecázó több tízezer, engedély nélküli orvhorgász pedig 100 ezer. Vagyis összesen durván félmillió ember, a családtagokkal együtt másfélmillió érintett a buliban.

Advertisement

(A százezer orvhorgász idesorolása persze számzsonglőrködésnek tűnik, hiszen ők miért lennének érdekeltek a tiszta, rendezett horászviszonyokban?)

Sőt a pártnak már meg is van a maga rezsicsökkentése, vagyis a nagyszabásúnak hangzó populista választási ígérete, ami a szavazni leginkább hajlandó népességet célozza meg: speciális ingyenes horgászengedélyt adnának minden nyugdíjasnak. Ezt írja erről a kezemben lévő dokumentum:

ez az engedély kizárólag a nem zárt és nem intenzíven halasított állami halgazdálkodási vízterületekre érvényes

Advertisement

Bár az egytémás párt értelemszerűen főleg horgász szakkérdésekre alapozza a programját, szélesebb választói kört akarnak megnyerni azzal, hogy kész, kidolgozott programmal kecsegtetnek a magyarországi horgászturizmus felfuttatására, ami szerintük munkahelyek tízezreit teremtené, leszakadó régiókban is.

Én a pártprogramnak egy 12 pontba szedett, tömörített verzióját olvastam, ami a természetes vízi halászat teljes betiltásával kezdődik, aztán jön a halas tematikájú vidékfejlesztés, majd a horgászturizmus húzóágazattá tétele. Hogy a horgászegyesületeket is érdekeltté tegyék a párt befuttatásában, segítséget ígérnek nekik a halászati jogok 2015-ös lejárta utáni pályázatoknál, bármit is jelentsen ez. Esélyegyenlőséget adnának a területi jegyek vásárlásakor, vagyis hogy akinek megvan az állami jegye, az mind ugyanyannyiért vehessen helyi engedélyt. Kriminalizálnák már a halászesközök birtoklását is, amit a fegyvertartás mintájára szigorítanának meg. Nem itthon lennénk, ha nem kerülne elő többször is az állami támogatás, ők a horgászssportot emelnék be a támogatott sportágak közé. Meglepő módon visszaálltanák a 3 botos horgászatot, és keményen lecsapnának a halrabló kormoránokra. Ha nyernek, az állomány felének kiirtását ígérik. Ritka az olyan pártprogram, amiben tömeges madárölés szerepel.

Advertisement

Mivel a párt a pecások mellett a természetkedvelőkre is kacsintgat, Természetvédelmi Szakszolgálatot állítanának fel. Az ártereket közmunkásokkal tisztíttatnák ki, aztán elkezdenék a fokgazdálkodás visszaálltását.

A HTP nyilvánvalóan az általános politikai kiábrándultságot akarja meglovagolni:

A párt megalakulása nem ideológiai indíttatású, ilyen irányú motiváltsága nincs. Célja, hogy a horgászok és természetbarátok szabadidős tevékenységének minél jobb körülményeket teremtsen, lehetőséget biztosítson arra, hogy hobbiján keresztül feltöltődjön, és jól érezze magát a társadalomban. Megérett az idő arra, hogy Magyarország ténylegesen legnagyobb civil szerveződése a parlamentbe küldje képviselőit és ott hallassa hangját. A pártforma ad ugyanis arra lehetőséget, hogy mint képviselet, meghatározó szerepet töltsön be, programokat alkotva és kínálva, a választói érdekeket közvetítve a közhatalmat gyakorló intézmények felé.

Advertisement

És érzik az esélyt!

Figyelembe véve a mostani párttámogatások felméréseit, a bizonytalan szavazók nagyszámú táborát, ill. a horgász-és ökoturizmusban rejlő gazdasági lehetőségeket, melyet a Kárpát-medence földrajzi fekvése nyújt - számításaink szerint - szerezhetünk annyi szavazatot, ami elegendő lehet a parlamentbe jutásunkhoz.

Advertisement

Na de lehet bármi esélye egy ilyen pártnak? Kapásból persze könnyű rámondani, hogy semmi. De az is biztos, hogy elvileg pont ilyen szituációkban, vagyis a durva és nyomulós tolvajpolitkából való általános kiábrándultság idején, amikor a választók jó része az ellenzéket sem tartja jobbnak a kormánynál, jöhet el egy-egy választás erejéig az egytémás, ideológiamentes, bizarr pártok ideje. Ettől persze még egészen minimális nemhogy a parlamentbe való bejutás, de a választási elindulás esélye is. Ezzel együtt igaz, hogy a baloldali ellenzék nyomorultsága plusz az LMP szerencsétlenkedése a lehető legjobb kiinduló körülményeket teremti a horgászpártnak. Amiről azonban még alig tudni valamit. Eleve, hogy tényleg sikerül-e egyáltalán bejegyeztetni, és főleg, hogy milyen hálózattal, milyen szervezettséggel, milyen jelöltekkel kampányolna. De még az sem tiszta, hogy egyáltalán ellenzéki pártnak lenne-e tekinthető a HTP. Ha nem, akkor a Fidesznek még kifejezetten jól is jöhetne az elindulásuk.

Az elég vésztjóslóan hangzik a levélben, hogy

Mögöttünk pénzügyi, politikai támogatók nem állnak.

De a legnagyobb ellenérv talán az, hogy a Fidesz - Áder köztársasági elnök aktív lobbizása és szervezőmunkája mellett - nemrég szavazott meg egy olyan halászati törvényt, ami sok év után végre egyértelműen a horgászokat támogatja a halászokkal szemben. Vagyis arról szó sincs, hogy horgászfronton abstart valami irtózatos elégedetlenség lenne. A horgászpárt eddig megismert tézisei keményebbek a törvénynél, de hasonló vágányon járnak.

Advertisement

Szóval egyelőre inkább vicces érdekesség az egész, de ha általános meglepetést okozva fel tudnak kerülni a szavazólapokra, az mindenképp izgalmasabbá teszi a kampányt. Én mindenestre követem a sztorit, ha megtudom, ki az elnök, kik a tagok, a jelöltek, vagy bármi más izgalmasat, folytatom a posztolást. Ha már a hülye munka miatt ki kellett hagynom a teljes csukaszezont.

Share This Story

Get our newsletter