This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Vannak még névtelen szigetek Magyarországon. Adj nekik nevet!

Illustration for article titled Vannak még névtelen szigetek Magyarországon. Adj nekik nevet!

Megy a vita Budapesten, hogy utcákat, sőt utcarészeket kiről nevezzenek el, miközben komplett szigetek vannak néhány kilométernyire, amelyek évtizedek óta névtelenek. Vagy mondjuk Szálasi nevét viselik. Na de mit szól mindehhez a Földrajzinév-bizottság?

Advertisement

Eszméletlenül jó témát talált Szávoszt-Vass Dániel, a Dunai Szigetek bloggere. A doktori dolgozatában szeretett volna pár 50-es, 60-as években kialakult, Nagymaros környéki szigetre hivatkozni, mikor kiderült, hogy nem tud. Azért nem, mert egész egyszerűen nincs nevük.

Már ebből is simán remek posztot írhatott volna, de ő kicsit utána is járt a dolgoknak, és készített egy interjút Mikesy Gáborral, aki állandó meghívott tagja a Földrajzinév-bizottságnak. Érintenek egy csomó klassz témát, de persze a legfontosabb, hogy mit tegyen egy ember, ha "felfedez" egy szigetet Magyarországon. Vagy egy barlangot. Elnevezheti csak úgy? Igen!

"az átlagember (vagy akár egy túraegylet, civil szervezet) szabadon úgy nevez egy földfelszíni alakulatot, ahogy akar, és ahogy megértik, akiknek szánja a közlendőjét. A kérdés nyilván arra vonatkozik, hogy ha szeretné a szélesebb közönséggel, pl. térképek által is megismertetni, elfogadtatni a nevet. Ennek hivatalos útja van.

A legtöbb természetes objektum esetén két helyre fordulhat az ember (egyesület, szervezet stb.): vagy ahhoz az önkormányzathoz, amelyiknek a közigazgatási területén található az elnevezendő rész és az önkormányzat fordul a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, vagy fordítva, a Vidékfejlesztési Minisztérium értesíti az önkormányzatot a javaslatról, és így kerül a Földrajzinév-bizottság elé. Az önkormányzatnak mint testületnek a jogosultsága, hogy földrajzi nevekről döntsön. Az előterjesztéseket megvitatják a képviselő-testületi üléseken, és az önkormányzati határozat részeként megnevezik a további intézkedés felelősét, aki legtöbbször a jegyző, de nincs akadálya, hogy más személy járjon el. Kisebb helységek esetében nem ritkán a polgármester az.

A fentieket azzal egészítem ki, hogy természetesen írásos anyagokról van szó, de határozott formai követelményei nincsenek. Egyértelműen azonosítani kell a helyet (ábrázolással, helyrajzi számokkal vagy egyéb módon), és célszerű leírni az elnevezés indoklását, különösen ha nem közismert szó, dolog, esetleg személy szerepel az előterjesztett névben.

Advertisement

Ennyi. Persze azért ez sem ilyen egyszerű. Dani is eki szegezi a kérdést, hogy mi van, ha valaki Szálasiról nevez el egy szigetet, mint ez a fickó a YouTube-on:

"Az FNB magától nem tehet semmit (pl. most már több éve virít az ordítóan hibás "Corvin-negyed" név több megálló tábláján). Civil névhasználatra nincs és nem is lehet befolyása az FNB-nek. A normálisabb emberek erejétől remélhetjük, hogy az idézett név nem megy át általános használatba. Igen, az jó lenne, ha valaki kézbe venné az ügyet, és elneveztetné, ha a videó is egy nevetlen szigetről szól."

Advertisement

A további érdekes részleteket olvassátok el az eredeti posztban, itt meg essetek neki a képkommentelésnek és nevezzétek el az ismeretlen szigeteket!

Share This Story

Get our newsletter