Megy a vita Budapesten, hogy utc√°kat, sŇĎt utcar√©szeket kirŇĎl nevezzenek el, mik√∂zben komplett szigetek vannak n√©h√°ny kilom√©ternyire, amelyek √©vtizedek √≥ta n√©vtelenek. Vagy mondjuk Sz√°lasi nev√©t viselik. Na de mit sz√≥l mindehhez a F√∂ldrajzin√©v-bizotts√°g?

Eszm√©letlen√ľl j√≥ t√©m√°t tal√°lt Sz√°voszt-Vass D√°niel, a Dunai Szigetek bloggere. A doktori dolgozat√°ban szeretett volna p√°r 50-es, 60-as √©vekben kialakult, Nagymaros k√∂rny√©ki szigetre hivatkozni, mikor kider√ľlt, hogy nem tud. Az√©rt nem, mert eg√©sz egyszerŇĪen nincs nev√ľk.

M√°r ebbŇĎl is sim√°n remek posztot √≠rhatott volna, de ŇĎ kicsit ut√°na is j√°rt a dolgoknak, √©s k√©sz√≠tett egy interj√ļt Mikesy G√°borral, aki √°lland√≥ megh√≠vott tagja a F√∂ldrajzin√©v-bizotts√°gnak. √Črintenek egy csom√≥ klassz t√©m√°t, de persze a legfontosabb, hogy mit tegyen egy ember, ha "felfedez" egy szigetet Magyarorsz√°gon. Vagy egy barlangot. Elnevezheti csak √ļgy? Igen!

"az √°tlagember (vagy ak√°r egy t√ļraegylet, civil szervezet) szabadon √ļgy nevez egy f√∂ldfelsz√≠ni alakulatot, ahogy akar, √©s ahogy meg√©rtik, akiknek sz√°nja a k√∂zlendŇĎj√©t. A k√©rd√©s nyilv√°n arra vonatkozik, hogy ha szeretn√© a sz√©lesebb k√∂z√∂ns√©ggel, pl. t√©rk√©pek √°ltal is megismertetni, elfogadtatni a nevet. Ennek hivatalos √ļtja van.

A legt√∂bb term√©szetes objektum eset√©n k√©t helyre fordulhat az ember (egyes√ľlet, szervezet stb.): vagy ahhoz az √∂nkorm√°nyzathoz, amelyiknek a k√∂zigazgat√°si ter√ľlet√©n tal√°lhat√≥ az elnevezendŇĎ r√©sz √©s az √∂nkorm√°nyzat fordul a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©riumhoz, vagy ford√≠tva, a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium √©rtes√≠ti az √∂nkorm√°nyzatot a javaslatr√≥l, √©s √≠gy ker√ľl a F√∂ldrajzin√©v-bizotts√°g el√©. Az √∂nkorm√°nyzatnak mint test√ľletnek a jogosults√°ga, hogy f√∂ldrajzi nevekrŇĎl d√∂nts√∂n. Az elŇĎterjeszt√©seket megvitatj√°k a k√©pviselŇĎ-test√ľleti √ľl√©seken, √©s az √∂nkorm√°nyzati hat√°rozat r√©szek√©nt megnevezik a tov√°bbi int√©zked√©s felelŇĎs√©t, aki legt√∂bbsz√∂r a jegyzŇĎ, de nincs akad√°lya, hogy m√°s szem√©ly j√°rjon el. Kisebb helys√©gek eset√©ben nem ritk√°n a polg√°rmester az.

A fentieket azzal eg√©sz√≠tem ki, hogy term√©szetesen √≠r√°sos anyagokr√≥l van sz√≥, de hat√°rozott formai k√∂vetelm√©nyei nincsenek. Egy√©rtelmŇĪen azonos√≠tani kell a helyet (√°br√°zol√°ssal, helyrajzi sz√°mokkal vagy egy√©b m√≥don), √©s c√©lszerŇĪ le√≠rni az elnevez√©s indokl√°s√°t, k√ľl√∂n√∂sen ha nem k√∂zismert sz√≥, dolog, esetleg szem√©ly szerepel az elŇĎterjesztett n√©vben.

Advertisement

Ennyi. Persze az√©rt ez sem ilyen egyszerŇĪ. Dani is eki szegezi a k√©rd√©st, hogy mi van, ha valaki Sz√°lasir√≥l nevez el egy szigetet, mint ez a fick√≥ a YouTube-on:

"Az FNB mag√°t√≥l nem tehet semmit (pl. most m√°r t√∂bb √©ve vir√≠t az ord√≠t√≥an hib√°s "Corvin-negyed" n√©v t√∂bb meg√°ll√≥ t√°bl√°j√°n). Civil n√©vhaszn√°latra nincs √©s nem is lehet befoly√°sa az FNB-nek. A norm√°lisabb emberek erej√©tŇĎl rem√©lhetj√ľk, hogy az id√©zett n√©v nem megy √°t √°ltal√°nos haszn√°latba. Igen, az j√≥ lenne, ha valaki k√©zbe venn√© az √ľgyet, √©s elneveztetn√©, ha a vide√≥ is egy nevetlen szigetrŇĎl sz√≥l."

Advertisement

A további érdekes részleteket olvassátok el az eredeti posztban, itt meg essetek neki a képkommentelésnek és nevezzétek el az ismeretlen szigeteket!